2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kettős állampolgárságú kiskorú a határon: milyen szabályok vonatkoznak rá?

F. J. 2014. január 27. 13:32, utolsó frissítés: 14:27

A Romániából távozni kívánó kettős állampolgárokra a román törvények vonatkoznak elsősorban. A születéssel szerzett állampolgárság nem vonható vissza, öröklődik.


R. Magyarországon lakó, erdélyi magyar-román kettős állampolgárságú anyuka. A karácsonyi ünnepeket követően a Marosvásárhely-Budapest repülőjárattal próbált hazautazni a Magyarországon született, csak ott bejelentett kiskorú fiával. Szintén kettős állampolgárságú férje, a gyerek apja már korábban visszautazott Budapestre.

Az utazáshoz R. mind saját maga, mind a gyerek számára magyarországi útlevelet használt, azonban, miután az anya útlevélben szereplő születési helye alapján leellenőrizték, hogy román állampolgár-e, nem engedték felszállni a repülőgépre őket. A határőr arra hivatkozott, hogy kettős állampolgárként rájuk Romániában a román törvények vonatkoznak elsősorban. A román törvények értelmében ahhoz, hogy a kiskorú elhagyja az országot, a másik szülő közjegyző előtt hitelesített, román nyelvű beleegyező nyilatkozata szükséges.

Az anyuka hiába védekezett azzal, hogy a gyermeke nincs is bejegyezve Romániában, ugyanis a határrendészet képviselői arról tájékoztatták, hogy a gyermek mindezek ellenére román állampolgárnak számít.

A családnak vissza kellett fordulnia, és csak azután hagyhatta el az országot, hogy szert tett a hitelesített nyilatkozatra.A kettős állampolgárok és a román törvények

A kettős állampolgársággal rendelkezők nem mindig vannak tisztában azzal, hogy Románia területén elsősorban román állampolgárokként kezelik őket. Egy kiskorú abban az esetben is örököli a román állampolgárságot mindkét vagy akár az egyik kettős állampolgárságú szülőjétől, ha a gyereket nem jegyzik be Romániában, így érvényesek rá a román törvények.

A román állampolgárságú kiskorúak csak kísérővel léphetik át a határt. Ha nincs mindkét szülő jelen a határátkelésnél, akkor a jelenlévő köteles közjegyző által hitelesített beleegyező nyilatkozatot felmutatni a másik szülőtől. Ha a másik szülő elhalálozott, akkor azt is igazolni kell. Megtörténhet, hogy valamelyik szülő elveszítette a gyermek fölötti jogát, így az erről szóló igazolás is megfelel ebben az esetben.

A kiskorú kísérője lehet továbbá a kiskorú mindkét szülőjének a közjegyző által hitelesített beleegyező nyilatkozatát (vagy a szülők elhalálozását, jogvesztését) felmutatni tudó, büntetlen előéletű magánszemély, aki megjelöli az utazás célját és időtartamát. Kivételnek számít (elég az egyik szülő beleegyező hitelesített nyilatkozata) az az eset, amikor tanulmányok végzése miatt, versenyekre vagy sürgős egészségügyi kezelésre megy a kiskorú külföldre. Persze ezekben az esetben a sürgősséget igazolni kell.

A 14. életévét betöltött kiskorú meg is tagadhatja az ország elhagyását.

Ha a gyereket valamilyen okból nem engedik ki az országból, és nincsenek jelen a szülők, akkor felhívják őket, hogy mihamarabb vegyék át gyereküket. Ha nem tudják elérni a szülőket, akkor a Gyermekvédelmi Hatóság gondjaira bízzák a kiskorút.

A határrendészet képviselői a Transindex megkeresésére megerősítették, hogy van módjuk ellenőrizni azt, hogy egy más állampolgárságú személy rendelkezik-e román állampolgársággal. Ez főként olyan esetekben történik meg, ha valamilyen oknál fogva gyanúsnak találják, vagy úgy gondolják, hogy fennállhat annak az eshetősége, hogy a kiskorút a másik szülő tudta nélkül szeretnék kivinni az országból. Azt is megtudtuk, hogy román-magyar kettős állampolgárként Romániában elsősorban a román törvények vonatkoznak az illetőre. A határrendészet képviselői azt nyilatkozták, hogy semmilyen különleges rendelkezés nincs érvényben kettős állampolgárokra vonatkozóan.

Magdó János kolozsvári magyar főkonzul a Transindexnek úgy nyilatkozott, hogy a román hatóságok vizsgálhatják, hogy a magyar állampolgár nem-e román állampolgár is. Ezen kívül, attól függetlenül, hogy Romániában anyakönyvezve van-e a gyermek,a születésénél fogva román állampolgár. Ezért Románia törvényei rá is vonatkoznak. Így ebben az esetben nem történt visszaélés, ugyanis az az állampolgárság az irányadó kettős állampolgárok esetében, amelynek a területén történt az eset.


Az állampolgárság: csak lemondás útján veszíthetjük el

A román állampolgárságra vonatkozó 21/1991-es, 2010-ben újra közölt törvény értelmében román állampolgárságot születéssel, örökbefogadással vagy igényléssel lehet szerezni.

A Romániában, román állampolgárok gyermekeként született személyek román állampolgárok. Azok a személyek is román állampolgárok, akik Romániában vagy külföldön születtek, és legalább az egyik szülőjük román állampolgárságú. A születéssel szerzett román állampolgárság nem vonható vissza.

A törvény szerint az ország elhagyásakor jelen nem lévő szülőnek közjegyző által hitelesített, vagy külföldi román konzulátuson kitöltött beleegyező nyilatkozata szükséges ahhoz, hogy a kiskorú elhagyhassa az országot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS