2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Döntött az RMDSZ EP-jelöltjei rangsoráról

B. P. E. 2014. február 22. 13:45, utolsó frissítés: 21:49

A május 25-i választásokon a bevált tandem vezeti a szövetség listáját: Winkler Gyula és Sógor Csaba van a befutó helyeken.


Winkler Gyula és Sógor Csaba lesznek az RMDSZ listavezetői az EP-választásokon - jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton délben, a Szövetségi Állandó Tanács kolozsvári ülése után.
A harmadik helyre Vincze Loránt külügyi titkárt rangsorolta a SZÁT, a negyedik helyre eredetileg Eckstein-Kovács Péter került volna, ő azonban nem fogadta el ezt a helyezt, és kérte a SZÁT-tól, hogy a lista utolsó helyére kerüljön. Nyilván ő is rajta lesz a végső listán, az RMDSZ kampányában részt kíván venni, segíteni akarja a továbbiakban is a Szövetség munkáját - ismertette Kelemen Hunor. Így végül a negyedik helyre Hegedüs Csilla, az ötödikre pedig Antal Lóránt került.

>> A SZÁT ülésén titkos szavazással elfogadott, 32 nevet tartalmazó lista >>
"Folytatjuk a tárgyalásokat az MPP-vel az EP-választások kapcsán, de azt szeretnénk, ha ezt követően is folytatódna az együttműködés. A tárgyalások függvényében módosulhat a lista, de mindenképpen a saját nevünkkel, a saját jelképünkkel és identitásunkkal veszünk részt a választásokon, a tárgyalások kimenetelétől függetlenül" - mondta el a szövetségi elnök, hozzátéve: eddig három alkalommal tárgyaltak az MPP-vel, és a jövő héten újra összeülnek. Az MPP a harmadik helyet kérte az EP-jelöltek listáján.


Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen elmondta: ha sikerül megállapodni az MPP-vel, akkor a törvény értelmében a polgáriaknak is be kell iratkozniuk az RMDSZ-be. 2009-ben sem okozott maradandó traumát, hogy Tőkés László az RMDSZ tagja volt, és ne feledjük, nemcsak ő, hiszen a lista negyedik helyén például Szilágyi Zsolt volt - emlékeztetett.

A ma elfogadott sorrendet 48 órán belül lehet megóvni, majd a március 1-jén, Marosvásárhelyen sorra kerülő Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg a végső döntést az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistájáról.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hétfőn kezdi el az induláshoz szükséges 200.000 támogató aláírás összegyűjtését, a listát a tervek szerint március 22-én teszik le.

A pótlistát a területi szervezetek, a MIÉRT és a Nőszervezet jelöltjeivel töltik fel.


A szövetség színeiben indulni kívánó jelöltek február 15-ig nyújthatták be jelöléseiket, eddig az időpontig hat személy: Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselők, Eckstein-Kovács Péter volt szenátor, a Nőszervezet jelöltjeként Hegedüs Csilla főtitkár-helyettes, Vincze Loránt, a szervezet külügyi titkára, illetve a MIÉRT színeiben Antal Lóránt nyújtotta be iratcsomóját.


Az Európai Parlamenti választásokra május 25-én kerül sor. Romániának 32 képviselője lesz a következő ötéves ciklusban – ez eggyel kevesebb, mint a jelenlegi romániai képviselők száma. Romániában 2007-ben szerveztek először EP-választást, akkor az RMDSZ színeiben Winkler Gyula és Sógor Csaba nyert mandátumot, Tőkés László pedig függetlenként jutott be az EP-be. Két évvel később már mindhárman az RMDSZ listáján nyertek újabb mandátumot.


A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) az RMDSZ legfőbb döntéshozó szerve két SZKT-ülés között. Tagjai: Kelemen Hunor, Markó Béla, Biró Rozália, Borbély László, Borboly Csaba, Máté András Levente, Kovács Péter, Balázs Béla Attila, Verestóy Attila, Nognár Levente, Bognár Zoltán, Brassai Zsombor, Csóka Tibor, Décsei Attila Lehel, Vass Levente, Fazakas Miklós, Horváth Anna, Kiss Sándor, Lokodi Edit Emőke, Ludescher István, Pataki Csaba, Péter Ferenc, Peti András, Póka András György, Ráduly Róbert Kálmán, Riedl Rudolf, Seres Dénes, Szabó József, Székely István, Tamás Sándor, Vákár István, Antal Árpád, Hegedüs Csilla, Kovács Jenő.


EP-VÁLASZTÁSOK

» România Liberă: sok romániai magyar fog a Fidesz-listára szavazni az EP-választásokon

» Mensura Transylvanica: a törvény megengedi, hogy a kettős állampolgárok kétszer szavazzanak az EP-vá

» RMDSZ: az EP-választásokon törvénytelen a kettős szavazás

» Az összefogás a kulcs

» Öntsünk tiszta vizet az európai parlamenti választásokba

» Fidesz-listán indul Tőkés László? Két éve van az EP-nyugdíjig

» "Magyar válogatott"-at javasolt az MPP az EP-választásokra

» Indulna újabb EP-mandátumért Sógor és Winkler

» Bűncselekmény a többes szavazás az EP-választásokon a választási hatóság szerint

» Melyik államban hogy szavaznak az EP-választásokon?

» Kilenc nő indulna az EP-képviselői tisztségért a Nőszövetség részéről

» A MIÉRT iktatta EP-képviselő-jelöltjeit

» Mit kell tudni az RMDSZ esélyes EP-jelöltjeiről?

» Döntött az RMDSZ EP-jelöltjei rangsoráról

» Balázsi-Pál Előd: Mit rontott el az RMDSZ az EP-listájával?

» Egy szavazaton múlt Eckstein-Kovács harmadik helye az EP-listán

» EP-választás: az EMNP nem indul, és támogatja Tőkés Fidesz-listán indítását

» Még nem született végleges döntés Tőkés Fidesz-listán indulásáról

» 225 ezer aláírást gyűjtene össze az EP-listájára az RMDSZ

» Biró Zsolt szerint jó eséllyel megegyeznek az EP-lista harmadik helyéről az RMDSZ-szel

» Nem óvta meg senki az RMDSZ EP-jelöltlistáját

» SZKT Marosvásárhelyen: felszáll-e a fehér füst?

» Tőkés László sérelmezte, hogy az RMDSZ csak két EP-mandátumot tart céljának

» INSCOP: átlépi a bejutási küszöböt az EP-választásokon az RMDSZ

» Együttműködési protokollumot írt alá az RMDSZ és az MPP

» 272466 aláírással adja le az EP-választási iratcsomót az RMDSZ

» Ötvenezerrel többen írták alá az RMDSZ EP-választási jelöltlistáját, mint öt éve

» Indul az RMDSZ EP-kampánya

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS