2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén 50 kilométernél is kevesebb autópályát adnak át

2014. április 09. 18:53, utolsó frissítés: 2014. április 11. 11:05

A hatóságok még április elején sem tudják pontosan megmondani, hogy hány kilométerrel lesz több autópályája az országnak.


Az utóbbi két évben 230 km autópályát adtak át, idén ennek a hossznak a töredéke készülhet el: valószínűleg 50 kilométernél is kevesebb út épül. A hatóságok a második negyedév elején sem tudják pontosan megmondani, hogy hány kilométerrel lesz több autópályája az országnak.

Dan Şova szállításügyi miniszter úgy nyilatkozott, további két-három hónapra van szüksége ahhoz, hogy pontosan beszámolhasson az autópálya-építési munkálatok idei várható eredményéről, azonban azt elmondta, hogy senki se számítson arra, hogy az idén ugyanannyi kilométer autópályát adnak át, mint tavaly.


Egy március végén tartott sajtótájékoztatón elmondta, óriási eredményt ért el tavaly az Országos Útügyi Vállalat: 289 kilométer év végéig átadandó autópályára szerveztek közbeszerzési eljárást, jelenleg 465 kilométer utat építenek.

A Capital adatai szerint azonban a terepen folyó munkálatokkal köszönőviszonyban sincsenek a miniszter által hangoztatott adatok. Tavaly az Országos Útügyi Vállalat egyetlen, a 70 kilométeres Szászsebes-Torda autópálya-szakasz esetében hirdetett meg közbeszerzési eljárást. A fennmaradó 219 kilométer esetében 2012-ben szerveztek licitet, a közbeszerzési bizottság azonban több mint 10 hónapig elemezte a közbeszerzési iratcsomókat, a szerződés aláírásáig és a munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelet kibocsátásáig további 5-6 hónap telt el. Így csak a tavaly, év végén és az idei év kezdetén bocsátották ki az építés elkezdéséhez szükséges engedélyeket.A munkálatok időtartama 18 hónap, tehát csak jövő év közepén adják át a Temesvár-Lugos 25,6 kilométeres szakaszt és a Lugos-Déva közötti 72 kilométeres szakaszt. A Szászsebes és Torda közötti útszakasz – amelynek az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Gyalu közötti szakaszát kellene rácsatolnia a IV. európai folyósora – átadási határideje akár 2016-ra is kitolódhat, mert ez ügyben több fellebbezést és óvást kell elbírálnia az ítélőtáblának.


Mi készül el 2014-ben?

A CNADNR év eleji becslése szerint idén 93 kilométer autópályának kellett volna elkészülnie, 2015-re pedig 200 kilométer autópálya átadását ütemezték be, azonban az utóbbi hetekben módosították a becslést: a 22,2 kilométer hosszú Nagylak-Arad közötti az egyetlen autópálya-szakasz, amelynek elkészülésére biztosan számítani lehet.


Mi várható jövőre?

Idén többnyire a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére koncentrálnak az útügynél, így leghamarabb 2015-ben lesz bejárható a Nagylak-Nagyszeben közötti autópálya. Ugyancsak jövőre kezdődnek el a Nagyszeben-Piteşti közötti autópálya-szakasz munkálatai.

Románia az „autópálya-hálózata” összesen 630 kilométernyi útból áll.

Forrás: Capital

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS