2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki koordinálta a Schweighofer rétyi földvásárlását?

B. D. T., S. Z. 2014. május 27. 15:43, utolsó frissítés: 2019. január 12. 20:38

Egy volt honatyának jóval nagyobb lehetett a szerepe a befektetés megvalósulásában, mint amennyit eddig a közvélemény elé tárt. Nem most fogjátok először hallani a nevét.


Homályos tulajdonosi hátterű cég vásárolta fel, majd adta tovább a Holzindustrie Schweighofer-nek azt a 70 hektárnyi földterületet Réty határában, ahol az osztrák cég új fűrészüzemének építkezési munkálatai jelenleg is zajlanak.
galeria_15158.jpg
A maksai állomással szemben, a rétyi átkereszteződéstől Kézdi felé, az út jobb oldalán...
galeria_15159.jpg
...nagyban zajlik a Schweighofer-építkezés (ezek április 7-i fotók, azóta már egy épület betonváza is elkészült)
galeria_15160.jpg
galeria_15161.jpg
galeria_15162.jpg
galeria_15163.jpgNem szokatlan hasonló nagyberuházások esetén az, hogy a beruházni készülő, neves cég megbíz egy harmadik, a közvélemény számára ismeretlen céget, vásárolja fel a kiszemelt földterületet. Egy ilyen közvetítő révén a földet olcsóbban lehet megszerezni.

Nem kizárt azonban egy másik forgatókönyv sem: valaki megtudta azt, hogy a Schweighofer Rétyre tervez beruházni, gyorsan felvásárolt nagy mennyiségű földterületet, majd busás haszonnal adta azt el a beruházónak.

A történetben a számtalan kérdőjel mellett egy visszatérő elem van: Olosz Gergely háromszéki üzletember, aki a földvásárlás idején még az RMDSZ szenátora volt.

Bár a volt politikus direkt módon nem köthető az ügylethez, számos jel utal arra, hogy jóval nagyobb volt a szerepe a rétyi befektetés megvalósulásában, mint amennyit eddig a közvélemény elé tárt. Ez azért problémás, mert a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló, 2006/96-os törvény 16. cikkelye 2. bekezdésének f alpontja kimondja: a honatyák nem lehetnek tagjai gazdasági érdekcsoportoknak.

A beruházásról szívesen nyilatkozó Olosz korábban azt állította, az osztrák cég vezetőjével való személyes kapcsolatainak köszönhető, hogy a Schweighofer a Kovászna megyei település mellett döntött. Azt is hangoztatta, hogy ő maga egy évvel a bejelentés előtt tudta: Rétyen létesül majd a Schweighofer következő fűrésztelepe.

Olosz Gergely egyébként jelenleg a Schweighofer ügyvédje.A földvásárlást Olosz koordinálta?

A telkeiket eladó vagy elcserélő rétyi gazdák némelyike feltételezte, a beruházás bejelentése előtt néhány hónappal elkezdődött földvásárlást Olosz koordinálta, volt, aki ugyanis vele egyeztetett.

Tény, hogy az üzletet nyélbe ütő Rutega SRL székhelye Olosz Gergely személyes lakhelyére volt bejegyezve. Később pedig egy olyan címre volt bejelentve a Rutega SRL, ahol egy másik, az Olosz-család érdekeltségébe tartozó cég is működik, és ahol a bérleti szerződést Olosz Gergely testvére, Olosz Szabolcs írta alá.

Ugyanakkor nem tudni, ki nyert az üzleten: minden jel arra mutat, hogy mind a Rutega SRL-t, mind annak tulajdonosát, a svájci Rutega AG-t strómanok révén irányítják a háttérből.


Egy kis ingatlanfejlesztő cég jelent meg Sepsiszentgyörgyön

A történet 2012 augusztusában indul, amikor egy három évvel azelőtt alapított kis ingatlanfejlesztő cég, a SC Rutega SRL áttette a székhelyét Kolozsvárról Sepsiszentgyörgyre. A Brassói Fellebbviteli Bíróság egy átirata lapján tudjuk, hogy ennek címe megegyezik Olosz Gergely személyes lakcímével. A Rutega SRL-t Horhát Kund Lehel igazgatja, aki egyben az egyetlen alkalmazott.

A cég 2012 végén-2013 elején elkezdte felvásárolni a Réty határában, a vasút mentén található telkeket. A Rutega fáradságot és pénzt nem kímélve türelmesen kibogozta a bonyolult telekviszonyokat, kezelte akár az örökösi konfliktusokat, tárgyalt a néhol magukat megmakacsoló helyiekkel, és minden költséget állt.

A talaj a kérdéses területen vizenyős, földművelésre nem éppen ideális: az alacsonyabb részeken sokszor kis tavak alakultak ki, még halak is voltak bennük. Aki itt próbálkozott földműveléssel, nagyrészt csak a bosszúsággal maradt – mesélik a gazdák.

Emiatt a gazdák többnyire szívesen adtak túl földjükön. Annál is inkább, mert – mint megtudtuk – a Rutega korrekt árat (hektáronként 10-20 ezer lejt) ajánlott, vagy pedig másfél-kétszer akkora, jó minőségű termőföldet adott cserébe. A cseretelkek többnyire a szomszédos Angyalos határában vannak, amely Réty adminisztratív területéhez tartozik.


Nagyobb térképre váltás

Már az első pillanattól kezdve világos volt a rétyiek számára, hogy valaki módszeresen vásárolja a földeket. Egyesek tudni vélték, hogy energiafűz-ültetvény lesz ott, mások cukorgyár megtelepedését gyanították.

Azonban ez a kérdés nem váltott ki különösebb izgalmat a rétyiek körében. „Azon a használhatatlan területen, amit lebetonoznak, legalább lesz valami – hogy gyár vagy valami crossmotorpálya, mindegy” – fogalmazott egy gazda.A Rutega két helyi közvetítővel dolgozott. Úgy tudjuk, a szerződéseket maga a Rutega igazgatója, Horhát Kund Lehel intézte. Egyik gazda azonban Olosz Gergellyel is beszélgetett, amikor Sepsiszentgyörgyre, a Kórház utcába kellett elvigyen egy iratot. A politikus-üzletember arról érdeklődött nála, hogy lehetséges-e a földeket ott felvásárolni, és tudott arról is, hogy neki (mármint a gazdának) cserébe más földek kellenek.

Az ilyen módon felvásárolt, összesen 70 hektárnyi földterületet kitevő, közel ugyanennyi telekkönyvön szereplő mintegy 90 parcellát a Rutega SRL 2013. március 29-én továbbadta az osztrák fafeldolgozó vállalat romániai cégének, a szászsebesi Holzindustrie Schweighofer SRL-nek, amely azokat egy telekkönyvre, a 24859 számúra tette át.


Nem sokkal ezután a cég távozik

2013 májusában a Rutega SRL a Gödri Ferenc utca 18. szám alá tette át a székhelyét, egy olyan ingatlanba, ahol az Olosz Gergely testvére, Olosz Szabolcs által tulajdonolt Radio 94 FM SRL-nek a hivatalos székhelye is van többek között. A bérleti szerződés szerint a helyiséget Olosz Szabolcs adta ki a Rutega SRL-nek.


Nagyobb térképre váltás

Szintén májusban a Rutega SRL létrehozott egy Oppenheim SA nevű céget, ahol az egyik tulajdonos, egyben ügyvezető igazgató Kópis Zoltán, Olosz Szabolcs sógora. Ezután a Rutega SRL székhelyét Marosvásárhelyre teszi át.


Nagy politikai hátszéllel a Schweighofer bejelenti a projektet

Mire elérkezett a projekt bejelentésének napja, az összes földterület a Rutega SRL nevén volt; az utolsó területekre március 27-én kötöttek adásvételi szerződést az eladókkal. Március 28-án háromszéki politikusok, Olosz Gergely, Tamás Sándor tanácselnök és Mircea Dușă Hargita megyei képviselő sajtótájékoztatót tartottak, ahol a Holzindustrie Schweighofer bejelentette szándékát, hogy Rétyen újabb fűrésztelepet hozzon létre.A létesítmény évi 800 ezer köbméter rönkfát lesz képes feldolgozni, a beruházás összértéke 150 millió euró, és 650 új munkahely létrehozását jelenti Kovászna megyében – hangzott el a sajtótájékoztatón. Gerald Schweighofer cégvezető többek között kijelentette, hogy Olosz Gergely szenátor győzte meg, hogy ebben a zónában építse új gyárát.

Gerald Schweighofer elmondása szerint nem dolgoznak offshore cégekkel, a profitot nem külföldre küldik, tavaly a legnagyobb adófizetők közt voltak Romániában, a profit 90%-át az országban fektették be az utóbbi 10 évben.

A bejelentés másnapján a Rutega a szisztematikusan felvásárolt területeket egyben eladta a Holzindustrie Schweighofernek. A fafeldolgozó cég megkeresésünkre nem árulta el, hogy mennyiért vásárolta meg a területet.

Számításaink szerint a Rutega mintegy 250-300 ezer eurót költhetett a földek felvásárlására. Ha átlag 15 ezer lejjel számolunk hektáronként (70x15), az kb. 235 ezer euró, viszont mivel sok volt a csere, azaz több esetben a Rutega nem pénzt, hanem másfél-kétszer annyi földterületet adott az eladóknak, amelyeket meg kellett vásárolnia, valójában nem 70, hanem annál több hektárnyi földterület cserélt gazdát. Ha ez óvatos becslés szerint csupán 20 hektárral több területet jelent, önmagában a területvásárlási költségek is több mint 300 ezer euróra rúgnak. Megkeresésünkre a Rutega SRL ügyvezetője csak annyit mondott a becslésről, hogy az "messze áll a valóságtól".


Ki áll az ingatlanfejlesztő cég mögött?

A Rutega SRL egy svájci cég, a Rutega AG száz százalékos tulajdonában áll, azonban egy jogi kiskapunak köszönhetően nem tudni, hogy ennek a cégnek ki a tulajdonosa, és így végső soron ki profitált a rétyi telekügyletből (erre visszatérünk).

Annyit tudunk, hogy a cég igazgatótanácsának vezetője és egyedüli tagja 2010 óta Lino Luciani (ez a LinkedIn-profil az övé).

Luciani on-line profilja meglehetősen zavaros: a LinkedIn szerint egy további cég (J.C.E. Service AG) igazgatótanácsának a tagja, a Google + profilja szerint viszont adósságbehajtással foglalkozik.

A cégadatbázisokból kiderül ugyanakkor, Lino Lucianinak jelenleg 15 cégben van valamilyen funkciója, 2006 óta pedig több mint 30 céghez volt köze.

A romániai leánycég, a Rutega SRL ügyvezetője, Horhát Kund Lehel Facebook-profilja szerint egy szürrealista (hobbi)festő; apjával, Horhát Miklóssal februárban nyílt kiállításuk Nagyenyeden. Az ügyvezető egyébként reklámgrafikával, logók és weboldalak tervezésével is foglalkozik.Nagyobb térképre váltás

A Rutega AG egyébként 1967 óta működik, az idők során több tulajdonosváltáson is keresztülment, és a székhelye is változott. Papírforma szerint jelenleg Zürichben, a Löwenstrasse 20. szám alatt működik – a kaputelefonon azonban nincsen nyoma ilyen nevű cégnek.De nem ez az egyedüli olyan körülmény a Rutega AG és romániai leányvállalata körül, mely megkérdőjelezi a vállalkozás komolyságát. A két cég honlapját (rutega.ch, rutega.ro) összehasonlítva kiderül, hogy nem túlságosan professzionális munkáról van szó: bár a design némileg különbözik, a stock fotók, és a jól hangzó, de többszöri elolvasás után is értelmetlen bemutatkozó szöveg is ugyanaz. (A rutega.ch domaint Horhát jegyezte be, a weblap és a Rutega logó ott van a reklámgrafikusi portfóliájában.)

A Rutega AG 2012-ben, a földvásárlás előtti évben nulla adózás előtti nyereséget vallott be – ez csak úgy lehetséges, hogy a cég veszteséges, vagy pedig nincsen tevékenysége (a 2013-as bevallásuk közzétételére valószínűleg további hónapokig kell várni).

A romániai cége viszont 2,5 millió lejes forgalmat bonyolított 2012-ben, profitja 37,5 ezer lej volt, ugyanakkor 5,7 millió lejnyi (mintegy 1,3 millió euró) adósságot halmozott fel. Ez az adósság 2009 óta gyűl.

Ennél is érdekesebb, hogy a Rutega SRL jelenleg perben áll azzal a MECDRU SA-val, melyet a Năstase-kormány hozott létre 2001-ben az erdélyi utak karbantartására.

Rögtön megalapítása után a MECDRU SA sorozatosan kezdte megnyerni a Turisztikai Minisztérium által kiírt munkálatokat, állítólag azért, hogy állami megrendelésekből származó profitot a PSD bankszámláira szivattyúzza.

Az állami céget 2004-ben eladták egy német (Luxcon GmbH) és magyar (Dach Holding 94 KFT) vállalatokból álló konzorciumnak, a CC HIGHWAY A.G.-nak.

A MECDRU SA ellen időközben csődeljárás indult; a cég mintegy 3 millió lejjel, vagyis mintegy 700 ezer euróval tartozik a Rutega SRL-nek, mely tanácsadási szolgáltatásokat nyújtott számára. A MECDRU-ban 2004 óta részvényes a Rutega ügyvezetője, Horhát Kund Lehel.


Ki a végső haszonélvező?

Mint korábban már említettük, ezt egy jogi kiskapu miatt nem tudni. Ugyanis a Rutega AG ún. „bearer share” (bemutatóra szóló részvény) alapon működő cég: ez azt jelenti, hogy a tulajdonos az a személy, akinek a birtokában van ez a részvény.

A bemutatóra szóló részvény nem névre szóló és bármikor átruházható, a tranzakciónak pedig semmilyen nyoma nem marad. Egy tulajdonosváltás ebben a konstrukcióban egyszerűen annyi, hogy a részvényt a maga fizikai valójában átadják az új tulajdonosnak.

Így gyakran előfordulhat az, hogy még az igazgató és az igazgatótanács sem tudja, ki a tulajdonosa a cégnek, melyet vezet.


Nem túl udvarias Luciani

Először LinkedIn-en próbáltuk megkeresni Lino Lucianit; miután elküldtük az InMailt, az a válasz érkezett Luciani részéről, hogy személyes üzenet helyett a cég honlapján levő formot használva küldjük el kérdéseinket. Kérését teljesítettük, de mivel biztosak akartunk lenni, hogy megkapta, később fel is hívtuk.

Luciani szó nélkül lecsapta a telefont, miután angolul bemutatkoztunk. Mivel meg akartunk bizonyosodni arról, hogy nem a vonal szakadt meg, ismét felhívtuk a cég igazgatótanácsának a vezetőjét. Ezúttal németül kezdett el ordibálni Luciani, majd ismét lecsapta a telefont.

Néhány nap múlva azonban válaszolt a Rutega AG. A kifogásolható angolsággal fogalmazott levél (lásd a dobozt) szerint a cég tulajdonosainak neve nem nyilvános, ugyanakkor biztosítottak, hogy azok nem romániai magán- vagy jogi személyek.


Olosz Gergely szerepe továbbra is homályos

Olosz Gergely szerepéről annyit írtak, hogy Kovászna megyei szenátorként ismerték meg. „Olosz úr ismeri a helyi gazdasági infrastruktúrát és ennek az országnak a lehetőségeit.” – áll a válaszban.

Horhát Kund Lehel válasza nagyban hasonlít a Rutega AG levelére. Annyiban pontosít, hogy az ingatlan megvásárlására a megbízás az anyacég részéről érkezett. „Olosz Gergely szenátor urat a Schweighofer csoport által ismertem meg, arról pedig, hogy a Schweighofer csoport milyen támogatást kapott Olosz Urtól nem rendelkezem konkrét információkkal” – így Horhát.

Olosz Gergelyt telefonon kerestük, eddig nem sikerült elérni. Amint reagál, a témára visszatérünk.

A Rutega AG-nek és romániai leányvállalatának a válaszai

A Rutega AG válasza (lejjebb szó szerinti fordításban)

Dear Sir Sipos,

The RUTEGA AG Company, founded in 1967 with Head-office in Zürich, has a profound competence in the project and investment performing. We own an exclusive relationship with important companies, institutions and banks of Europe. The Managing Director of RUTEGA AG is Mrs. Viola PETER. (Master of Economics)

The RUTEGA AG Company is committed to attract solids european companies to perform investments in Romania. Since 2009 we have a subsidiary company in Romania: RUTEGA SRL in Targu-Mures directed by Mr. Kund Lehel HORHAT, specialized among other in strategical real-estates for industrial investments and development.

The ownership of Rutega AG is not public (protected by law) and can not be a mass-media matter. We assure You that, Rutega AG has no juridical or physical persons as owner from Romania. The Schweighofer Group from Austria is one of the most important, solvent and competent of the european timber industry. It is a great honor for Romania and Covasna County to become a strategical investor like Schweighofer Group. Also our company ist rewarded and motivated to support this investment. We have Mr. Olosz come to know as Senator from Covasna. Mr. Olosz is a cognoscente of the local economical infrastructure and opportunities of this county.

Best regards
Rutega AG
Löwenstrasse 20
CH-8037 Zürich

Tisztelt Sipos úr,

A Rutega AG céget 1967-ben alapították, központi irodája pedig Zürichben van. Mély kompetenciája van a projekt és befektetés teljesítményben. Van nekünk exkluzív kapcsolatunk fontos európai cégekkel, intézményekkel és bankokkal. A Rutega AG ügyvezető igazgatója Péter Viola, aki közgazdaságtan mesteri fokozattal rendelkezik.

A Rutega AG cég elkötelezett amellett, hogy szolid európai cégek befektetéseit vonzza Romániába. 2009 óta van egy romániai leányvállalatunk: a marosvásárhelyi Rutega SRL, melynek igazgatója Horhat Kund Lehel, aki többek között ipari és fejlesztési célú, stratégiai ingatlanokra szakosodott.

A Rutega AG tulajdonosi köre nem publikus (törvény által védett) és nem lehet tömegtájékoztatási ügy. Biztosítjuk Önt hogy a Rutega AG-nak nincsen fizikai vagy jogi személyiséggel rendelkező tulajdonosa Romániában. Az osztrák Schweighofer Group egyike a legfontosabb, legfizetőképesebb és legkompetensebb az európai fafeldolgozó iparból. Hatalmas megtiszteltetés Romániának és Kovászna megyének, hogy stratégiai befektető legyen mint a Schweighofer csoport. Ugyanakkor cégünk ellenszolgáltatásban részesül és motivált hogy támogassa ezt a befektetést. Olosz urat Kovászna megyei szenátorként ismertük meg. Olosz úr ismeri a helyi gazdasági infrastruktúrát és ennek az országnak a lehetőségeit.

A legjobbakat
Rutega AG
Löwenstrasse 20
CH-8037 Zürich


A Rutega SRL válasza

Tisztelt Bakk-Dávid Tímea!

A RUTEGA Kft. 2009-ben volt alapítva és a svájci RUTEGA részvénytársaság romániai leányvállalata.

Anyacégünket, a RUTEGA részvénytársaságot, 1967-ben alapították és székhelye Zürich-ben van.

A RUTEGA Rt. egy független vállalat, mely figyelemre méltó partnerekkel rendelkezik Európában a bankok, cégek és intézmények területén.

A RUTEGA Kft. alapvető tevékenységei közé tartozik az ipari ingatlan, a beruházás menedzsment a reklám illetve az informatikai szolgáltatások.

A romániai leányvállalat által eszközölt befektetések értéke 3,46 millió euro, nagyrészt az ingatlanok területén. A RUTEGA Kft. Erdély több városában, illetve Kovászna megyében, több ipari jellegű ingatlannal rendelkezik.

Több fontos európai kliense van a RUTEGA Kft.-nek, többek között a Schweighofer csoport. Az ausztriai Schweighofer csoport egyike a legfontosabb és legversenyképesebb cégeknek a faiparban, egész Európában. Nagy megtiszteltetés Románia és főleg Kovászna megyének, hogy egy ekkora mértékű stratégiai befektetővel rendelkezik, mint a Schweighofer csoport.

A RUTEGA Kft. büszke arra, hogy lehetőséget kapott arra nézve, hogy fontos része legyen a Kovászna megyében történő 150 millió euro értékű gazdasági és pénzügyi infrastrukturális befektetésnek. Az ingatlan megvásárlására a megbízás az anyacég részéről érkezett.

A RUTEGA Kft. által ingatlanokba befektetett pontos összegekről, beleértve a Schweighofer csoport részére vásároltakat is, nem nyilatkozhatunk a szerződésekben foglalt titoktartási kikötések miatt, de ugyanakkor stratégiai szempontok miatt sem közölhetünk a nyilvánosságnak ilyen jellegű információkat. Annyit viszont elmondhatok, hogy az Önök becslése igencsak messze áll a valóságtól.

A RUTEGA Rt. tulajdonosai kizárólag külföldiek, kilétük nem tartózik a nyilvánosságra, illetve az anyacégtől sem kaptam engedélyt ilyen jellegű információk továbbítására.

Olosz Gergely szenátor urat a Schweighofer csoport által ismertem meg, arról pedig, hogy a Schweighofer csoport milyen támogatást kapott Olosz Urtól nem rendelkezem konkrét információkkal.

Üdvözlettel
Horhat Kund Lehel
S.C. Rutega S.R.L., Str. Aurel Filimon nr. 19/A, Targu Mures
Tel.: +40 735 233 209, Fax: +40 372 874 032 E-mail: horhat.kund@rutega.ro
J26/827/2013 * C.U.I. RO 25656982
www.rutega.ro


A külföldi cégadatokat az Investigative Dashboard segítségével szereztük meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS