2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagy Zsolt válaszol a Transindex-olvasók kérdéseire

2014. február 09. 14:42, utolsó frissítés: 2014. február 11. 15:24

A volt távközlési miniszter két ügye a romániai igazságszolgáltatás meglehetősen furcsa működésének az iskolapéldája. Transfórum rovatunk vendége három napig válaszol kérdéseitekre.


Nagy Zsoltot 2004. december 29-én, az RMDSZ javaslatára nevezték ki a Tăriceanu-kormány távközlési miniszterévé. 2007. június 11-én Traian Băsescu államfő rendelte el felfüggesztését a tisztségből. A volt miniszter ellen két ügyben emeltek vádat:

A Román Posta ügy. A Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) 2007-ben kezdeményezett bűnvádi eljárást Nagy Zsolt, illetve Tudor Chiuariu korábbi igazságügyi tárcavezető, Dan Toader, a Román Posta egykori ügyvezető igazgatója és további három menedzser ellen különösen súlyos következményekkel járó, közérdek elleni munkahelyi visszaélés vádjával. Nagy Zsoltot és Tudor Chiuariut azzal vádolta az ügyészség, hogy 2007-ben egy kormányhatározat kezdeményezésével az állam közvagyonából az állam magánvagyonába helyeztek át egy ingatlant, amelyet a Román Posta tőkeapportként vitt be 2005-ben egy magáncégekkel közös vállalkozásba. 2014. január 24-én a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntésével négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Nagy Zsoltot, annak ellenére, hogy a szóban forgó ingatlan soha nem volt a közvagyon része. Nagy Zsolt a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordul igazáért.
A hazaárulás ügy
. A román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztály (DIICOT) 2006-ban kezdeményezte bűnvádi eljárás indítását az egykori távközlési miniszter, illetve Ioan Codruţ Şeres volt gazdasági miniszter és további nyolc személy ellen. Nagy ellen a fő vádpont hazaárulás és nemzetközi bűnszövetkezet pártolása volt. A hazaárulás vádjának abszurditásán túl rengeteg eljárásbeli probléma is felvetődött a tárgyalás során, ezek közül a legsúlyosabbak: a vádlottaknak nem biztosítottak lehetőséget az ellenük felhozott bizonyítékok megismerésére; a vád állami vagy munkahelyi titoknak minősített olyan dokumentumokat, amelyek nem sorolhatóak oda; a Nagy Zsolt által felsorakoztatott tanúk közül mindössze három beidézését engedélyezték, de végül az ő meghallgatásukra sem került sor. Ebben az ügyben Nagy Zsoltot alapfokon 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.
Interjúnk Nagy Zsolttal: “Egyik ügyben sem én voltam a fő célpont”

Meghívottunk a február 11-én 17 óráig beérkezett kérdésekre fog válaszolni. Ha kérdést szeretnél intézni hozzá, de nincs Facebook-oldalad, kérdésedet elküldheted az ugyelet[kukac]transindex.ro címre is, jelezve, hogy a Transfórumba szánod azt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS