2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csak Kelemen Hunor lép ki a kormányból?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2014. július 10. 14:42, utolsó frissítés: 16:16

Pénteken döntenek az RMDSZ vezetői, hogy mi lesz a kormányzati szerepvállalásuk további sorsa. Székely István szerint valószínűleg nem kell teljes körű kivonulásra számítani.


Nem sikerült dűlőre jutni az RMDSZ további kormányzati szerepvállalása kapcsán a tegnap folytatott tárgyalásokon a kormánykoalícióban. Pénteken a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) várhatóan azt fogja megfontolni, hogy a kivonulás mellett dönt, vagy jelzésértékű gesztusként csak Kelemen Hunor mond le miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről. A lehetséges forgatókönyvekről Székely Istvánt kérdeztük SZÁT-tag, illetve politológus minőségében.


Székely négy lehetséges forgatókönyvet vázolt, amely szóba jöhet a kormányzati szerepvállalás kapcsán. „Az első forgatókönyv szerint minden marad a régiben, amikor az RMDSZ úgy ítéli meg a helyzetet, hogy a kormányzati részvétel változatlan formájához fűződő érdekek erősebbek, mint a kilépés indokai. A második forgatókönyv szerint


Kelemen Hunor lemond


miniszteri és miniszterelnök-helyettesi pozíciójáról, és kilép a kormányból, de ettől függetlenül az RMDSZ kormányzati tisztségviselői maradnak. A harmadik alternatíva, hogy az RMDSZ-es miniszterek és államtitkárok lemondanak, de ott marad három nagyon fontos pozícióban három államtitkár vagy államtitkári rangú tisztségviselő: az etnikumközi kapcsolatok hivatalának vezetője, az oktatási, illetve a kulturális minisztériumban egy-egy államtitkár. Az utolsó forgatókönyv szerint az RMDSZ kivonul a kormányból, illetve a kormányzati részvételhez köthető összes pozícióból” - mondta Székely.

Kérdésünkre, hogy melyik az az alternatíva, amely mellett valószínűleg dönteni fog a SZÁT, Székely elmondta, szerinte nincs nagy valószínűsége annak, hogy minden változatlan formában menjen tovább, vagy annak, hogy az RMDSZ az összes tisztségviselőjét kivonja a kormányból. „Azt gondolom, hogy azt az alternatívát kellene megfontolni, hogy a szövetségi elnök kilép a kormányból, és az RMDSZ valamilyen szinten a központi államigazgatásban marad” - mondta.

Székely szerint két szempontból kell a kormányzati szerepvállalás további sorsát megvizsgálni, az egyik Kelemen Hunor személye szempontjából, aki egyrészt az RMDSZ kormányzati szerepvállalását jeleníti meg, másrészt a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi csomag kezdeményezője. A másik szempont pedig a következő időszak politikai projektjei, például a küszöbön álló költségvetés-kiegészítés, vagy a választási törvény várható átszabása.

„Úgy látom, hogy Kelemen Hunor saját személyét nem látja összeegyeztethetőnek ezzel a kormánnyal, hiszen ő saját maga, magánszemélyként szállt be a Minority SafePack kapcsán létrejött nemzetközi együttműködésbe. Tekintettel a partnererek előtt vállalt kötelezettségeire, vélelmezem, hogy nem tud egy olyan kormányban maradni, amely szembemegy a kisebbségvédelmi csomaggal. Levonhatja azt a következtetést, hogy személyesen nem vesz részt a kormányban” - mondta Székely.

Abban az esetben, ha Kelemen lemond miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, az SZKT-nak azt a kérdést kell megválaszolnia,


hogy tisztségviselői maradnak-e,

és ha igen, milyen funkciókban: meg kell fontolni, hogy a három kulcsfontosságú pozícióban levő államtitkárral marad, vagy pedig további pozíciókat is megőriz az RMDSZ. „Az említett három államtitkár szintű pozícióról mindig azt mondtuk, hogy az nem függ az esetleges kormányzati szerepvállalástól, hanem nemzeti kisebbségi helyzetünk miatt adottnak kell lennie – azok annyira fontosak, hogy a legkeményebb ellenzéki pozícióban is meg kell őrizni” – vélekedett Székely.

Arra a kérdésre, hogy nem tűnne-e kirakatlépésnek az, ha csak Kelemen Hunor mondana le a kormányzati tisztségéről, illetve mennyire leválasztható személye az RMDSZ-ről, Székely elmondta, kétségtelenül vannak olyan szempontok, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy az RMDSZ kiváljon ebből a kormányból, ugyanakkor vannak olyan érdekek, amelyek a további kormányzati szerepvállalás mellett szólnak. Fontos azt is mérlegelni, hogy a kormányzati szerepvállalás különböző szintjei milyen kötelezettségeket jelentenek az őszi államelnök-választás második fordulójára nézve. Alkotmányjogi szempontból az RMDSZ abban az esetben vállal kormányzati szerepet, ha miniszteri szintű tisztségviselői vannak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS