2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt a Ponta-kormány, éljen a Ponta-kormány?

F.J. 2014. február 25. 18:26, utolsó frissítés: 2014. február 27. 13:21

Mi történik akkor, ha ma este bukik a kormány? Mik az erőviszonyok, és mi előnyösebb: kormányátalakítás vagy új kormány felállítása? Hol lép be az államelnök a hatalmi játszmába?


Victor Ponta második kormányában, annak ellenére, hogy az USL -protokollja szerint az alkotó pártok egyenlő arányban osztják meg a minisztériumokat, a PSD folyamatosan többségben volt, ráadásul a miniszterelnöki tisztséget is ők birtokolták. A PC, mely kezdetben a PNL szövetségeseként a tagok számának kiegyensúlyozására szolgált, az USD-be kerülésével tovább gyengítette a PNL pozícióit. Ha ma este felbomlik az USL, és a PNL kivonul a kormányból, akkor Pontáék előtt két lehetőség áll: vagy átalakítják a kormányt, vagy új kormányt állítanak fel. Itt lép be a hatalmi játszmába az államelnök.


Az USL-protokollum

A PNL és a PC szövetségéből álló Jobbközép Szövetség és a PSD az USL alakulásakor egy protokollumot írtak alá. A PSD magába foglalta az UNPR-t, így a dokumentum aláírói Victor Ponta, Crin Antonescu PNL-elnök és Daniel Constantin, a PC elnöke voltak. Az USL alkotó pártjai a szövetség protokolluma alapján osztották szét a hatalmat, valamint az alkotó pártok között a tisztségeket és a kormányzati pozíciókat.Az USL protokollumja alapján a két fő párt közül az egyik adja a közös államelnökjelöltet, a másik meg a miniszterelnököt. A kormány tagjait a PSD és Jobbközép Szövetség adja fele-fele arányban.

Erőviszonyok

Ha megfigyeljük a felálló kormány összetételét, akkor látjuk, hogy abba szinte bele volt kódolva a bekövetkezett hatalmi eltolódás a PSD fele. Azon kívül, hogy Traian Băsescu államelnököt nem sikerült leváltaniuk, és így Antonescu csak az államelnöki tisztség várományosa lett Ponta miniszterelnöki pozíciójával szemben, a PSD-sek hatalmi köre lassan-lassan maga fele vonzotta a kisebb pártokat. A PSD fuzionált az UNPR-vel, Dan Voiculescu PC-jével szövetségre lépett, megalakítva a Szociáldemokrata Szövetséget (USD) és a PP-DD tagjainak több mint fele átült hozzájuk. A PNL eközben egyfajta pozíciójavítást kísérelt meg, és ezzel váltotta ki a mostani válságot.

Ponta első kormányátalakítása után a következő felállást láttuk: a PSD-nek 13, a PNL-nek 10, a PC-nek 2, az UNPR-nek 1 minisztere volt, valamint volt egy független miniszter is, Robert-Marius Cazanciuc, az igazságügyi miniszter. A kormányban összesen 27 miniszter van, ezen kívül a miniszterelnöki tisztséget is a szociáldemokraták birtokolják.

Create Infographics


A PNL-nek jutó minisztériumok a következőek: a pénzügyi; a belügyminiszteri; a gazdasági; az egészségügyi; a munka- és családügyi; az infrastrukturális fejleszétesi és szállításügyi; a kulturális; valamint a víz- és erdőgazdálkodással és halászattal foglalkozó miniszter bársonyszéke. Ezekből egy miniszternek az USL-protokollum alapján egyben miniszterelnök-helyettesi funkció is jár. A PNL általi leváltása előtt Daniel Chițoiu volt az, aki amellett, hogy pénzügyminiszter volt, a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is birtokolta. Ezen kívül a PNL-nek van két tárca nélküli minisztere is: övék a parlamenti kapcsolattartásért felelős és a határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszteri tisztség.

Ezeknek a miniszteri tisztségeknek egy része jelenleg betöltetlen, vagy ideiglenes miniszterek vezetik a mininisztériumot (pl. a pénzügyminiszteri tárcát), így a PSD túlsúlya még nyomasztóbbá vált a PNL számára. Ha a PNL ma este kivonul a kormányból, akkor ezek a tisztségek végleg szabaddá válnak, habár nem valószínű, hogy a PSD-sek lemondanának az "erős pozíciókról", mint amilyen a belügyminisztérium.

Két forgatókönyv egy új kormányra

Két lehetőség van arra, hogy Romániának új kormánya legyen. Az egyik módszer egy új kormány kinevezése, a másik pedig egy nagyszabású kormányátalakítás. Ponta eddigi nyilatkozatai alapján, ha az USL szakad és a PNL kivonul a kormányból, akkor egy új kormányátalakítás fog történni. Ez azonban a rendszer kijátszását is jelentené, hisz az USL kormánya egy, a parlament által megszavazott program és egy adott többség bizalmi szavazatával elfogadott kormány. Az új kormány nem ugyanannak a többségnek lenne a kormánya, a programja sem valószínű, hogy ugyanaz maradna, ami alapján megbízta a parlament az ország kormányzásával.

Egy új kormány felállítása veszélyesebb Pontáék számára

A kormányátalakítás és az új kormány felállítása körüli, Ponta és Antonescu közötti nyilatkozatháború annak köszönhető, hogy a Traian Băsescu államelnöknek több alkalma lenne akasztani a PSD-t és az új kormány felállítását, mint a kormányátalakítás esetén. A köztudottan az USL ellen játszó államelnöknek több mozgástere lenne egy új kormány kinevezésére, mert csak akkor lenne kötelező számára, hogy a parlamenti többség jelöltjét állítsa az új kormány élére, ha a jelölő többség nem egyszerű, hanem abszolút többség. Így akár megpróbálhatna más pártok jelöltjei köré is építeni kormányt, mint már tette Mihai Răzvan Ungrureanuval és Emil Boc-kal.

A kormányátalakítás esetén

A Ponta és köre által hangoztatott kormányátalakítás esetén is az államelnök nevezi ki a minisztereket, illetve vonja vissza a miniszterek jelölését. Azonban ebben az esetben csakis a miniszterelnök által javasolt személyeket nevezheti ki miniszternek, míg magát a miniszterelnököt nem válthatja le.Ennek a forgatókönyvnek is van egy mozzanata, amit valószínűleg az USD képviselői és szenátorai lélegzetvisszafojtva fognak végignézni: az államelnök csak a miniszterelnök által kért parlamenti bizalmi szavazás után nevezheti ki a miniszterelnök által javasolt személyeket minisztereknek. Ez abban az esetben kötelező, ha a kormányátalakítás egyben strukturális vagy politikai pártokkal kapcsolatos átalakítást is jelent.

Ezen kívül az is érdekes kérdés lesz, hogy mi lesz a kormány által elfogadott programmal, amely alapján az átalakított kormány kormányoz, hiszen az tulajdonképpen az USL-kormány programja.
BELÉP A KORMÁNYBA AZ RMDSZ

» Uszeléék különös házassága

» Meghalt a Ponta-kormány, éljen a Ponta-kormány?

» Ismét téma a 2012-es USL-RMDSZ megállapodás

» Két miniszteri tárcát és egy kormányfő-helyettesi tisztséget kaphat az RMDSZ egyes források szerint

» A PNL és a PSD "utoljára állt a barikád egyazon oldalán" a képviselőházban

» Ponta utolsó felhívást intézett a PNL-hez az USL megmentéséért

» Megkezdődött a liberálisok gyűlése

» Crin Antonescu hivatalosan is a kormányból való kilépést kéri

» Értesülések: a PNL kivonul a kormányból, és Ponta lemondását kéri

» Megszavazta a PNL a kormányból való kivonulást

» Antonescu: Ponta lemondását fogjuk kérni

» Kelemen Hunor: 21 óra 56 percig nem kerestek a kormányra lépés ügyében

» Blaga szerint Antonescut le fogják váltani a Szenátus éléről

» Benyújtották lemondásukat a PNL-s miniszterek, megvannak az ügyvivők

» Új pártot hoz létre, az USD elnökjelöltje lehet Tăriceanu

» Román elemzők: jó, hogy vége az USL-nek

» Meghívta az RMDSZ-t a kormányba Ponta

» Markó szerint az RMDSZ-nek el kellene vállalnia a kormányzati szerepet

» Juhász Jácint: a piac nem reagál érzékenyen az USL felbomlására

» Hétfőn írna alá Ponta az RMDSZ-szel

» Kelemen a kormányzásról: ha feltételeink teljesülnek, felelős igent kell mondanunk

» Délután hoz döntést a PSD az új kormánystruktúráról

» Értesülések szerint mégis hétfőn jelenti be Ponta a kormány összetételét

» A liberálisok nem szavazzák meg az új kormányt

» Belép a kormányba az RMDSZ

» Állítólag tömegesen igazolnak át PPDD-sek a PSD-be

» Korodi: az államtitkárok kérdését jövő hétre halasztja az RMDSZ

» Kelemen: egy megállapodás annyit ér, amennyit sikerül megvalósítani belőle

» Korodi: egyelőre nem folytatódik a verespataki beruházás engedélyeztetése

» Szombaton dönt az alkotmánybíróság az új kormány ügyében

» Kik az új arcok a harmadik Ponta-kormányban?

» Kedden fogadja el a kormány az új kormányprogramot

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS