2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kezdődik az elitiskolák utáni hajsza. Flotantokat elő?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2014. február 18. 11:30, utolsó frissítés: 17:14

Hamarosan indul a előkészítős gyerekek iskolai beíratása, a tanintézmény kiválasztásakor a negyedbeli iskolák rendszerint alulmaradnak. Tehetnek bármit is a tanfelügyelőségek?


Kolozsváron ellenőrzésbe kezd a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőség, hogy kiszűrje az ideiglenes lakcímmel a jó hírnevű központi iskoláknál próbálkozó szülőket. A beiratkozásra vonatkozó előírások szerint egy iskolában előnyt élveznek a körzetbeli gyerekek, de ez a rendelkezés nem fog ki azoknak a szülőknek a leleményességén, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy gyerekük egy rangos iskolában kezdje el tanulmányait, abban a reményben, hogy a gyerek így könnyebben fogja majd ugyanitt folytatni a középiskolai tanulmányait is.


Kolozsváron az Apáczai Csere János Elméleti Líceum és a Báthory István Elméleti Líceum, illetve a felekezeti iskolák örvendenek a legjobb megítélésnek, így a beiratkozáskor egyre több szülő alkalmazza azt a már jól bejáratott trükköt, hogy ideiglenes lakhelyükként jelentik be egy rokonuk vagy ismerősük a kiválasztott iskola körzetében levő lakását.

Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettes a Paprika Rádiónak elmondta, arra is van példa, hogy


tíz család ideiglenes lakcímeként

ugyanaz szerepel. Hozzátette, már felvették a kapcsolatot a Lakosság-nyilvántartó Hivatallal, hogy közösen találjanak megoldást a jelenség megfékezésére. Egyelőre azonban nem tudni, mi lehetne az, ugyanis a beiratkozás módszertana nem tartalmaz kitételt erre a helyzetre.

A jelenség azonban nem korlátozódik Kolozsvárra, minden, magyarok által lakott nagyvárosban tetten érhető a „jó iskoláért” folyó harc, amelynek egyenes következménye, hogy ezekben az iskolákban maximális (vagy éppen kibővített) létszámmal működnek az osztályok, miközben előfordul, hogy a negyedbeli iskolák magyar tagozatai diákhiány miatt nem indíthatnak osztályt.


Egy brassói szülő például arról beszél, hogy az előkészítő osztályos gyerekét inkább az Áprily Lajos Főgimnázium kezdő osztályába íratja, és vállalja, hogy autóval hozza-viszi, mert szerinte gyermeke itt részesülhet a legjobb minőségű oktatásba, nem titkolva azt, hogy többek között ez presztízs-kérdés is: az iskola hagyománya, szellemisége is emellett a választás mellett szól.

R.M. kolozsvári anyuka mindhárom gyerekét valamely központi iskolába íratta. Mint mondta, a beíratáskor még a városhoz közeli kis településen laktak, azonban a munkahelye Kolozsvárhoz kötötte, így a „teljes kínálatból” választott iskolát. Döntéskor figyelembe vette az oktatási intézmény szellemiségét, illetve azt is, hogy a munkahelyéhez viszonylag közel essen. Véleménye szerint sok szülő döntene a saját negyedében működő magyar tagozat mellett, azonban két szempontból sem tartják bevállalható választásnak ezeket az iskolákat: egyrészt nem lehet elvonatkoztatni attól a kockázattól, hogy az alacsony gyereklétszám miatt


az osztályokat összevonhatják,

áthelyezhetik, illetve bármikor előfordulhat, hogy nem indul évfolyam.

„Ha a körzetbeli iskola stabil hátteret nyújtana, akkor sokaknak inkább megfelelne, hogy az otthonukhoz közel eső iskolába írassák be gyereküket” - mondta. Másrészt úgy véli, az is szempont lehet, hogy a gyerekek már a színmagyar iskolában sem beszélnek helyesen magyarul, és egy román és magyar tagozattal működő iskolában a beszélt nyelv minősége jobban romlana. Ugyanakkor a vegyes tannyelvű iskoláknak tagadhatatlanul éppen az lehet az előnye, hogy a magyar gyerekek román diákokkal is érintkezhetnének, amire a központi iskolákban nincs lehetőség.


Vörös Alpár, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója kérdésünkre elmondta, semmilyen módja nincs annak, hogy visszautasítsák az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező gyerekeket.

„Kolozsvár-szinten egyetlen iskoláról sincs tudomásom, amely a körzetében érvényes, akár ideiglenes, akár állandó lakcímmel rendelkező diák felvételét elutasította volna” - mondta. Hozzátette: az Apáczaiban tavaly a túljelentkezés miatt


25-ről 30-ra kellett növelni a helyek számát,

azonban mindenkit felvettek, aki a körzetben érvényes lakcímmel rendelkezett.

Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Líceum számít az „elitiskolának”, illetve az Unirea Líceum és a Művészeti Líceum szerepel még a legnépszerűbb intézmények között. Horváth Gabriella, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgató-helyettese elmondta, náluk nem kerültek be azok a kisiskolások, akiknek csak ideiglenes tartózkodási engedélyük (flotant) volt, mert előnyben részesítették a körzetben állandó lakcímmel rendelkezőket.

"A 25 helyre 30-nál is több gyereket szerettek volna beíratni, de nekünk nem volt lehetőségünk arra, hogy más körzetből érkező gyerekeket is felvegyünk. A törvény szerint ugyan erre lenne lehetőség, de nálunk fel sem merült, mert a helyek már az iratkozás első fordulójában beteltek” - fejtette ki Horváth Gabriella.

Csép Andrea, az RMDSZ Maros megyei Nőszervezetének vezetője elmondta, káros kihatással lesz a városnegyedekben működő magyar oktatás fennmaradására az a bevett szokás, hogy a szülők nagy része a városközpontban akarja iskoláztatni a gyerekét. „Az a visszás helyzet alakulhat ki, hogy a központi iskolában egy 35-ös létszámú osztály működik, a város kevésbé központi részén működő iskolákban pedig


nem gyűl össze egy osztályra való gyermek,

ez pedig az osztályok megszűnését eredményezheti. Iskolaválasztáskor nemcsak a tanintézmény, hanem a tanítók személye is fontos szempont kellene legyen” – vélekedett a megyei tanácsos. Elmondta, a Nőszövetségben a szórványoktatással foglalkozik, és a szórványban működő iskolák megmentése központi kérdés a számukra.

„Vannak térségeink, ahol a nőszövetség tagjai elvállalták, hogy feltérképezik, hány kezdő iskolás gyerek van a településen, és meggyőzik a szülőket, hogy ne a közeli városba írassák be őket, hanem döntsenek a helyi iskola mellett, így megelőzhető lenne a magyar oktatás elhalása. Ha például egy felső-marosmenti településről három gyereket bevisznek Szászrégenbe, akkor yolc gyerekkel már nem indul osztály, de 11-12 tanulóval el tudna indulni" - mondta Csép, aki szerint státusszimbólumnak számít, hogy milyen iskolába jár a gyermek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS