2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elmeszelte Magyarországot a Freedom House

K. M. K. M. 2014. június 12. 13:59, utolsó frissítés: 2014. június 13. 13:23

Annyi rossz dolog történt a régióban, hogy Románia már kezd egész jól kinézni: noha demokrácia terén rosszabbul teljesített Magyarországnál, a helyzet javul.


Románia az egyetlen olyan EU-ország, amelyben általános javulás figyelhető meg a demokrácia terén, ahol a belpolitikai helyzet sokkal nyugodtabb lett azok után, hogy 2012 nyarán sikertelennek bizonyult Traian Băsescu államfő felfüggesztése - olvasható a Freedom House jelentésében, amelyet szerdán tettek közzé az Egyesült Államokban.


Noha még mindig a részben konszolidált demokráciával rendelkező országok csoportjába tartozik, a tendencia szerint javulóban a helyzet, miközben Magyarország - noha jobb helyezést ért el, utolsó a konszolidált demokráciájú államok között, és a demokrácia szintje romlik.


Az amerikai intézet Országok tranzitban 2014 című jelentésében 2013-ban 29 országot értékelt ki, közülük 13-at demokratikus berendezkedésűnek tart, további hat állam tranzit időszakon megy keresztül, és tízben tekintélyelvű rendszerek működnek.


Ami az Európai Unió országait illeti, a jelentés megállapítja, Magyarország minősítése immár a hatodik egymást követő évben esett, olyannyira, hogy az ország szinte már nem is tartozik a konszolidált demokratikus rendszerű országok csoportjába.


A korrupció hangsúlyosabb lett az egész régióban, Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában is romlott a helyzet.
Észtországban, Litvániában és Csehországban a politikai és gazdasági nyomás miatt a sajtószabadság is sérült.


A Balkánon pozitív fejleményekre is volt példa 2013-ban,

köztük Horvátországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozását, illetve Koszovó és Szerbia közötti történelmi megállapodás megkötését említi a Freedom House jelentése. Azonban a jelentés rögtön hozzá is teszi, hogy a rosszul működő kormányok miatt továbbra is csökkent a demokrácia szintje a térségben.

A jelentés azt is jelzi, hogy Oroszország modellként és inspirációként szolgált bizonyos országvezetők számára, akik az elmúlt évben riasztó mértékben követtek el megtorlásokat és a teljes eurázsiai térségben az intézményi szabadság regresszióját idézték elő.

"A 2013-as események azt mutatják, hogy az oroszországi rezsim modellként szolgál más autoritárius vezetők számára, sőt, arra is van példa, hogy egyes országokban a hatóságok intézményesített intoleranciája és brutalitása még az az orosz modellen is túltett – nyilatkozta Sylvana Habdank-Kołaczkowska, a jelentés projektigazgatója. Tíz évvel ezelőtt Eurázsiában minden ötödik ember egy autoriter kormány vezette államban élt.


Ma az emberek közel négyötöde

van ebben a helyzetben, és a tendencia egyre általánosabbá válik". Az Országok Tranzitban 2014 jelentés szerint a demokratikus kormányzás térvesztése uralkodó trenddé vált mind az eurázsiai térségben, mind a Balkánon, valamint a posztkommunista Közép-Európában is, ahol a klientúra-rendszer és a korrupció nyilvánvaló volt az elmúlt évben.

Pozitív fejlemények Koszovóban, Albániában és Grúziában voltak, a három ország jobb minősítést kapott a jelentésben, mivel a választások jobb körülmények között zajlottak és a hatalomátadás is békés eszközökkel ment végbe.

"2013-ban a legbiztatóbb fejlemény az volt, hogy a civil társadalom azonnal hallatta a hangját, amikor úgy gondolta, hogy a kormány elnyomó, vagy nem végzi megfelelően a munkáját. A civil társadalom nemcsak Ukrajnában, hanem a közép-európai Kirgizisztánban, és kisebb mértékben, a Balkánon is felszólalt" – mondta Habdank-Kołaczkowska.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS