2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Homlokzat-felújítás Kolozsváron: nem tartják kényszernek a lakók

Kertész Melinda Kertész Melinda 2014. február 21. 14:45, utolsó frissítés: 2014. február 24. 16:52

A belváros lakástulajdonosai még nem tudják, mennyibe fog kerülni a homlokzatok kijavítása, a papírmunkát sem látják egészen át, de egyelőre nincs pánik.


Az éjjel esett le egy jókora darab a vakolatból – mutat a Kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeum őre az eresz alatti párkányon keletkezett csorbára, majd a villanyoszlop mellett még látható nyomokra pillant. Szerencsére nem járt senki az utcán abban az órában”. A felújítási munkálatokra megérett már az idő, mondja, majd szabadkozik: ő nem sokat tud arról a homlokzatfelújításra vonatkozó felszólításról, amelyet a polgármesteri hivatal részéről kézbesítettek, és már rohan is a múzeumban dolgozó professzorért, aki szerinte sokkal jártasabb a kérdésben.
A professzor arról beszél, hogy az épület éppen visszaszolgáltatási fázisban van, a jogos tulajdonos pedig már több éve Németországban él, a sarkon túli ékszerészüzlet főnökasszonya intézkedik a nevében. Őt épp nem találom a boltban, de a Gyógyszerészeti Múzeum csak egyike annak a 18, a városközpontban levő ingatlannak, amelynek homlokzatát év végéig kötelezően fel kell újítani.

A sietség oka, hogy a városháza nem szeretné, ha "szó érné a ház elejét" a jövő évi Kolozsvár Ifjúsági Főváros rendezvénysorozat alkalmából. A lista amúgy sokkal hosszabb, összesen
374 felújításra szoruló épületet

pécézett ki az ingatlanok állapotfelmérését követően az önkormányzat. Noha Kolozsvár belvárosa az épületek állagát tekintve Brassó vagy Nagyszeben viszonylatában alulmarad, a rövid listás 18 épület homlokzata az átlaghoz képest is szemet szúróan romos.


A Deák Ferenc utcában két épület került fel a 18-as listára: az egyik erkélyszegélyéből kihullt vakolat helyén madarak fészkelnek. Egyetlen tulajdonos, Dózsa Sándorné lakik a ház egyik hátsó lakrészében, a többiek különböző cégeknek adták ki a lakásokat. A nő arra panaszkodik, hogy az utcára néző lakások tulajdonosai a tetőt és a roskadozó kéményeket az ő pénzén akarják kijavíttatni a homlokzat-felújítással egyidejűleg. „A homlokzat felújításába befizetek, azonban a lakásom felett a saját pénzemen javíttattam ki a tetőt, ők is fizessék ki a saját lakásuk tetőzetének a kijavítását. Özvegy vagyok, a nyugdíjamból élek, más helyett nem fizetek, nem is lenne amiből” - mondja.

Hamarosan ki kell azonban egyeznie a többiekkel, ugyanis a múlt héten kézbesített felszólítások értelmében 60 nap alatt el kell készülnie a felújítás elkezdésére vonatkozó szándéknyilatkozatnak, és az állagfelmérő szakvéleményt tartalmazó dokumentumcsomagot be kell nyújtani a polgármesteri hivatalhoz. Év végéig pedig a felújítással is el kell készülni. Ellenkező esetben


5-től 8 ezer lejig

terjedő bírságra számíthatnak a tulajdonosok.


Orosz Magdolna nem visszaigénylés révén jutott a Deák Ferenc utcai lakásához, ezelőtt 35 évvel attól a gyártól kapta, amelynek alkalmazottja volt, majd a rendszerváltást követően megvásárolta. Már 35 éve ott lakik, látta leromlani az ingatlant. A homlokzat a legkisebb probléma, mondja, nagyobb baj, hogy a tetőszerkezet tönkrement, a falakon lecsepegő esővíz pedig rohamosan ront a teljes épület állagán, ezen kellene előbb javítani – mondja.


Kiderül, már 15 éve nem zajlott semmiféle felújítási munkálat, de azért örül a lehetőségnek, hogy a városháza nyújtotta kölcsönből legalább a homlokzatot ki lehet pofozni. „Vasárnapra összeülnek a tulajdonosok, akkor fogjuk megbeszélni a részleteket, de elvileg mind a 24 tulajdonos beszáll a felújításba – mondja.

Az önkormányzat biztosítja a kivitelezéshez szükséges dokumentáció árának 20%-át, a felújítási munkálatok 80%-át is meghitelezi, az összeget a tulajdonosoknak 10 év alatt kell visszafizetniük, a hitelt az ingatlannal garantálják.
Vasile Salaci, a Malom utcában listára került ingatlan egyik lakrészének tulajdonosa arról beszél, hogy a ház lakói többnyire idős személyek, nem is biztos, hogy megélik azt, hogy a felvett hitelt visszafizethessék. Mégis élniük kell a lehetőséggel, mert mindössze néhány száz lejes nyugdíjukból alig futja a túlélésre, nem tudják kifizetni a felújítási munkálatok árát. Emellett nehezményezi, hogy a hitelt a lakásokkal kell garantálni, mert akkor


tíz évig nem lehet eladni

azokat, vagy csak bonyodalmak árán. Azt is elmondta, ezzel együtt nem tartja rossz dolognak azt, hogy a homlokzatot rendbe kell szedni, viszont igazságtalannak tartja, hogy az utca túloldalán egy hasonlóan rossz állapotban levő ingatlan nem került fel a polgármesteri hivatal által összeállított listára.


A 18 épület közül több ingatlan is műemlékként van nyilvántartva, ezek felújításakor számos kritériumot kell figyelembe venni, a felújítás ára így emelkedhet. Ilyen a Szamos partján levő villa is, adminisztrátora már évek óta próbál pályázati úton külföldi finanszírozáshoz jutni a felújításhoz, de nem bízik abban, hogy sikerrel jár. „Későn adták ki az űrlapokat, a pályázási metodológiát tartalmazó dokumentumokat.
Április végén fogják a pályázatokat elbírálni, ennyi idő alatt nem biztos, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges adatokat” - mondta Virgil Vesa.

Elmondta, felbecsülni sem meri, mennyibe kerülhet a villa felújítása. Egyelőre érdeklődik a polgármesteri hivatalnál, ahol csütörtökönként tartanak fogadóórát az érintettek számára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS