2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Melyik magyar osztályokba volt a legnehezebb és a legkönnyebb bejutni?

2014. július 15. 16:01, utolsó frissítés: 2014. július 16. 14:07

A nyolcadikosok megtudták, mit dobott nekik a számítógép, mi meg megnéztük, hol volt a legalacsonyabb és a legmagasabb az utolsó bejutási jegy.


Az oktatási minisztérium szerint 15.791 olyan nyolcadikos iratkozott be a középiskolákba, akinek az országos felmérésen elért eredményéből (75%) és a négy év átlagából (25%) kiszámolt jegye nem érte el az ötöst. Ezek közül 13.237-en valamilyen szakoktatást, 1.857-en pedig elméleti oktatást választottak. 697 diákot a számítógépes elosztás következő szakaszában helyeznek el.

A tanügyminisztérium honlapján megyékre bontva is elérhető, hogy az egyes iskolák osztályaiba mekkora volt az utolsó bejutási átlag. Ezekből az adatokból kerestük ki, hogy a jelentős számú magyar iskolával rendelkező megyékben melyik magyar osztályban volt a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb az utolsó bejutási jegy.

Kolozs megyében a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum természettudományi szakára és a bánffyhunyadi Vladeasa Technológiai Líceum turizmus és élelmiszeripari szakára jutottak be a legalacsonyabb jeggyel, 2,86-os átlaggal. A legmagasabb utolsó bejutási jegy a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum matematika-informatika osztályában volt: 8,76-os átlag.

Maros megyében a marosvásárhelyi Traian Vuia Technológiai Líceum elektrotechnikai szakára 2,83-as átlaggal is bejutottak. A legmagasabb jegy a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum természettudományi osztályába kellett, itt 8,43 volt az utolsó bejutási átlag.


Kovászna megyében a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum mechanika szakára 3,56-os átlag volt az utolsó bejutási jegy. A legmagasabb utolsó jegy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium matematika-informatika osztályában volt: 9,21.

Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum elektrotechnikai szakára 2,33-as jeggyel vették fel az utolsó bejutott diákot. Az ellenpóluson a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium található, amelynek természettudományi osztályába 8,27 volt az utolsó bejutási átlag.

Brassó megyében a négyfalusi Zajzoni Rab István középiskola természettudományi osztályában 3,35 volt az utolsó bejutási jegy, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium matematika-informatika osztályába pedig 7,91.

Bihar megyében a margittai Horváth János Elméleti Líceum filológia osztályába 2,85-tel jutott be az utolsó diák. A nagyváradi Ady Endre Líceum természettudományi osztályába ezzel szemben 8,17-nél kisebb jeggyel már nem lehetett bekerülni.

Szatmár megyében a Tasnádi Technológiai Líceum textilipari osztályába 3,06-os átlag volt az utolsó jegy, a Nagykárolyi Elméleti Líceum matematika-informatika osztályában 7,96.

Temes megyében a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum természettudományi osztályába 4,16 volt az utolsó bejutási jegy. Ugyanennek az iskolának a matematika-informatika osztályába már 7,12.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS