2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Parkolóház-ügy: "baj van Marosvásárhelyen"

Lukács Katalin 2014. január 23. 16:51, utolsó frissítés: 16:56

Ne legyenek olyan "mágnesek", amelyek kötelezik az autók beáramlását azokba az övezetekbe, ahol a gyalogosok kellene átvegyék a területet - véli Guttmann Szabolcs építész.


Több mint 50 személy vett részt tegnap este azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a marosvásárhelyi Kultúrpalota mögé tervezett parkolóház problémáját vitatták meg. A jelenlévők között sok volt a szakmabeli, művészettörténészek, történészek, építészek, de jelen voltak a politikum és a civil szféra képviselői is.

A felszólalók mind egyetértettek abban, hogy az érvényes műemlékvédelmi törvények betartása mellett ez a projekt nem valósulhat meg, ezért fontos figyelni arra, hogy az önkormányzat ne kerülje meg a törvényes lépéseket. Másrészt többen is hangsúlyozták, hogy a parkolóház helyszínválasztása azért sem szerencsés, mert nem oldaná meg a belvárosi közlekedés problémáit.
A Kultúrpalota kistermében zajló beszélgetés házigazdája Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója volt, a meghívottak között pedig ott volt Guttmann Szabolcs, építész-urbanista, műemlékvédelmi szakember, Nagyszeben volt főépítésze, Hegedüs Csilla műemlékvédelmi szakember, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese, Oniga Erika a Maros Megyei Múzeum művészettörténésze, Keresztes Géza műépítész, műemlékvédelmi szakember és Peti András RMDSZ-es alpolgármester.A másfél órás beszélgetésnek négy alapvető következtetése volt:

1. A civil összefogásnak nagyon fontos szerepe van ebben az ügyben, a város lakói el kell mondják, hogy mi az elképzelésük, álláspontjuk a parkolóházzal kapcsolatban.

2. A szakma feladata érvényt szerezni a meglévő műemlékvédelmi törvényeknek. Folyamatban van a városközpont építészeti értékeinek a felmérése is, el kell érni, hogy ezek az épületek minél hamarabb műemléki védettséget élvezzenek. Ezzel meg lehet akadályozni más, hasonló beruházási terveket.

3. Partnereket kell találni a projekthez: ne csak a műemlékvédők szólaljanak fel az ügyben, minél szélesebb körű összefogás kell, kerékpárosok, környezetvédők, gyereket sétáló anyukák stb. is mondjanak véleményt a parkolóházról.

4. Nagyon fontos az alternatívák felajánlása, és parkolóház esetében már most vannak konkrét javaslatok más helyszínekre.


galeria_13797.jpg
A parkolóház tervei
galeria_13798.jpg
galeria_13799.jpg
galeria_13800.jpg
galeria_13801.jpgA posztmodern urbanisztikai logika szerint kellene fejleszteni Marosvásárhely belvárosát

Guttmann Szabolcs, Nagyszeben volt főépítésze úgy látja, hogy a parkolóház problémájának megoldásában az jelentene igazi előrelépést, ha a lakosság és a politikum körében is sikeresen népszerűsítenék a posztmodern városfejlesztési stratégiákat. Ebben a folyamatban fontos szerepe lehet a szakmának, nekik kell megmutatniuk a helyes megoldásokat a politikum számára.

Az építész megjegyezte, hogy a modernisták stratégiája volt az, hogy mindent meg kell közelíteni autóval, de a hetvenes évektől Nyugat-Európában ez a szemlélet megváltozott. Nemzetközi trend, hogy a lassú életmódot helyezik előtérbe, városok esetében arra törekednek, hogy egy nyugodt, élhető környezetet alakítsanak ki.

Guttmann szerint ez a szemléletmód kellene meghonosodjon az erdélyi városokban is. Ehhez pedig az kell, hogy más logika szerint használjuk a várost, a meglévő infrastruktúrára alapozva kényelmesebb tömegközlekedési megoldásokat kell kitalálni, és előnyben kell részesíteni a bicikliseket és a gyalogosokat. Ezért fontos az is, hogy ne legyenek olyan "mágnesek", amelyek kötelezik az autók beáramlását azokba az övezetekbe, ahol a gyalogosok kellene átvegyék a területet.

Az építész hangsúlyozta, hogy előzetes urbanisztikai tanulmányok kellenek ahhoz, hogy egy városban eldöntsék, hová kell kötelezően parkolókat építeni ahhoz, hogy feloldják a forgalmi problémákat. Ezt azonban nem lehet pontszerűen megoldani, csak a város teljes egészére koncentrálva.

A tervet semmilyen szakmai fórum nem hagyta jóvá

Baj van Marosvásárhelyen, mert a lakosságot nem kérdezték meg arról, hogy támogatja-e a Kultúrpalota mögé tervezett parkolóház építését – véli Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális főtitkárhelyettese. Minden városnak van egy városrendezési terve, amelyet minden lakosnak joga van megnézni és véleményezni. Véleménye szerint nem véletlen, hogy Marosvásárhelyen a városrendezési tervet nem újították fel időben, ahogy az sem, hogy a belvárosi övezetnek nincs a kulturális tárca által jóváhagyott rendezési terve, mert ezt nem lehetne megkerülni. Hangsúlyozta, hogy a Kultúrpalotának, mint A kategóriás műemléknek 100 m-es védő öve van, ahol csak szakhatósági, műemlékes engedéllyel lehet építkezni, bontani vagy bármilyen más beavatkozást végezni. Ilyen engedélye pedig a polgármesteri hivatalnak nincs.
Hegedüs Csilla ezért úgy látja, hogy első körben nagyon fontos az aláírásgyűjtés, amely elindult a parkolóház ügyében. Másrészt viszont alternatívákat kell felmutatni, pontosan meg kell fogalmazni a célt, és ki kell dolgozni a lépéseket, amelyekkel ezt el lehet érni. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon veszélyes lenne, ha ebből a problémából román-magyar ügy válna. Fontos megnyerni a román lakosokat is, azokat, akik érzik ezt a várost, mivel, ha román-magyar ügyként kerül be a köztudatba, akkor mindkét fél bekeményít.


Több belvárosi épületet is le kellene bontani a parkolóház felépítéséhez

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója röviden ismertette a parkolóház terveit. Az épületet a Kultúrpalota mögötti területen, a városháza tulajdonában levő telken, illetve két, magánkézben levő telken építenék fel. Az itt található házakat le fogják bontani. A tanulmány szerint a parkolóház 400-500 autónak biztosítana férőhelyet. Utólag azonban az egész utcafront lebontódhat, hiszen meg kell szélesíteni az utcát, és ahhoz, hogy gazdaságilag fenntartható legyen a parkolóház, kereskedelmi egységeket és luxusapartmanokat is építenének itt. Kérdés, hogy a belvárosnak éppen ebben az övezetében kell-e megvalósítani ezt a beruházást.
Szaktanulmányt kellene készíteni a város forgalmi és parkolási problémáinak megoldásához

Keresztes Géza műépítész szerint Marosvásárhelynek az az egyik legnagyobb problémája, hogy nincs egy jó városfejlesztési stratégiája. Hangsúlyozta, hogy egy városban előbb a közlekedési hálózatot kellene megtervezni, és ebben kellene kijelölni a parkolóhelyeket is. A forgalomra vonatkozó szaktanulmány a törvény értelmében része kellene legyen az általános városrendezési tervnek is. Ebben a dokumentumban kellene alternatívákat ajánlani arra, hogy ha az autókat kitiltják a főtérről, akkor hogyan lehet elterelni a forgalmat. A parkolással kapcsolatban Keresztes azt javasolta, hogy inkább több kisebb, 100-150 férőhelyes parkolóház építésével kellene megoldani a problémát.

A műépítész másrészt hangsúlyozta, hogy a parkolóház dokumentációjának összeállításában törvényesen kell eljárni. Azt is elmondta, hogy a parkolóház terveihez az önkormányzat már beszerzett bizonyos engedélyeket, de kiderült, hogy nem azokat, amelyekre valóban szüksége lenne. Első kategóriás műemlékek esetében ugyanis a műemlék környezetében történő beavatkozásokat a bukaresti Nemzeti Műemlékvédelmi Tanácsnak kell jóváhagynia, és nem csak helyi engedélyt kell beszerezni.


Vannak alternatívák

Az önkormányzat helyszínválasztása nem szerencsés, mivel nem oldja meg a közlekedési problémákat – jegyezte meg Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere is. A városon áthaladó forgalom 80%-a érinti a központot. A belvárost csak úgy lehet tehermentesíteni, ha kialakítják a főtér elkerülését lehetővé tevő útvonalakat a város északi és déli részén, illetve, ha megépítik a város körgyűrűit is. Ez szükséges ahhoz is, hogy hosszútávon a főtér egyik felét lezárják, és a teret a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak adják át.Az alpolgármester emellett több alternatív helyszínt is megnevezett egy esetleges főtéri parkolóház építésére. Véleménye szerint a célra a legalkalmasabb terület a Mures Mall melletti üres telek lenne, ahol eredetileg bővíteni akarták a bevásárlóközpontot, és ahová amúgy is egy süllyesztett parkolóházat terveztek. Egy másik lehetőség a Park Szálló előtti terület, ahol most hagyományos parkoló van. Szóba került a színház mögötti üres telek is, Peti azonban azt is megjegyezte, hogy ebben az esetben tulajdonjogi problémák merülnek fel, mivel a telek egy része ingatlanspekulánsok kezében van. Az alpolgármester elmondta, hogy korábban volt egy olyan javaslat is, hogy a Szentgyörgy téren építsenek parkolóházat.

A kerekasztal-beszélgetésen felszólalt Kovács István Dávid képzőművész is, aki tavaly év végén aláírásgyűjtést kezdeményezett a parkolóház építésének megakadályozásra. Elmondta, hogy január 31-én, azaz jövő pénteken közvitát szerveznek az ügyben a Kultúrpalota kistermében, és ugyanezen a napon szeretnének élőláncot alkotni a Kultúrpalota és a Nyugdíjpalota sarka között.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS