2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki nyerhet a liberálisok és a demokrata-liberálisok fúziójából?

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2014. július 15. 16:05, utolsó frissítés: 2014. július 16. 16:05

Az összeborulás már biztos: az új párt nevén és logóján agyalnak a vezetők. De az már nem biztos, hogy nyerő lesz az új kombó.


Saját szakállára sem a PDL, sem a PNL nem mer nekivágni az államelnök-választásnak. A két párt felismerte, hogy csak közösen mutathatnak fel egy akkora politikai erőt, amely felvehetné a versenyt a stabil támogatottsággal rendelkező PSD-vel. A sakkjátszma kimenetele azonban nem egyértelmű: elképzelhető, hogy a fúziót megsínyli a sokáig egymás ellen harcoló két párt, főleg, ha a táboruk egy része átpártol a jobboldal valamelyik minipártjához.A fúzió sikerének esélyeiről Illyés Gergő politológust kérdeztük.

Egyértelműen nem tudja egyik jobboldalinak kategorizált párt sem nyereségre vinni önmagában az államelnök-jelöltjét, ez az egyik oka annak, hogy a fúzió mellett döntött a PDL és a PNL. Léteznek más okok is az összeborulásra?

Illyés Gergő: – Az EP-választások előtt már látszott, hogy mindkét pártban súlyos problémák vannak. A PNL honatyáit és helyi embereit a PSD és szövetségesei próbálták átcsábítani, a PDL pedig a PMP hasonló szándékait igyekezett elhárítani. Egy esetleges fúzióval mindkét párt előremenekül: saját politikai táborukban fel kell mutatniuk, hogy egy közös jobboldali párttal valós esélyük lehet 2016-ban választást nyerni, vagy elnökjelöltjük győzelme esetén megpróbálhatnak összehozni egy új parlamenti többséget.


Külön-külön ez nem menne, és egy PSD-s jelölt győzelme esetén mindkét párt szétesésének veszélye is fennállna. Az EP-választási eredmények is azt mutatták, hogy a PMP illetve Mircea Diaconu jelentős szeletet szakított le szavazóbázisukból, így az összeborulás egyre sürgősebb lett.A fúzióval mindkét alakulat gyengülhet, hiszen a PDL és a PNL nem volt a barikádnak ugyanazon az oldalán, így nehéz lesz elmagyarázni a választóknak ezt a lépést, emellett a pártokon beül is okozhat feszültségeket. A két párt közül melyiknek kedvezőbb az egyesítés, és mennyire lehet nyertese ennek a történetnek Tăriceanu és új pártja?

– Călin Popescu Tăriceanu nyertese lehet a PNL-PDL fúziónak, aki – a politikai logika mentén teljesen érthető módon – megpróbálja kihasználni a helyzetet és elszívni a PNL szavazóit, és biztos, hogy a liberálisok egy részét el tudja szívni. Jó eséllyel teszi ezt, mivel ő miniszterelnökként népszerű volt, míg a PNL új elnöke – aki várhatóan a közös államfőjelölt lesz – új arc a pártban, helyi szinten nem mindenhol örülnek annak, hogy átvette Antonescu helyét. Így Tăriceanu új pártja számára valóban megnyílt a pálya. Kérdés, hogy mennyire tudja elválasztani pártját és saját személyét a PSD-től, hiszen jelenleg egyértelműen a kormányoldal mellett állnak. Tăriceanu indulni fog az elnökválasztásokon, a kampány és a második forduló előtti helyezkedése választ fog adni erre a kérdésre.

Másrészt a PDL szavazóira mások is rástartoltak: a Traian Băsescu által támogatott PMP, Mihai Răzvan Ungureanu Forța Civicája. A PDL hátránya, hogy nincsenek új politikusai, akik a Boc-kormányzás alatt népszerűtlenné vált figurákat le tudnák váltani.

Viszont arra a kérdésre, hogy kinek kedvez jobban az összeborulásuk, szerintem sem a PDL, sem a PNL nem tudja a választ. Mindkét párt nyerhet belőle, ám veszélyek is vannak, elsősorban a PNL szavazói fordulhatnak el a párttól a PDL-vel való összeolvadás miatt – persze kérdéses a jövendőbeli párt neve, ami valóban fontos tényező.

Crin Antonescut meg sem hívták a tárgyalásokra. Klaus Johannis úgy érvelt, hogy ez egy értelmetlen felkérés lett volna, hiszen a volt pártelnök lemondott mindenféle pozíciójáról. Ezzel Antonescu végleg a politikai süllyesztőbe kerül? Úgy tűnik, már a nullát közelítik esélyei, hogy államelnökjelöltként szóba kerüljön személye. Mit gondolsz erről?

– Én sem hiszem, hogy államelnökjelöltként szóba kerülhet még, sokaknak nem tetszett a PNL-ben, ahogyan Antonescu vezette a pártot, azok pedig, akik benne látták pár éve az ideális államfőjelöltet, most Klaus Johannis mögött állnak. Ez adja Klaus Johannis legitimitását a párton belül, másképp a helyi vezetők sem vennék komolyan. Ugyanakkor nem gondolom, hogy Antonescu végleg süllyesztőbe kerülne, még mindig az egyik legtehetségesebb szónok a román politikai életben. Johannisszal, úgy tűnik, megromlott kicsit a kapcsolata, a nagyszebeni polgármester valószínűleg veszélyesnek érzi magára nézve, ezért próbálja háttérbe szorítani, de ez a helyzet még nem egyértelmű.

Az új felállásban ki lehet esélyes államelnök-jelölt?

– A közvélemény-kutatások szerint Johannis az, aki a legnagyobb eséllyel száll szembe Victor Pontával a második fordulóban, ő ráadásul azokat a választókat is meg tudja szólítani, akik Crin Antonescura nem pecsételnének. Azt gondolom, hogy Johannis a PDL számára is elfogadhatóbb, mint Antonescu, így én jelenleg neki adom a legnagyobb esélyt arra, hogy a PNL-PDL közös jelöltje legyen. A két párt számára az lenne a legrosszabb, ha Victor Ponta lenne a következő államfő, így azt hiszem, hogy mindenki fel fog sorakozni a legesélyesebb jelölt mellé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS