2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Illyés Gergő: lépéskényszerbe került az RMDSZ

Kertész Melinda Kertész Melinda 2014. július 09. 14:59, utolsó frissítés: 15:31

A politológus szerint a PSD a szövetség számára vállalhatatlanná próbálja tenni a koalíciót, és arra vár, hogy önként távozzanak.


Nem tartja valószínűnek Illyés Gergő politológus, hogy az RMDSZ-PSD kormánykoalíció ebben a formában fennmarad. A parlamenti erőviszonyok megváltozását követően a PSD biztosította magának a parlamenti többséget, így már nincs szüksége az RMDSZ támogatására. A szövetség számára vállalhatatlanná próbálja tenni a koalíciót olyan konjunktúrák kialakításával, amelyek miatt az RMDSZ önként távozásra kényszerül.


„A PSD kötött egy parlamenti és kormányzati együttműködésről szóló megállapodást Dan Diaconescu Néppártjával. Persze, az RMDSZ erre mondhatja, hogy míg nincs miniszter, addig nincsenek kormányon, de attól a parlamenti együttműködés létezik, emellett a Călin-Popescu Tăriceanuhoz lojális PNL-s képviselők szintén a kormány mellé állnak. A PSD-nek és a köré csoportosuló erőknek kényelmes többsége van az RMDSZ nélkül is. A szenátusban egy kicsit szűkebb ez a többség, de Tăriceanu embereivel ott is megvan. Tehát a parlamenti többséghez gyakorlatilag nincs szükség az RMDSZ-re” - fogalmazott a politológus.


A parlamenti többség biztosítása mellett a másik fontos téma az államelnök-választás, az elkövetkezőkben minden politikai párt ennek a témának rendeli alá döntéseit.


„Az elnökválasztási küzdelemben Victor Ponta pluszpontokat szerezhet, ha nem lesz az RMDSZ-szel koalícióban, ha nem tesz túl nagy engedményeket a magyaroknak. Nem látok túl sok érvet a PSD és a román pártok szempontjából, hogy fenntartsák az együttműködést az RMDSZ-szel”.


Illyés szerint az RMDSZ gyakorlatilag lépéskényszerbe került, hiszen a PSD olyan konjunktúrát hozott létre, amely


vállalhatatlanná teszi a koalíció fenntartását.

„Románia több mint egy hónapja, június elején lépett be a Minority Safepack ügybe, a téma most került elő. A magyar konzuli irodák létesítésére vonatkozó engedélyt egy évvel ezelőtt kérte a magyar állam, így az sem véletlen, hogy a román külügyminisztérium a kérést most utasította el. Emellett a PPDD politikusainak államtitkári kinevezéséről a PSD nem tárgyalt az RMDSZ-szel, a Maros megyei prefektus még mindig nincs kinevezve, nincs egészségügyi államtitkár.

Úgy látom, hogy olyan helyzetet próbálnak teremteni, amelyben az RMDSZ számára vállalhatatlan lesz a koalíció, ezek az ügyek arra mutatnak, hogy a PSD nem akarja fenntartani az együttműködést az RMDSZ-szel. Itt nem arról van szó, hogy az RMDSZ dönti el, hogy kormányon marad-e. A PNL-vel a szakítás sem úgy történt, hogy Victor Ponta kitette a kormányból a PNL-t, hanem olyan helyzetet teremtett, amely a PNL-nek vállalhatatlan volt” - mondta Illyés. Hozzátette, további fontos várható esemény


a júliusi költségvetés-módosítás.

A PSD-nek nem mindegy, hogy az RMDSZ kormányon lesz-e, vagy sem, amikor Liviu Voinea költségvetésért felelő tárca nélküli miniszter lefolytatja a tárgyalásokat a költségvetés módosításáról.

„A költségvetés-kiegészítéssel lehet átcsoportosítani helyi szintekre kormányzati pénzeket, így nem mindegy, hogy az RMDSZ ebben a pillanatban kormányzati tényező lesz, vagy sem. A költségvetés-módosítást követően pedig teljesen az elnökválasztási logika fog érvénybe lépni, tehát minden párt azt fogja szem előtt tartani minden döntésénél, hogy az hogyan befolyásolja esélyeit az elnökválasztás kapcsán.


Ponta a magyar szavazatokra nem számíthat,

hiszen nagyon nehezen lehetne rábírni a magyar választókat, hogy rászavazzanak, még akkor is, ha az RMDSZ-t maga mellett tartja az elnökválasztásokig. Többet nyerhet, ha az RMDSZ-től megszabadul, mert elnyerheti azoknak a szavazatát, akik helytelenítik a magyarokkal való együttműködést” - mondta Illyés, aki szerint nagyon nehéz lesz az utóbbi napokban keletkezett kényelmetlen kommunikációs helyzetből imidzsveszteség nélkül kikerülni.

„Ponta és Corlățean is elmondta, a Minority Safepack ügyében nincs alku. Én azt gondolom, hogy nem a Minority Safepack miatt szeretnének megszabadulni az RMDSZ-től, ez a PSD számára egy marginális téma, viszont nagyon jó téma ahhoz, hogy az RMDSZ ne tudja felvállalni a további együttműködést” - mondta a politológus.

Mi tegyen az RMDSZ?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS