2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meglepő összefüggéseket tárt fel Turcescu a Bercea Mondial-ügyről

2014. június 24. 17:37, utolsó frissítés: 2014. június 25. 12:41

Románia Főügyészének kinevezéséhez is kapcsolódik a Bercea-Băsescu történet - írja.


Robert Turcescu újságíró szerint csak egy része vált nyilvánossá a Mircea Băsescu-Bercea Mondial sztorinak a múlt hét óta kirobban botrányban , és egy blogbejegyzésben az utóbbi időszak látszólag egymástól független belpolitikai történései közötti összefüggésekre mutat rá. A téma kapcsán Turcescu főbb állításait foglaltuk össze.

A bukaresti újságíró bejegyzéséből az is kiderül, hogy miért kiabált Kövesit lejárató vádakat egy alvilági figura a DNA székháza előtt a börtön furgonjából az újságíróknak.


Turcescu szerint a történet 2011-ben kezdődött, amikor Eugen Iacobescu Olt megyei ügyész nekiállt a Bercea Mondial elleni vádirat összeállításának. Az ügyész újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az ügyben Mircea Băsescu, az államelnök öccse is érintett.


Abban az időszakban két külön forrás is megerősítette, hogy Mircea Băsescu keresztapaként alacsony kamatú uzsorakölcsönt vett fel Bercea Mondialtól, az összeg néhány százezer euróra rúgott. Állítólag Mircea Băsescu vállalkozásai bukdácsoltak, ezért volt szüksége a gyors pénzinfúzióra. Mivel a kölcsön tényét nem "papírozhatták le" jegyző előtt, Berceáék bizonyítékképpen rejtett kamerás felvételeket készítettek: nem akarták vállalni annak a rizikóját, hogy Mircea Băsescu egyszerűen letagadja, hogy kölcsönt kapott tőlük.

Közben Iacobescu elindította Bercea ellen az eljárást. Amikor kiderült, hogy a vádiratban Mircea Băsescu neve is szerepel, Elisabeta Ponea, a craiovai ügyészség főügyésze rádöbbent az ügyben rejlő lehetőségekre.


Ponea felismerte, hogy főügyész lehet belőle,

és Iacobescu feletteseként áthelyezte a Bercea Mondial-ügyet Craiovára. A főügyészi tisztséget abban az időszakban Laura Codruța Kövesi töltötte be. Ponea beszámolt a dossziéról férjének, a Mehedinți megyei rendőrfőnöknek, aki felhívta a Mehedinţi megyei helyi bárót, Adrian Duicut. Kiötöltek egy tervet, mely szerint Duicu felmegy Bukarestbe és beavatja a vádiratban szereplő információkba Victor Ponta miniszterelnököt, aki majd a választási kampányban felhasználhatja előnyszerzésre. Cserébe azt várták el, hogy Ponta Băsescu sakkban tartásával megszerezze Elisabeta Ponea számára a főügyészi tisztséget. Duicu elvállalta a futár szerepét, de azt kérte cserébe Poneától, hogy állíttassa le az ellene indult eljárást egy feddhetetlenségi ügynökségi dossziéban. A felek megegyeznek, és Duicu meg sem áll Bukarestig.

Ekkoriban kerül sor a Ponta és Băsescu közötti összetűzésre a Románia Főügyésze és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály vezetői tisztségei kapcsán. Ponta hiába próbálta zsarolni az államfőt az öccsét terhelő vádirattal, Băsescu nem tágított, és Kövesit nevezte ki a DNA élére, azonban Daniel Morart nem sikerült kineveznie Románia Főügyészének, de azt mégis elkerülte, hogy Elisabeta Ponea kerüljön a tisztségbe. Végül kiegyeznek Pontával abban, hogy "a szalmabábu" Tiberiu Nițu legyen a főügyész.


Pontának ez a megoldás is megfelelt.

Duicu azonban rosszul járt az alkuval, mert a DNA élére került Kövesi elkezdte a kivizsgálást a Ponta irodájában történt befolyással való üzérkedés témában. A Ponta irodájában zajló beszélgetés tétje az volt, hogy Ponea, a mehedinți-i rendőrfőnök kerüljön fel Bukarestbe, a beszélgetésen ezért Petre Tobă, a Román Rendőrség vezetője is jelen volt. A DNA kihallgatta az ügyben Tobát, aki bevallotta, hogy a beszélgetés valóban Ponta irodájában zajlott. Ponta fülébe jutott, hogy az irodai beszélgetés tényét hamarosan nyilvánosságra hozzák, ezt úgy próbálta megelőzni, hogy felvette a kapcsolatot Pavel Abrahammal, Berceáék ügyvédjével, akivel megegyeztek, hogy előkészíti a Mircea Băsescu irodájában készült videók nyilvánosságra hozatalát. Bercea Mondial pedig ígéretet kapott arról, hogy ha Ponta államfő lesz, akkor államelnöki kegyelemben részesül, és kijöhet a börtönből.

Megegyeznek abban, hogy egyenként közlik a felvételeket. Bercea Mondial fiát ismét elküldték Mircea Băsescuhoz, hogy beszéljen vele a kölcsönadott pénzről és készítsen újabb terhelő felvételt. Noha szó esett a pénzről, a felvételből mégsem derült ki egyértelműen, hogy Mircea Băsescu uzsorakölcsönt vett fel.

Turcescu szerint amikor Mircea Băsescu felvette a kölcsönt, arra gondot, hogy elhiteti Bercea családjával: közbenjárhat az alvilági személy szabadlábra helyezéséért. Azonban tudta, hogy nincs hatalma befolyásolni a per menetét, így abban reménykedett, hogy Bercea büntetése enyhe lesz és úgy fog tűnni, hogy ebben neki érdeme van.


A szerencse azonban nem kedvezett neki,

mert Bercea emberölési kísérlet miatt közel tíz éves börtönbüntetést kapott. Mircea Băsescunak a titkon készült felvételekről sem volt tudomása.

A Bercea börtönbüntetésére vonatkozó bírósági határozat a családját felbőszítette, így elmentek visszakövetelni a kölcsönadott pénzt. Zsarolni kezdték Mircea Băsescut a felvételekkel, aki a fivéréhez fordult. Traian Băsescu azt tanácsolta testvérének, hogy jelentse fel Berceáékat a rendőrségen, ami meg is történik.

A nyomozás elkezdődött, Bercea Mondialt a börtönből idézte be a DNA kihallgatásra. A kihallgatás után kerül sor arra a jelenetre, amikor Bercea azt kiabálta az újságíróknak, hogy


a lefizetésekből Kövesinek is jutott.

Turcescu szerint Bercea bármit képes volt hangoztatni, amit ügyvédje és a már rég bosszút szomjazó Dan Voiculescu betanít neki. Turcescu úgy látja, a bebörtönzött Bercea számára már nem volt tétje annak, hogy mit kiabál.

Voiculescuék elérkezettnek látták a pillanatot arra, hogy Băsescu és Kövesi hatalmát megrendítsék, így a médiamogul irányítására az Antena 3 ismét elővette azt az elcsépelt elméletét, hogy Băsescu kötélen rángatja Kövesit, aki így rendelésre indítja be a nyomozást az államfő politikai ellenfelei ellen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS