2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Igazi balkáni botrányba keveredett Traian Băsescu

2014. június 19. 16:24, utolsó frissítés: 20:43

Az államfő tagadja, hogy testvére lenne az összeköttetés Cotroceni és a "cigánypalota" között. Mircea Băsescut mindenesetre 24 órás órás őrizetbe helyezte a DNA.


Update 20:14, 19.6.2014 Mircea Băsescut 24 órás őrizetbe helyezte a DNA.

Traian Băsescu csütörtökön elcsukló hangon közölte, hogy nem avatkozott be az emberölési kísérlet miatt elítélt Bercea Mondial néven ismert Sandu Anghel perébe, ennek legfőbb bizonyítéka, hogy az alvilági figurát hosszú évekre elzárják. Az államfő elmondta, noha nem tervezte, hogy nyilatkozik, az Antena 3 televízió által bemutatott felvétel mégis erre készteti.

A hírtévé szerda este több olyan felvételt is közölt, amelyeken az látszik, hogy Bercea Mondial fia arról próbálja meggyőzni Mircea Băsescut, hogy járjon közben államfő testvérénél apja felmentése érdekében. A beszélgetésből az sejlik ki, hogy a család 250 ezer dollárt adott Mircea Băsescunak a közbenjárásért cserébe. Csütörtök reggel az elnök testvére azt mondta, hogy a média egy kontextusból kiemelt beszélgetésből akar botrányt szítani, amelybe belerángatná az államfőt is.

A DNA beidézte Mircea Băsescut, ma 18 óra körül fogják kihallgatni a történtektől.


Traian Băsescu elmondta, a törvény előtt mindenki egyenlő, még akkor is, ha történetesen az államfő testvére az illető.

Mircea Băsescu csütörtökön egy sajtóközleményben kijelentette, hogy Traian Băsescu államelnöknek "nincs köze" az Anghel család tagjai és a közte levő kapcsolathoz, és az Antena 3 által közvetített felvétel kontextusból kiragadott párbeszéd-részleteket tartalmaz.

Ki Bercea Mondial, hogy kerül közel a Băsescu-családhoz, és miért tolongtak a politikusok és bírák hogy az Anghel család gyermekeit megkereszteljék?

2010 februárjában Mircea Băsescu vállalta a keresztapai szerepet Sandu Anghel unokahúga keresztelőjén. A szertartásra Konstanca egyik negyedbeli templomában került sor. Így került az alvilági család Băsescuék közelébe.


Mircea Băsescu a Ring lapnak adott interjújában azt állította, hogy nem tudta, ki az a Sandu Anghel, amikor ez megkérte, hogy keresztelje meg unokahúgát, hozzátéve azt is, hogy Traian Băsescu szerint "nem volt szerencsés" a keresztapaság vállalása. Állítólag az államfő felrótta testvérének, hogy nem egyeztetett vele a felkérés elfogadása előtt.

Azonban nemcsak Mircea Băsescu fogadta el az Anghel család részéről jövő keresztszülői felkérést: Theodor Stolojan politikus, Maria Huza bíró, George Brenciu, Olt megye volt legfőbb ügyésze, Gabriel Diaconu, Slatina volt alpolgármestere és Nicolae Grădinaru is a keresztszülők köréhez tartozik, noha az EVZ szerint utóbbi ezt tagadta.


A keresztszülők és az Anghel család:

Theodor Stolojan Bercea Mondial Prinţişor nevű fiát keresztelte, Maria Huza bíró a kis Judecătort (bíró) tartotta keresztvíz alá, George Brenciu ügyész pedig a kis Televizornak lett a keresztapja.


A médiában kering egy másik változat is, amely szerint a keresztszülőség vállalásával fizette vissza a Băsescu-család azt, hogy Anghelék segítettek Traian Băsescunak az államelnök-választási kampányban. Állítólag Anghelék előbb Traian Băsescut szemelték ki a keresztszülőségre, azonban az államfő egyértelművé tette, hogy ez nem lenne szerencsés, így Elena Băsescut kérték meg. A második elutasítás után végül Mircea Băsescu elvállalta a keresztapaságot.


A szegénytelepről a tornyos villákig. Hogy tett szert vagyonára Bercea Mondial?

20 évvel ezelőtt az Anghel család Drăgăneşti-Olt perifériáján, viskókban tengette életét. A Hotnews úgy tudja, Sandu Anghel vagyonát lopott öntözőrendszerek és vasúti sínek értékesítése révén alapozta meg.

Az "alaptőkét" a család ingatlanbiznisszel, uzsorával és bulgáriai luxusautó-kereskedelemmel gyarapította.

Bercea Mondial ellen több mint 100 büntetőeljárás indult, de igazságszolgáltatás képviselőivel és a politikusokkal ápolt szoros kapcsolatai minden alkalommal megmentették a súlyosabb büntetésektől és a börtöntől.

2011-ben azonban Bercea Mondial egy családi perpatvarban megszúrta az egyik rokonát. Idén májusban a Legfelsőbb Bíróság nyolc év és kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte emberölési kísérlet miatt. Ugyanabban a perben fia, Florin Anghel öt év és három hónap börtönbüntetést kapott. A Legfelsőbb Bíróság döntése végleges.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS