2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Begyulladhat a könyökük, mégsem dobálhatják ide-oda a forró pityókát

F.J. 2014. április 30. 13:56, utolsó frissítés: 14:15

Egy törvénymódosítás átruházhatóvá teszi az önkormányzati vezetők aláírási jogát. Borboly Csaba szerint ez nem oldja meg a lényegi problémát, a Hotnews publicistája egyenesen korrupciós kiskaput lát.


Meglehetősen nagy vihart kavart a román sajtóban Dan Tapalaga, a Hotnews publicistájának a véleményanyaga, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy két PSD-s képviselő, Gabriela Firea és Darius Valcov törvénymódosítása úgy változtatta meg az adminisztrációt szabályozó rendelkezéseket, hogy a polgármesterek és megyei tanácselnökök aláírását nem csak a helyettesüknek vagy az adminisztratív területi egység titkárának delegálhatják, hanem az adott szakterület önkormányzaton belüli bizottságának a vezetőjére vagy azok személyzetére is átruházhatják, azok hatásköreivel arányosan.

Tapalaga azt emeli ki véleményanyagában, hogy ez arra ad lehetőséget az elöljáróknak, hogy ne vállaljanak számon kérhetően felelősséget a kétes ügyeikért az aláírásukkal, hanem azt háríthassák a beosztottjaikra. Ezáltal lehetőségük lenne arra, Tapalaga gondolatmenete szerint, hogy büntetlenül alkalmazzanak rokonokat az általuk vezetett intézményeknél, vagy hozzájuk közelállókkal kössenek közbeszerzési szerződéseket.



Tapalaga a büntethetőség kapcsán említi, hogy ezzel kiskapu nyílik arra, hogy az önkormányzati elöljárók kikerüljenek az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) látószögéből, míg szerinte a helyi ügyészségek kevésbé képesek a nagyobb volumenű ügyeket korrektül lefolyatni, hisz jobban ki vannak téve az országot átszövő korrupciónak és a hatalmi befolyás különböző fokozatainak.


"A cikk lényegi megállapításával egyetértek" - mondta el a Transindexnek Borboly Csaba, az RMDSZ Önkormányzati Tanácsának elnöke és a Hargita megyei tanács elnöke. "Az nonszensz lenne, hogy megyei tanácselnökök, polgármesterek a lényegi kérdésekre vonatkozó aláírási jogot delegálják. Ez már csak azért is ésszerűtlen lenne, mert minden témakörben iktatott jegyzőkönyvvel és törölhetetlen hangfelvétellel alátámasztott gyűlést tartunk a megyei tanácsnál, ahol a fontosabb kérdéseket vitatjuk meg. Itt történik minden érintett terület felelős vezetőjének bevonásával a döntéshozatal, és az szerintem természetes, hogy aki a döntéshozatalban részt vesz, az lássa is el a döntést tartalmazó határozatot kézjegyével. És, nyilvánvalóan, fölösleges a felelősség elől elbújni, hisz minden irat, dokumentum ezekre vezethető vissza, bárkinek is van rajta az aláírása.

Van olyan eset is azonban, ahol ez segíthet. Például, ha valaki egy közbeszerzés ellen óvást emel, és a közbeszerzés mentén „keletkezett” 2 köbméter A4-es papírt, akkor azok másolatának minden sarkát alá kell írja a fő hitelutalványozó. Ez azért nonszensz, mert például nekem nem egyszer szó szerint begyulladt a könyököm. Ma bármiről is legyen szó, nehéz az, hogy ne kelljen minden oldalt, sarkát aláírni. Ezekben az ügyekben esetleg segíthet ez a jogszabály, ha egyáltalán lehet alkalmazni, azonban a már márciustól érvényben lévő módosítás ellenére a Hargita megyei tanácsnál ez még semmilyen változással nem járt" - reagált Borboly.

Borboly szerint a törvénymódosítás a román közigazgatási rendszer problémáit nem orvosolja. "Az én tapasztalatom az, hogy a problémák lényegét a nagyon rossz minőségű jogalkotás, vagyis az egymásnak ellentmondó jogszabályokból álló jogrend okozza: törvénymódosítás törvénymódosítás hátán, kritikán aluli normaszövegek. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a közigazgatásban dolgozó köztisztviselők, ahogy más munkavállalók is Romániában, mindenért teljes vagyonukkal felelnek, ami azért nincs rendben, mert a munkavégzés minden kockázatát ráhárítja a román jogrend a munkavállalóra, ahelyett, hogy a munkaadót, tehát az államot, vagy a cég tulajdonosát felelősségbiztosítások kötésére kötelezné.

E törvénymódosítás után nem fog felgyorsulni az uniós pénzek lehívása, nem javul vagy romlik a közigazgatás hatékonysága, valójában az a helyzet, hogy azt a bizonyos forró pityókát, amit egy közigazgatási okirat aláírásának felelőssége jelent, most egyesek elkezdik ide-oda dobálni" - magyarázta Borboly.

Gabriela Firea PSD-s képviselő a stiripesurse.ro portálnak eljuttatott válaszában úgy vélekedett, hogy a törvénymódosítás mögötti ráció abban rejlik, hogy a polgármesterek többsége nem szakembere adott területeknek, mint például a városrendezés, így nem szabad kötelezővé tenni, hogy felelősséget kelljen vállalniuk olyan változásokért, amelyek ezeket érintik, ugyanis annak is van esélye, hogy nem is értik azt, amit aláírtak.

Forrás: Hotnews, stiripesurse.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS