2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Indul az RMDSZ EP-kampánya

Kertész Melinda 2014. március 29. 12:01, utolsó frissítés: 2014. március 31. 09:33

12 órakor már nagyjából az összes hely foglalt. A színpad előtt az RMDSZ vezető politikusai várják, hogy mikrofonhoz léphessenek.


Bőrdzseki és öltöny az új tavaszi-nyári kollekció, legalábbis az RMDSZ európai parlamenti választási kampányának megnyitóján. A székelyudvarhelyi sportcsarnokban 12 óra előtt már nagyjából az összes hely foglalt, a Koszika & The HotShots dallamai és a beszélgetések morajlása közepette áramlik a tömeg, a színpad előtt az RMDSZ vezető politikusai várják, hogy mikrofonhoz léphessenek.
Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere köszöntötte elsőnek a jelenlevő mintegy 1500 személyt. A forradalom 12 pontjára felfűzött beszédében arra reflektált, hogy talán az utolsó pont, az unió megvalósult: mind Románia, mind Magyarország esetében megvalósult az unió Európával. "Együtt építünk egy Európát, amely ha nem is az autonóm tartományok, de mindenképpen a régiók Európája lesz" - mondta. Reméli, hogy senki nem felejti el, hogy az EU biztonságot jelent az erdélyi magyarok számára, és arra buzdított, hogy minél többen menjenek el szavazni.Verestóy Attila udvarhelyszéki szenátor abban reménykedik, hogy a 25 Éve Együtt RMDSZ-szlogen nemcsak egy szólam, és reméli, hogy az erdélyi magyar közösség fel tud sorakozni az RMDSZ mögé és be tudja bizonyítani, hogy tudatosan választ, dönt, és olyan embereket küld Bukarestbe, Európába, akik azt képviselik, amit ez a közösség akar. "Annyi a súlya a szövetségnek, ahány szavazat áll mögötte, ez fog számítani mind Bukarestben, mint Brüsszelben" - hangoztatta. Meg kell mutatni, hogy ez a közösség nem pártokra szakadva, hanem egységesen szavaz, ezáltal felmutatva egységét, szolidaritását - jelentette ki.


Kelemen Hunor arról beszélt, hogy a tavasz mindig a magyarok szabadságharcaival függött össze a történelem folyamán. "1989 végén megszabadultunk a diktatúrától, és megalakult az RMDSZ. Egy közösség le tudja győzni a lehetetlent. Képes újabb és újabb célokat kitűzni, képes változni, változtatni. 25 év alatt hosszú utat jártunk be együtt. Előttünk van május 25, amikor európai képviseletünkről fogunk dönteni, az az érdek, hogy minél több képviselőt küldjünk Brüsszelbe, mert csak az erdélyi magyar képviselők képviselhetik az erdélyi magyar érdeket.A szövetségi elnök a nyelvi jogokkal kapcsolatos RMDSZ-es törekvésekről beszélve elmondta, Európa soknyelvű, arra kell törekedni, hogy anyanyelvünket bátran és szabadon használjuk, és ne tekintsen senki úgy a magyar nyelvre, mint amit csak a családi körben és a templomban lehet használni. "Meg kell szilárdítani azt az európai értéket, amely az anyanyelv egyenrangúságát hirdeti" - hangsúlyozta.

>> Kelemen Hunor beszéde teljes terjedelmében itt érhető el >>

Elmondta, az elmúlt 25 esztendőben arra törekedett az RMDSZ, hogy megmentse a magyar kulturális értékeket, amit a kommunista rezsim halálra ítélt. "A kultúra nemcsak múlt és jelen, hanem jövő, a transzszilvanizmus szellemiségét kell felmutatni."

"Európa csak akkor vesz tudomást rólunk, ha jelen vagyunk.(...) Brüsszelnek is meg kell értenie, hogy nem fordíthat hátat az őshonos kisebbségeknek” - mondta.


Markó Béla a Jó csávó a Markó dal refrénjére lépett színpadra. "25 évvel ezelőtt kaptunk egy olyan esélyt, hogy megpróbáljunk győzni. Nem azt jelenti, hogy másokat el kellene nyomni, hanem azt, hogy számunkra méltó életkörülményeket teremtsünk magunknak" - hangsúlyozta. Elmondta, nem a többségi társadalom az igazi veszély, amely a magyar közösségre leselkedik, hanem a közöny, a kishitűség, a hitetlenség, amely felteszi a kérdést, hogy minek elmenni Bukarestbe, Brüsszelbe, mit tehet az az egy-két-három képviselő az EP-ben. "Az Európa Tanáccsal elfogadtattunk egy olyan dokumentumot, amely a restitúció, anyanyelvi oktatás és egyéb feltételekhez kötötte Románia integrációját, ez az RMDSZ munkája nélkül nem történt volna meg. (...) Amikor nem vagyunk ott, hogy befolyásoljuk a döntést, akkor az történt, ami Trianon esetében történt. Nem azért kell Brüsszelbe menni, mert ott minden jó, azért kell ott lenni, mert nélkülünk ellenünk hoznak döntéseket" - jelentette ki Markó Béla.


A 60 évet töltő Borbély Lászlót a Boldog szülinapot dallal köszöntötték Koszikáék. Az RMDSZ politikai alelnöke külön köszöntötte az Erdély különböző részéről érkezőket. Elmondta, úton Székelyudvarhely felé azon gondolkodott, mi az üzenete a mai rendezvénynek és arra jött rá, hogy az erő, a közösség ereje. „Az Európa Tanács memorandumának nagy része azért valósult meg, mert együtt voltunk, vállaltuk, hogy ott leszünk az önkormányzatokban, Románia Parlamentjében, a kormányban, és vállaltuk, hogy ott leszünk az Európai Parlamentben is. Sokan nem hitték azt, hogy sikerül az aradi Szabadság-szobrot felállítani, de azt is sikerült elérni, hogy három egyetemen kellett megalakítani a magyar fakultásokat" - mondta. Szerinte a MOGYE-n is lesz magyar tagozat, sőt még autonómiánk is lesz, "mert megérdemeljük".


Winkler Gyula EP-képviselő szerint a 2021-ig terjedő új EU-s költségvetés-tervezési időszak új lehetőségeket hoz az erdélyi magyar emberek életszínvonalának a megemelésére is. Az EP-ben zajló munkáról beszélve elmondta, az EP-ben a közös agrárpolitikáról szóló vitát a legnagyobb csataként tartják számon, hiszen 2400 módosítási indítványt nyújtottak be. A nyugat-európai országok meg akarták tartani privilégiumaikat, azonban ez végül nem sikerült nekik. Például a repülőterek nem kapnak már a füves területek utáni mezőgazdasági támogatást, ehelyett a kis területeken gazdálkodó gazdák kaphatták az összegeket.

„A gazdasági fejlesztés azért fontos, mert eszközt ad az autonómia alapjainak letételére. A korábbi költségvetési ciklusban lehívható 31,5 milliárd euróhoz képest 2021-ig 43 milliárd eurót hívhat le Románia, és rajtunk múlik, hogy ki tudjuk-e használni az unió biztosította lehetőségeket. Ma már elmondhatjuk, hogy az EP-ben jobban ismerik az erdélyi magyar közösség célkitűzéseit. Őrizzük meg az egységet az erdélyi magyar emberek között, közös fellépéssel alakítsuk mi is Európát, hogy az valóban a régiók és közösségek Európájává váljon. Ezért dolgozunk 25 éve szövetségben, ezt a munkát kívánjuk folytatni” – zárta beszédét Winkler.


Sógor Csaba EP-képviselőt/képviselőjelöltet a székely pityóka, a szatmári eper és az erdélyi magyar szokások brüsszeli népszerűsítőjeként konferálták fel. Elmondta, számára azért volt fontos ezeknek az értékeknek a bemutatása, mert már nem azt kell kérdezni, hogy mit adhat nekünk Európa, hanem azt, hogy mi mit adhatunk Európának: például azt a kereszténységet, amit Európában a félhold árnyékában már-már elfelejtettek - mondta.


A romániai magyar közösség azt várta az EU-tól, hogy foglalkozzon a kisebbségek jogaival, az önrendelkezés jogával, hogy ne vehessék el eddig kivívott jogainkat – mondta Vincze Loránt EP-képviselőjelölt. Az őshonos kisebbségek jogait illetően kevésbé fogékony európai attitűddel kapcsolatosan elmondta, egy következő mandátummal közösen gyengíthetjük és bonthatjuk le a közöny falait. Elmondta, vannak szövetségesek, partnerek Európában, és bízik abban, hogy a kisebbségvédelmi keretszabályozást el lehet fogadtatni.


Hegedüs Csilla, az RMDSZ nőszervezetének EP-képviselőjelöltje elmesélte, egyik településen a nők felismerték azt, hogy a gyerekek akkor fognak magyarok maradni, ha az édesanyák magyar iskolába járatják őket. Egy kockás papírra írták le érveiket, hogy miért kell magyar iskolába járatni a gyerekeket, és házról házra járva beszélgettek el az édesanyákkal. Elmondta, az ő gyereke is magyar iskolába jár, azért mert létezett az RMDSZ, hogy a magyar oktatásért harcoljon.

"Nem szabad elfelejtenünk a nőket, és nem szabad hagyni, hogy hátrányos helyzetbe kerüljenek". Elmondta, a magyar nők akkor lesznek erősek, ha például nem lesz nehéz szakmai életet élnie egy többgyerekes anyának. Felkérte a férfi kollégákat, hogy az erdélyi magyar nők érdekeinek képviseletét is vállalják fel Európában.
Antal Lóránt, a MIÉRT EP-jelöltje a fiatlok szerepvállalásáról beszélt: "Az a feladatunk, hogy megmutassuk ország-világ előtt, hogy életerős, céltudatos és sikeres fiatalok élnek közösségünkben. És nélkülük senki nem fog tudni Európát építeni Erdélyben."


Böjte Csaba ferences szerzetest Kelemen Hunor felkérte, hogy vállalja az EP-képviselőjelöltséget. A szerzetes a kampánynyitón arról beszélt, hogy mindenkinek megvan a helye, ezért úgy érezte, hogy nem ő az a személy, akinek az RMDSZ listáján kellene szerepelnie. A kommunikáció fontosságáról beszélt, elmondta, hisz a párbeszéd erejében, nem szabad feladni az EU-s integrációkor elképzelt szép világot, azt sem, hogy sikerül Románia számára megnyitni a schengeni határokat.
Beszédét imával fejezte be, az EP-képviselőjelöltekért imádkozott együtt a jelenlevőkkel.
A kampánynyitón felszólalt Nagy Zsolt volt informatikai miniszter is. "Egy dolgot sohasem bánnék meg: azt, hogy a közért dolgoztam. Azt gondolom ma is, amit 90 márciusában. Érdemes tovább menni. Érdemes és kell helyben politizálni, Bukarestben, a parlamentben, ha lehet kormányra is menni kell. És érdemes és kell Brüsszelbe is menni. Érdemes egymásért, ennek az otthonnak, ennek a közösségnek minden tagjáért. Érdemes és kell. Bármi áron" - mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS