2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kovászna megye új prefektusa korrekt „zászlótörvényt” szeretne

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2014. április 10. 10:16, utolsó frissítés: 10:16

Ő úgy segíthet, hogy a döntéshozásban szerepet játszó politikai tényezőkkel megpróbálja minél jobban megértetni a mindennapok helyi szintű valóságát.


Pénteken iktatták be hivatalába Kovászna megye új prefektusát, Marius Popicát. Az új kormánybiztos kinevezését a helyi és a megyei RMDSZ is támogatta, mivel nem sikerült szót érteni az egyre-másra székelyzászló pereket indító Dumitru Marinescu kormánybiztossal. Az új prefektussal a feladataival kapcsolatos hozzáállásáról, a helyi vezetőkkel való viszonyáról, de a székely szimbólumokról is beszélgettünk.

Tamás Sándor megyeitanács-elnök korábban azt nyilatkozta, hogy az előző két kormánybiztos, Codrin Munteanu és Dumitru Marinescu tevékenysége konfliktust szított Kovászna megye magyar és román lakossága között. Ön hogyan jellemezné a jelenlegi hangulatot?

– Úgy gondolom, hogy nagy szükség van a normalitás kialakítására és a békés együttélésre. Úgy gondolom, hogy két ember, aki azzal van elfoglalva, hogy egymásra kiabáljon, soha nem fog jó vagy korrekt megoldást találni a felmerülő problémákra. Mindannyiunknak a párbeszédre kell törekedni, és meggyőződésem, hogy bármilyen probléma merül fel, ha képesek leszünk jóindulattal, nyugodtan tárgyalóasztalhoz ülni, akkor mindenki számára korrekt, kiegyensúlyozott döntéseket tudunk majd hozni.


A prefektus nem kizárólag a románoké vagy a magyaroké, hanem etnikumtól, politikai színezettől vagy más kritériumtól függetlenül a megye összes lakosáé. Azt szeretném, ha az összes felmerülő problémára együtt gondolkodva találnánk megoldást. Tiszteletben kell tartanunk egymást, egymás hagyományait és kívánságait.Hogyan jellemezné ön az RMDSZ vezetőivel a kapcsolatát?

– Úgy gondolom, hogy normális az, hogy egy megye prefektusát az összes politikai erő támogatja, közöttük az RMDSZ is. Jó jelzés az, hogy a szövetségi vezetők is támogatták a kinevezésemet. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség vezérigazgatójaként folyamatosan kapcsolatban álltam a megyei és helyi vezetőkkel: a polgármesterekkel, a megyei tanáccsal mindig jó viszonyban sikerült maradni, mindenki számára jó megoldásokat találni úgy, hogy közben a törvényeket is betartottuk. Prefektusként is ugyanilyen hozzáállással tevékenykednék.

Dumitru Marinescu folyamatosan azt hangoztatta, hogy azért indítja a zászlópereket, hogy a törvénynek érvényt szerezzen. Másfelől viszont konfliktusba került a helyi vezetőkkel. Ön ezt a dilemmát hogyan oldaná meg?

– Tiszteltem Dumitru Marinescut, ő megpróbálta a maga módján megoldani a problémákat, tevékenységét nem kommentálnám. Valószínűleg azért döntöttek a lecserélése mellett, mert úgy gondolták, hogy másfajta megoldást kell keresni. Azonban a szimbólumokkal kapcsolatos kérdéseket a törvény módosítása révén kell letisztáznia a parlamentnek, mert a végrehajtó hatalom képviselőjeként nem tehetek mást, mint figyelni a törvények érvényesülésére. Most úgy látom, hogy a politikum részéről létezik nyitottság a törvénymódosításra, amelynek nagyon pontosnak, korrektnek és egyértelműnek kell lennie. Prefektusként nem mondhatok mást, mint azt, hogy az érvényben levő törvények betartására vigyázok.

Elfogadhatónak tartja azt, hogy megyeszerte számos közintézmény homlokzatára ki van tűzve a székely zászló?

– Elsősorban azt, hogy én románnak születtem és a szomszédom magyarnak vagy romának, a Jóisten akarta így, erről nem tehetünk. Azonban kötelező módon tiszteletben kell tartanunk egymás hagyományait, miközben büszkék kell lennünk saját identitásunkra. A szimbólumhasználat kapcsán én remélem, hogy egy törvény nagyon tisztán meg fogja határozni, hogy milyen módon lehet majd ezeket a zászlókat használni. A Kovászna Megyei Kormánybiztosi Hivatal azonban úgy segíthet, hogy a döntéshozásban szerepet játszó politikai tényezőkkel tárgyal, és megpróbálja minél jobban megértetni velük a mindennapok helyi szintű valóságát annak érdekében, hogy a születendő törvény mindenkivel szemben korrekt legyen.

Mit gondol azokról a véleményekről, amelyek szerint Székelyföld nem létezik?

– Prefektusként a közigazgatási-területi egységekről rendelkező jogszabályokat tiszteletben tartom. A jelenlegi törvénykezés most megyékről, városokról és községekről rendelkezik.

Ön szerint a Székelyföld sajátos kultúrával rendelkező régióként behatárolható?

– Egy kulturális régió nem választható le egy közigazgatási régióról, mert a kulturális tevékenység a közigazgatási régió keretében zajlik. Én úgy gondolom, hogy túl sok energiát emésztenek fel az ezzel kapcsolatos kérdések, fontosabb lenne konstruktív megoldások megkeresésére fektetni a hangsúlyt, és nyomást gyakorolni a politikumra, hogy olyan törvényeket hozzon, amelyek mindenki számára korrekt megoldásokat tesznek lehetővé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS