2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A város nem csak a bürgereké: Kolozsváron is így gondolják

Kulcsár Árpád 2014. február 14. 18:50, utolsó frissítés: 19:01

Ezúttal senkit sem dubáztak be a csendőrök a magyarországi hajléktalanokért szervezett kolozsvári megmozduláson.


Igaz, most nem közvetlenül a konzulátus előtt történt az akció, hanem a szemben levő, Szent Mihály templom mögötti parkoló területén.

A kolozsvári tiltakozás azután öltött formát, hogy a budapesti A Város Mindenkié! szervezet felhívására nemzetközi válasz érkezett, és Európa több nagyvárosában szereztek demonstrációkat a magyarországi nagykövetségek, konzulátusok előtt. Eddigi információk szerint mintegy 11 nagyvárosban. Kolozsvár egy olyan láncolatba kapcsolódott bele, amely többek közt Londont, Párizst, New Yorkot, Bangkokot foglalja magába.


A magyarországi törvény, amely kriminalizálja a hajléktalanságot, és megtiltja nekik a köztereken való, életvitelszerű tartózkodást, nagy felháborodást váltott ki, mivel a tiltakozók szerint súlyosan korlátozza a személyiségi jogokat. A Város Mindenkié csoport rendszeresen rendez utcai megmozdulásokat, illetve tesz jogi lépéseket a hajléktalanokért a Társaság a Szabadságjogokért egyesülettel közösen.„A hajléktalanok és szegénységben élők hatósági zaklatása és szabálysértő alanyokként történő kezelése egyre riasztóbb mérteket ölt Európa-szerte. Az önkormányzatok egyre több olyan jellegű intézkedéseket hoznak, amelyek korlátozzák élettereiket és megélhetőségi lehetőségeiket. Mindezt rendszerint a polgári jólét látszata kiterjesztésének nevében vagy a nagytőke igényeinek megfelelően szabályozzák. Ami ma Magyarországon az „életvitelszerű tartózkodás” tiltását jelenti, az gyakorlatilag ugyanarra a szemléletre épül, amelyik az adófizető (a „jómódú” bürger) előjogának és közvetett tulajdonának tekinti a köztereket. Hasonló szemlélet áldozatai a kolozsvári pataréti és más külvárosi területeken „illegálisan” élő családok, ahol az iskoláztatás, esetleg a hivatalok előtti egyenlőség gyakorlata sokszor csak közbenjárók, szociális munkások segítségével eszközölhető ki” – áll a kolozsvári felhívás szövegében.

Az eseményt Kolozsváron a Verespatak-tüntetők szervezték meg, és nem csupán tiltakozás lett belőle, hanem ételosztás is. A mintegy 30 jelenlevő ugyanis sok hajléktalant is mobilizált az eseményre, akiknek meleg levest, és friss süteményt adtak. A Fő téren a legmegdöbbentőbb annak a fél tucatnyi hajléktalan kisgyereknek a megjelenése volt, akik már a hajléktalanságba születtek bele, és ezen körülmények között próbálnak a városban élni.A jelenlevő csendőrök az elején érdeklődtek ugyan, hogy mi történik, de amikor megtudták, hogy ételosztás lesz, a tér szélére vonultak, onnan kísérték figyelemmel az eseményeket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS