2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román elemzők: jó, hogy vége az USL-nek

sajtószemle 2014. február 26. 18:59, utolsó frissítés: 2014. február 27. 08:40

Ponta nekifoghat zsíros funkciókat osztogatni, Antonescu kezdheti az ellenzéki szereplését. Mit rontottak el, és miben reménykedhetnek az USL vezetői?


A román médiaorgánumok publicistái örülnek az USL-kétharmad megbomlásának, felsorolják sikertelenségeiket, és tanácsokkal is szolgálnak a hogyan tovább kapcsán.


Gândul: Antonescu nem akart még két hónapot várni, amíg kiteszik a kormányból

Öt pontba foglalta össze Florin Negruţiu, a Gândul főszerkesztője annak az okait, hogy miért értékeli jó hírként az USL szétválását. Negruţiu kiemeli, hogy ez a szövetség egyetlen céllal jött létre, azért, hogy leszámoljon Traian Băsescuval, és egyetlen ismert kormányzási módja a tévéműsorokban valósult meg.

A Gândul főszerkesztője szerint ez a hetven százalékos többség nem volt képes semmit sem kezdeni az egyedülálló eséllyel, amit a választóktól kapott, sőt, képes volt arra, hogy instabilitást okozzon, és hogy falazzon azoknak, akik ellen bűnvádi eljárás indult. A fekete kedden az is bebizonyosodott, hogy ez a gigászi többség veszélyt jelent magára a demokráciára is, miközben kicsit sem törődik azok érdekeivel, akik megválasztották.Negruţiu szerint Victor Ponta és Crin Antonescu ahelyett, hogy kormányoztak volna, szerepeltek. Emiatt nem legyőzték a fő ellenségüknek kikiáltott államelnököt, hanem feltámasztották. Ahhoz, hogy legyőzzék, elég lett volna, hogy jól kormányozzanak. Az USL Negruţiu szerint saját súlya alatt tört meg, ha nagyban nézzük a képet. Azonban közelebbről nézve csak annyiról van szó, hogy Antonescu megtudta azt, hogy Ponta az EP-képviselő választások után saját PSD-s államelnök-jelöltet akar bejelenteni, és volt esély arra is, hogy maga a PSD-s pártvezér indul az államelnök-választásokon. Antonescu nem akart várni még két hónapot, hogy kitegyék a kormányból, inkább önként távozott.

Negruţiu végül azt emeli ki, hogy Ponta azon igyekezete, hogy a megbékélésre intő, bölcs „jófiú” legyen, csupán képmutatás. A főszerkesztő szerint Ponta úgy ment tárt karokkal, aggódóan, megbékélésre intve Antonescu elé, hogy közben már megegyezett az RMDSZ-szel az új kormányról.


EVZ: Az USD egy zsoldoshadsereg, amely bármikor kész meglógni

Az Evenimentul Zilei publicistája, Mircea Marian Dan Voiculescu protektorátusa című írásában azt írja, a PSD és a PNL vezetői nem voltak képesek másra, mint egymás átverésére és meglopására. Az összes liberális miniszter tárcáját megosztották, hogy a torta liberálisoknak jutó szeleteinek legalább egy kisebb részlete a PSD-nek juthasson. Szolidárisak csak akkor voltak egymás között, ha meg kellett védeni valamelyik bűnözőt, mint amilyen Relu Fenechiu, Adrian Năstase vagy George Becali. A nagy projektjeik sikertelenek voltak, elhasaltak az alkotmánybíróság asztalán.

Marian szerint azonban optimizmusra semmi ok: lesz még rosszabb is. Ponta úgy fog nagy valószínűséggel államelnök-jelölt lenni, hogy vele szemben a már ellenzéki kvalitásait bizonyító Antonescu fog állni, valamint azt sem szabad elfeledni, hogy az USD egy zsoldoshadsereg, ami bármikor kész meglógni.

Egyetlen sakkban tartó tényező maradt Marian szerint: az Antena 3. Dan Voiculescu ugyanis vár egy börtönnel felérő ítéletet, és arra készült fel. Sőt, ez a mostani lépése (a PNL-vel szemben az PSD támogatása) azt az igyekezetét bizonyítja, hogy mindent megtesz azért, hogy elkerülje a börtönt.

Marian szerint maga a kormányzás nem kellene aggasszon senkit. Választási év van, tehát Ponta azon fog igyekezni, hogy senkit se haragítson meg. Ezzel szemben a RTV és az Antena 3 telenovellákra fog szakosodni, amelyek főszereplője Băsescu és családja lesz.


Tapalagă: Az eddig vehemensen magyarellenes USD koncessziókra fog kényszerülni

Dan Tapalagă, a Hotnews publicistája jó és rossz hírekkel is szolgál Antonescunak, valamint Pontának is.

Tapalagă szerint Pontának az a jó hír, hogy rengeteg funkciót és tisztséget tud kiosztani, amelyek épp most szabadultak fel. Az RMDSZ, az UNPR, a PC és azok, akik csatlakoznának a vékonyka többség megerősítéséhez más pártok tagjai közül, mind reménykedhetnek valamilyen zsíros posztban. A PSD saját jelölttel állhat elő az államelnök-választásokra. Pontának nehezebb lesz átvinni a nagyobb horderejű és megosztóbb döntéseket a törékeny többségén, azonban a PNL nélkül olyan döntéseket is hozhat, amelyek a népszerűségét növelnék, mint a progresszív adózás bevezetése. A PSD-nek Tapalagă szerint létszükséglet a jobbközép fele nyitnia, így a liberális pártból elszállingózó politikusokat - például Tăriceanut is - szívesen látja majd a kormány asztalánál.

Crin Antonescunak az a jó hír, hogy Klaus Johannis politikai potenciálja az egekbe szökött. Akár az is elképzelhető, hogy államelnöki választásokon ő képviseli a PNL-t. Antonescu végre megszabadul az USL kényszerzubbonyától, és az ellenzékben veszélyes és hatásos, valamint kevésbé kiszámítható játszmákba kezdhet a PSD ellen.

Tapalagă szerint Pontának rossz hírekkel is szembe kell néznie. Azzal kell majd szembesülnie, hogy a szociáldemokrata kiskirályoknak, a Ghiță és Voiculescu típusú médiamoguloknak és pár opportunista politikusnak (a Gabriel Oprea által vezetett UNPR) lesz kiszolgáltatva. Ezek mellett előbb vagy utóbb a vehemensen nacionalista és magyarellenes PSD, UNPR és PC szövetsége koncessziókra fog kényszerülni a kormánykoalíciós partnerrel, az RMDSZ-szel. Olyan kérdésekben kell majd engednie, mint a magyar kar létrehozása a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE). Ez azonban népszerűségvesztéssel is fog járni. Pontának vigyáznia kell a bizalmatlansági indítványok szavazásakor is, hisz törékeny többsége nem biztos, hogy minden esetben ki fog tartani mellette.

Antonescunak rossz hír az, hogy a PNL rengeteg pozíciót veszít, amelyek hátrányt fognak jelenteni a választásokkor. Antonescu államelnöki álmait nem valószínű, hogy támogatná a közeljövőben az államelnök-jelöltjeiket megnevező jobboldali pártok egyike sem. Ezen kívül az Antena 3 is mindent meg fog tenni, hogy ellehetetlenítse őket, egyedül a Realitatea TV az, amelyiknél számíthatnak valamilyen szintű láthatóságra. A PNL továbbra várhat egy általános leszámolás-szerű számonkérésre is, amelyet a pénzügyi felügyelet liberális vezetői ellen indított eljárások harangoztak be. A legrosszabb hír azonban Antonescu számára Tapalagă szerint az, hogy úgy léptette ki a PNL-t a kormányból, hogy közben teljes mértékben hiteltelenítette magát.


Az élet az USL után

Indira Crasnea, a Gândul publicistája azt elemzi, hogy milyen lesz az élet az USL után. Szerinte a PNL ellenzékbe kerülésével az ellenzék sokkal hallhatóbb lesz. Szerinte a harcok az ellenzékre lesznek jellemzőbbek. A PDL és a PNL nem fog egyetérteni, és ezért kevésbé lesznek eredményesek. A jobboldal egysége sem egy magát adó perspektíva, ugyanis a PMP és FC zsebpártok jobboldali egységet előirányzó megnyilvánulásain kívül sem a PDL, sem a PNL nem hajlandó egyelőre feladni a saját elképzelését a jobboldali összefogás vezetőjét illetően.

Az USL szétbomlása utáni időszakban a PSD és Victor Ponta a politikai színtér közepét fogják elfoglalni. Mostantól Ponta és a szociáldemokraták lesznek azok, akikre hárul a kormányzás felelősségének döntő hányada, sőt a partnerek okolása sem fog működni az esetleges hibák miatt. Az USL ugyan meghalt, azonban megmarad a gyenge kormányzás és a középszerű politikai osztály. Olyan betegségek, amelyek Crisnea szerint csak súlyosbodnak, ahelyett, hogy gyógyulásnak indulnának.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS