2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A brit vízumbotrány hátterében Blair-Năstase megegyezés állhat

S. G. 2004. április 05. 12:53, utolsó frissítés: 12:53

Azt veti Blair szemére a brit sajtó, megállapodott Nastase-val arról, hogyan lehet közös erőfeszítéssel #b#papíron#/b# csökkenteni a Romániából jövő bevándorlók számát. "Szándékos gondatlansággal" a brit hatóság 29 ezer vízumot adott ki.

Öt év alatt kétszer annyi bevándorló

Mikor Tony Blair 1997-ben kormányra lépett, 32500-an igényeltek Nagy-Britanniától menedékjogot. 2002-re számuk 84130-ra ugrott. Mikor Blair 2003 februárjában a BBC Newsnight című műsorának stúdiójában lépett, sejthette, hogy a brit közvéleményt hetek óta lázban tartó menekültüggyel kapcsolatosan muszáj néhány barátságtalan kérdésre válaszolnia.

Blair a műsorban határozott meggyőződéssel azt ígérte, hogy felére fogja csökkenteni a menedékkérők számát. A Daily Telegraph és a The Independent brit napilapok most azzal vádolják a kormányfőt, hogy a háttérben megegyezett Adrian Nastase-val arról, miként lehet visszafogni a Romániából érkező menedékkérőket.
Az elnevezés változott, a jelenség maradt

A terv lényegében az volt, hogy a menedékkérők számát csak statisztikailag kell csökkenteni. Blair belement abba, hogy a brit nagykövetség Bukarestben könnyítsen a vízumkiadás feltételein, Nastase vállalta az illegális munkavállalók számának visszafogását. A londoni belügyminisztérium kiadta az utasítást: nem kell zargatni a kelet-európai illegális bevándorlókat: a hatóságoktól való félelmükben nehogy menedékjogot kérjenek (erről az ügyről a The Sunday Times publikált több, a belügyminisztériumból származó e-mailt).

A brit sajtó azt állítja, hogy a bevándorlók száma lényegében nem csökkent, csak most nem menedékkérőknek, hanem vendégmunkásoknak hívják őket. A megegyezés mindkét félnek előnyösnek tűnt: Blair sikeresen váltja be ígéretét, Nastase meg fokozatosan eléri, hogy Nagy-Britannia szüntesse meg a vízumkötelezettséget.


Az egyeztetés menete

A kérdésről először 2003. március 11-én tárgyalt a két kormányfő Londonban. Nastase már ekkor feltűnően lelkesen nyilatkozott arról, hogy vízumügyben pozitív fejleményt vár a brit kormánytól. Ezután brit külügyi szakértők utaztak Bukarestbe tárgyalni, majd a következő találkára októberben, az EU római csúcstalálkozóján került sor.

Ahogy márciusban, Blair most is hallgatott a kérdésről, és ugyancsak Nastase bizonyult bőbeszédűbbnek. Róma után a kormányfő úgy nyilatkozott, meg van győződve arról, hogy a román állampolgárok 2004 tavaszától vízum nélkül léphetnek brit felségterületre.

Idén márciusban a bukaresti brit konzult, James Cameront azután függesztették fel, miután bejelentette: számos román állampolgár úgy kap munkavállalói vízumot, hogy a kibocsátók tudják, az illető üzleti tervei és papírjai hamisak. Brit statisztikák szerint máris 20 ezer, Kelet-Európából érkező munkavállaló él illegálisan az ország területén; a The Observer adatai szerint 7000 román állampolgár kapott hamis iratok alapján vízumot.


Aki csal, nem lehet lojális

A két lap emellett azzal vádolja a munkáspárti kormányt, hogy anélkül pártolja fel a bevándorlási szabályok fellazítását, hogy előbb a kérdésről a választókkal egyeztetett volna. A Telegraph és az Independent arra figyelmeztet, hogy számottevően bővült a nem brit állampolgároknak adható munkavállalási vízumok száma, továbbá arra, hogy aki eleve csalás révén érkezik az országba, az nem valószínű, hogy lojális lesz a befogadó ország intézményeihez.

Mindeközben felfüggesztették a brit belügy Bevándorlási Hivatalának Sheffield-i vezetőjét, Steve Moxton t azért, mert Cameronnal együtt elsőként hívta fel a figyelmet a brit hatóságok szándékos figyelmetlenségeire. Szombat este Moxton úgy nyilatkozott, már korábban sejtette, hogy Blair adhatott utasítást arra, hogy kíméljék a vízumigénylőket, illetve a már illegálisan Nagy-Britanniában tartózkodókat.


Londoni cáfolat

A hétvégén Blair szóvivője cáfolt minden olyan értesülést, amely a Blair-Nastase paktumról szólt, és úgy nyilatkozott, kormánya Bukaresttel együtt számos erőfeszítést tesz az illegális bevándorlás megfékezéséért. Ugyanakkor a Telegraph információi szerint a Blair-kabinet több minisztere elismerte a háttérmegállapodás tényét, de az állítólag nem a menedékkérők számának csökkentésére, hanem a szervezett bűnözés terjeszkedésének akadályozására vonatkozott.A brit belügyminisztérium a sajtó és a konzervatív ellenzék nyomására különben már március 16-i nyilatkozatában elismerte, hogy Beverly Hughes bevándorlásügyi miniszter ellenőrzés nélkül fogadott el bevándorlási kérelmeket. Az adatok szerint az igénylések közül körülbelül 29 ezer nem felelt meg a vízumkiadás feltételeinek.


Már kinevezték az új minisztert

Ekkor még a brit kormány azt közölte, hogy Hughes nem mond le, de az ellenzék olyan e-mail-eket hoz nyilvánosságra, melyekből az derül ki, hogy a belügyminisztérium és a bevándorlási hivatal már 2002 novemberében figyelmeztetést kapott arról, hogy Romániában és Bulgáriában szervezett módon használják ki a brit bevándorlási politika kiskapuit.

David Blunkett – valószínűleg mentsük, ami menthető! felkiáltással – március 30-tól felfüggesztette a román és bolgár állampolgároknak a vízumkiadást. Az ügy jelenleg itt tart: a Blair-kormány szombaton "a választók bizalmatlanságát érzékelve" válságtanácskozást tartott, hétfőn pedig Blair parlamenti képviselőkkel és biztonsági szakértőkkel egyeztet a kérdésről. Közben máris kinevezték az új bevándorlási minisztert Des Browne 52 éves ügyvéd személyében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS