2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terveznek-e kampányirodákat nyitni a magyar pártok Erdélyben?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2014. január 24. 08:30, utolsó frissítés: 13:58

Az országgyűlési választások közeledtével gombamód szaporodnak a Jobbik-irodák Erdélyben. Kíváncsiak voltunk, hogy a többi magyarországi párt követi-e a példát.


A Jobbik folytatta az elmúlt hetekben az irodahálózatának bővítését Romániában, a párt már nyolc erdélyi területi irodát működtet. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a többi magyarországi pártnak vannak-e hasonló tervei Erdélyben, készülnek-e a kampányidőszakban, vagy ettől a periódustól függetlenül erdélyi irodát nyitni, és egy ilyen törekvés túlmutathat-e a kampányidőszakon. Kérdésünkre a Fidesz, az MSZP és az LMP adott választ.


UPDATE (13:50, 2014.1.24):

Együtt-PM Szövetség

Az Együtt-PM Szövetség válasza cikkünk megjelenése után érkezett meg. Ebben az áll, hogy aktív kampányra készülnek a határon túl is, a politikusaik ellátogatnak majd a magyarlakta területekre, és internetes felületeken is igyekszenek majd megszólítani a választókat."Azt azonban rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a magyarországi belpolitikai feszültségeket ne exportáljuk, mert az a közösségeket nem építené, hanem rombolná, a Fidesz árokásó politikáját folytatná.

Éppen ez okból, iroda nyitását sem tervezzük. Azt a pénzösszeget, melyet erre a célra fordítanánk, inkább arra fogjuk költeni, hogy a Londonba, Berlinbe és más nyugati városokba költözött magyarokat – így a Fidesz által elüldözött gazdasági menekülteket is – megszólíthassuk" - tolmácsolta az Együtt-PM Szövetség álláspontját Zentai András sajtóreferens.Fidesz

A Fidesz sajtóirodájától megtudtuk, a párt nem készül erdélyi irodanyitásra, azonban a politikusaik rendszeresen részt vesznek majd a választási fórumokon. „Kiemelt célunknak tekintjük, hogy minél több erdélyi magyar vegyen részt ezen a történelmi választáson. A választási részvételre való mozgósításban kiemelten számítunk a helyi magyar pártok és civil szervezetek aktív segítségére is” - áll a Fidesz sajtóirodájának válaszában.


MSZP

Ferencz Gábor, a Magyar Szocialista Párt sajtófőnöke úgy nyilatkozott, az MSZP fontosnak tartja, hogy tevékenysége, politikai akciói révén javuljon az emberek, így a határon túl élő magyar emberek helyzete is.


A Jobbik terjeszkedéséről elmondta: „a tapasztalatok arra intenek, hogy csak rövid távú politikai érdekeit szolgálja az a politikai erő, amelyik a Romániában élő magyar állampolgárok között is erős kampányt folytat, ezzel ugyanis már közép- és hosszú távon is többet ront a magyar-magyar és az államközi kapcsolatokon, mint amennyi hasznot hozhat. Az MSZP ezért nem tervez intenzív kampányt a határon túl, és nem kíván ott irodákat nyitni” - válaszolta kérdésünkre a sajtófőnök.LMP

Schiffer András, az LMP társelnöke megkeresésünkre úgy nyilatkozott: amint azt a kihelyezett erdélyi választmányi ülésen is elmondta, az LMP fontosnak tartja a programját megismertetni a Magyarország határain túl élő magyarokkal, így az erdélyiekkel is, azonban nem tartják szerencsésnek a magyarországi belpolitikát kivinni az országból. Irodanyitást tehát nem terveznek, nem utolsó sorban azért sem, mert a szűkös erőforrások ezt nem teszik lehetővé, például Magyarországon sincs minden megyében irodája az LMP-nek.

A Demokratikus Koalíciót hiába kerestük, sem e-mailben, sem telefonon nem sikerült elérni őket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS