2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USL felbomlása nem kérdés, csak a mikorja

F.J. 2014. február 19. 14:47, utolsó frissítés: 2014. február 20. 09:17

Az EP-választásokig még kitarthatnak, de akár a napokban is felbomolhat a kormánykoalíció. Mi Johannis miniszterelnök-helyettesi funkciójának a tétje, és hogy nézhet ki az új kormány?


A PSD az USD létrehozása révén felszippantotta Dan Voiculescu PC-jét és a nem olyan rég a PSD-ből kivált UNPR-t. A mind kevesebb szerephez jutó PNL a egyre gyengülő alkupozícióján szeretne javítani Klaus Johannis miniszterelnök-helyettesi kinevezésével, aki belügyminiszterként a választások idején is nagyon fontos erőt képviselne a kormányon belül. A PSD ezzel szemben egyre kevésbé érdekelt az USL fenntartásában, miután parlamenti többséggel rendelkezik az USD révén, és miután a PP-DD képviselőinek és szenátorainak több mint fele átült hozzájük. Ha a kormány felbomlik, akkor az USD-nek szüksége lesz a stabil kormányzáshoz az RMDSZ-re is.


Az USL rogyadozik: a PSD túlsúlyban

„Úgy látom, hogy az USL felbomlása nem kérdés, csak a felbomlásának az időpontja. A kérdés inkább az, hogy kommunikációs szempontból hogyan jön majd ki ebből a PNL és a PSD. Az USL szavazóinak nagy része azt szeretné, hogy stabil és erős kormány legyen. Az a párt, amelyik imázs szempontjából rosszul fog kijönni ebből, aki „a hibás” lesz az USL szétbomlásáért, az népszerűséget fog veszíteni. Ezért most próbálják egymásra tolni a felelősséget” – reagált Illyés Gergő politológus a Transindex megkeresésére.

Illyés szerint az USL mindkét fő pártja, a PSD és a PNL is már csak hónapokban gondolkodik ebben a kormányban. A pártoknak is már csak az a kérdés, hogy az EP-választásokkor, az után vagy a kampány közepén bomlik fel a koalíció. De akár az is megtörténhet, hogy ez a napokban bekövetkezik.Érdekes jelzés a PNL-nek Illyés meglátásában az is, hogy az USD szeretne felállítani egy parlamenti vizsgálóbizottságot a pénzügyi felügyeletnél (ASF) kiosztott prémiumokkal kapcsolatban. A vizsgálóbizottság ugyanis Dan Radu Rușanu, a Pénzügyi Felügyelet igazgatója, volt PNL-s politikus, Daniel Dăianu PNL-közeli közgazdász és Laura Chițoiu, Daniel Chițoiu volt PNL-s pénzügyminiszter felesége prémiumának ügyében kellene kutasson. Illyés szerint az se véletlen, hogy Victor Ponta a napokban tárgyalt a nemzeti kisebbségek vezetőivel.

Illyés szerint a PNL azért sem igyekszik kivonulni a kormányból, mert választások lesznek, és nem mindegy, hogy ilyenkor ki birtokolja a belügyminisztériumi széket. Az USL-protokoll szerint a belügyminisztérium a liberálisokat illeti meg. Azon kívül a PNL-nek érdekei fűződnek az alkotmánymódosításhoz és ahhoz, hogy a PSD támogassa Crin Antonescu PNL-s pártvezért az államelnök-választásokon.

Illyés véleménye szerint a PSD abban az esetben fogja támogatni Antonescut az államelnöki tisztség megszerzésében, ha az alkotmánymódosítás révén az államelnöki hatáskörökből sikerül annyira lefaragni, hogy a PSD ne érezze veszélyben magát egy túl erős államelnök miatt. Ha a jelenlegi alkotmány szerinti államelnöki hatáskörök megmaradnak, akkor a PSD abszolút mértékben ellenérdekelt az államelnöki funkció átengedésében.


Imázsháború: Ponta egyenlő lett a kormánnyal

Illyés szerint a kormányfő tulajdonképpen magához vonta a kormány képviseletét. Ez abban nyilvánul meg, hogy a miniszterek ritkán szerepelnek a sajtóban, mindent maga a miniszterelnök jelent be. Figyelembe véve a közelgő választásokat, a PNL-nek az az érdeke, hogy erősítse meg a szerepét a kormányon belül, hogy legyen olyan látható arca, aki népszerűséget hoz neki. Sőt, ha kell, akkor miniszterelnök-helyettesként, vagyis a kormány képviselőjeként folytasson vitát a PSD-vel, így javítva a PNL láthatóságán, megítélésén.

„A PSD ebbe csak úgy menne bele, ha a PC vezetője, Daniel Constantin is miniszterelnök-helyettes lehetne, hogy kiegyensúlyozzák Johannist. A PSD részéről felmerült az a forgatókönyv is, hogy Eugen Nicolaescu legyen miniszterelnök-helyettes. Ez a PNL-nek azért nem felel meg, mert Nicolaescuban pont az nincs meg, amit a PNL szeretne magáról sugallni: Johannis a racionális, békés, a dolgok folyamatos jobbítására törekvő PNL-t jeleníti meg” – mondta el Illyés.


Klaus Johannis, a népszerű

Klaus Johannis egy nagyon népszerű politikus, és a PNL benne látja a lehetőséget arra, hogy javítson az imázsán. Ponta sem utasította el a jelölését, azonban csak belügyminiszternek fogadná el. Ha belügyminiszteri tisztsége mellett miniszterelnök-helyettes is lenne, akkor a médiában egyenrangúként szerepelhetne a miniszterelnökkel. A PNL számára az lenne az előnyös, ha Johannis miniszterelnök-helyettes is lenne, mert akkor beszélhetne az egész kormányt érintő döntésekről is.


Az RMDSZ-nek előnyösebb lenne az EP-választások után kormányra lépni

Az USD-nek a képviselőházban és az összevont gyűléseken megvan a parlamenti többsége. A szenátusban még két szenátorra van szüksége ahhoz, hogy többsége legyen. Azonban ez nem egy stabil többség, így az USD-nek egy stabil kormányzáshoz szüksége lenne a kisebbségekre, a PP-DD még megmaradt képviselőire és az RMDSZ-re.

"Az RMDSZ-nek ugyan jó alkupozíciója van, de nem olyan jó, mint ha matematikailag is a mérleg nyelvét jelenthetné. Én azonban úgy gondolom, hogy az RMDSZ-nek nem érdeke az EP-választások előtt a kormány kipockolása, ugyanis ez imázs-veszteséggel járhat. Azonban az RMDSZ-nek az EP-választások után sokkal több érdeke van a kormányzás elvállalására, ugyanis az államelnök-választásoknak már nincs akkora tétje.


A PSD a PNL nélkül készül kormányozni Eckstein szerint is

Eckstein-Kovács Péter liberális RMDSZ-es politikus szerint egy koalíciós kormányzás mindig problematikus volt, és ez Romániában még inkább így van. A feszültséget erősíti az, hogy idén májusban EP-választások lesznek, ősszel meg államelnök-választás. Az EP-választásokon az USL pártszövetség két tagja, a PNL és a PSD külön indul, így egymás riválisainak számítanak.

A mostani kormányzati válság közvetlen kiváltó oka az volt Eckstein szerint, hogy a liberálisok minisztercserékről döntöttek amiatt, hogy a PNL-s miniszterek kevésbé voltak hajlandóak a pártvonalat képviselni a miniszterelnökkel szemben. A történet kulcsembere a népszerű Klaus Johannis, akit a liberális érdekek fő kifejezőjeként vinnének be a kormányba azzal, hogy miniszterelnök-helyettesi tisztséget is kapna.

„Antonescu keményebben játszott a sokéves átlagánál, ami konfliktuális helyzethez vezetett. A kemény álláspontot, ami eredetileg a PNL álláspontja volt, végül azzal gyengítették, hogy egyes PNL-n belüli hangok Antonescu visszalépését javasolták a pártelnökségtől” – mondta el Eckstein, aki szerint ezt a válságot valószínűleg alkuval fogják rendezni.

Van az eseményeknek egy másik olvasata is, tudtuk meg Ecksteintól. Eszerint a szociáldemokraták a szatellit pártok segítségével készülnek kormányozni. Ezért alakították meg az USD-t is, ami azért furcsa képződmény, mert egy párt nem lehet egyszerre két pártszövetség tagja. Eckstein úgy gondolja, hogy a szociáldemokraták készülnek arra, hogy a PNL nélkül kormányozzanak.

„Akik előnyben vannak, azok a PSD-sek. Népszerűség és stabil szavazóbázis szempontjából messze a liberálisok fölött teljesítenek. A PNL ezzel szemben nehéz helyzetben van. A fő kérdés az számukra, hogy maradjanak-e kormányon úgy, hogy a kormányzás közben egyre kiszolgáltatottabbak az egyre erősödő PSD-nek. Antonescunak személyes érdeke is fűződik az USL-hez: a PSD támogatásával van a legtöbb esélye államelnökké válni” – magyarázta Eckstein.

Eckstein szerint az RMDSZ nincs olyan pozícióban, hogy ő tudná adni a többséget, ugyanis a PSD-nek a szatellitekkel együtt már többsége van. Így, hogy az USD kormányképes, az RMDSZ legfennebb a stabil kormányzást tudná biztosítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS