2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elkezdődött a Farkas utcai református templom restaurálása

2014. március 12. 15:47, utolsó frissítés: 15:48

A munkálatok előreláthatóan 17 hónapot tartanak, ez idő alatt a templom nem töltheti be rendeltetését.


Elkezdődött Kolozsváron a Farkas utcai református templom restaurálása, az épületben múlt vasárnaptól mintegy másfél évig nem tartanak istentiszteleteket. A munkálatok elvégzésére az Erdélyi Református Egyházközség januárban megkötötte a szerződést a kolozsvári székhelyű Decorint és Libra Impex kivitelező cégek társulásával. A restaurálást az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség révén vissza nem térítendő európai alapokból fedezik, a támogatási szerződést 18,9 millió lej értékben tavaly szeptemberben kötötték meg. Ebből az összegből a projekt keretében elszámolható költség 15,2 millió lej (14,9 millió lej vissza nem térítendő támogatás és 305 ezer lej az egyházközség által biztosított önerő), valamint 3,6 millió lej áruforgalmi adó.


Milyen károsodásokat azonosítottak a szakértők?

Az állagfelmérő munkálatok során a szakértői csapat az épület külső falazatain repedéseket azonosított, amelyek a padlás szintjén és a boltozatok fölött részben belül is megjelennek. Megállapították, a födémek jó állapotban vannak, kivéve a hajó boltozatát, ahol a bolthajtáson és a boltháton egyaránt hosszanti repedések láthatók.


A hajó és karzat tetőszerkezete viszonylag jó állapotban maradt meg. Szerkezeti megoldásuk megfelelő, és nem mutatnak jelentős károsodásokat. Az egyes elemek károsodásainak fő okai épületbiológiai természetűek, illetve helyileg a nem megfelelő kötésekben keresendők. A ma létező lépcsők nem mutatnak látható szerkezeti károsodásokat.


Milyen beavatkozások szükségesek?

A hajó és a szentély barokk tetőszerkezete problémáinak megoldására a szakértők a biológiai károsodásokat mutató elemek részleges vagy teljes cseréjét javasolják, ácskötés-toldások segítségével; az elmozdult kötések megerősítése húzóerő átadására alkalmas fémkonszignációk segítségével; a fertőzések melegágyait képező, hozzáférhetetlen fedélszerkezetek bontását és újjáépítését helyezték kilátásba. A tartófalak felújítására vonatkozóan az erőteljesen málladozó szakaszok újjáépítését, az elmozdult kőelemek hidraulikus mész alapú habarcsba történő visszaágyazását javasolják.


A hajóboltozat repedéseinek kezeléséről a boltozat időbeli viselkedésének monitorizálása és elemzése nyomán fognak dönteni. Az archívum-funkcióból származó többletterhelést a toronyban megszüntetik, ezért az egyházkerületi gyűjtőlevéltárat a Bocskai tér 14. szám alatti ingatlanba költöztetik. A faragott kőfelületek tisztítását kőrestaurátorok fogják végezni.

A munkálatok során lebontják az egykori toronyba vezető vasbeton lépcsőt, amit egy könnyű fémszerkezetű lépcsőre cserélnek le. Párhuzamosan elkészül a villamos hálózat és a világítás teljes cseréje és felújítása is. A jelenlegi fűtési rendszert egy padfűtés rendszerre fogják kicserélni. A kivitelezés során felújítják az orgonát, restaurálják a címereket és letisztítják a padokat és a stallumokat. A felújításra 17 hónapot szánnak, ez idő alatt a templom rendeltetését nem fogja tudni betölteni.


Előzmények

A templom első modern javítása 1910-1911 között zajlott, ekkor készült el a neogótikus nyugati karzat, rajta helyezték el a pécsi Angster-cég által 1913-ban épített új orgonát. Az 1959-1961 közötti restaurálás során részben helyreállították a kerengő gótikus boltozatát, de sok helytelen megoldást alkalmaztak a helyreállítás során. Ekkor verték le a templomról a vakolatot, és cementes habarccsal fúgázták ki a teljes épületet. Ugyanekkor cserélték át a teljes belső vakolatot cementes vakolatra.


2005-ben az Erdélyi Református Egyházkerület a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság segítségével megnyert egy támogatást a Los Angeles-i Getty Alapítványtól a templom teljes kutatására. A kutatások és az építészeti felmérés elkészültek 2007. októberéig. 2008-ban a tervező csapat elkészítette a megvalósíthatósági tanulmányt, amiből kiderült, hogy a templom teljes felújítására hozzávetőlegesen 4 millió euróra van szükség.
Mivel ezt az összeget sem a gyülekezet, sem az egyházkerület nem tudta kitenni, 2009 január 15-én a Kolozsvár Belvárosi Református Egyházközség, a templom tulajdonosa leadta a pályázatot az Operatív Regionális Program Műemlék felújítási alfejezetéhez. A leellenőrzött kérést támogathatónak nyilvánította az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség, és tájékoztatta az egyházközséget, hogy a várólistára helyezték kerethiány miatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS