2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biró Rozália miniszterelnök-helyettes: nő, pénz, csúcs

sajtószemle 2014. július 18. 16:33, utolsó frissítés: 2014. július 21. 16:34

Mi jutott a nevesítésről az eszébe az újságíróknak? Az erdélyi, a román és a magyar sajtóban is szétnéztünk.


Biró Rozália szenátort nevezte meg az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa a Kelemen Hunor kilépésével megüresedett mimiszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségekbe. Amint betölti ezt a tisztséget, történelmet ír, ugyanis az 1989 utáni Romániának még nem volt női miniszterelnök-helyettese.

Kulturális miniszterként is a második nő Mona Muscă után, aki betölti ezt a tisztséget. Az augusztus elsején Kelemen Hunort a kormányban váltó szenátor értékelése kissé másként alakult a román, a magyar és az erdélyi sajtóban.


A román sajtó rossz román nyelvtudását és a vagyonát emelte ki

A román sajtóban leginkább az ellene érdekösszefonódás miatt indított eljárással kapcsolatos információk, a vagyonának a mérete és a kétlábút jelentő biped szó félreértése maradt meg a szenátorról.Így a realitatea.net arról számol be, hogy mekkora telkek vannak a tulajdonában, valamint hogy milyen értékű ékszereket, órákat és festményeket tudhat magáénak.

Szintén a realitatea.net tér ki, a Mediafaxra hivatkozva egy másik cikkben arra is, hogy hol tart az érdek-összefonódási ügye, valamint felidéz egy 2010-es esetet, amikor félreértette a kétlábú értelmű biped szó jelentését. Az akkor még nagyváradi alpolgármestert a Radio Zu-s Daniel Buzdugan hívta fel, a Realitatea TV újságírójának adva ki magát. A kétlábú gyerekekről készítendő riportját a szenátor teljesen komolyan vette, sőt elmondta, hogy a családjában nincsenek kétlábúak. A hírportálok szerint ez arra enged következtetni, hogy Biró nem beszéli jól a román nyelvet.A Realitatea Jocuri de putere című műsorának vezetője élő adásban kifogásolta Biró személyét a kulturális tárca élén. Szerinte a szenátor csak kérvényeket írt az élete folyamán, és nincs semmilyen kapcsolata a román kultúrával. A műsorvezető ezután a kulturális miniszteri tisztséget betöltőket sorolta fel, politikusokat, egyházi személyeket és a tudományos élet egyes képviselőit, azután meg javaslatokat is tett arra, hogy szerinte kiket kellett volna kulturális miniszternek jelölni. A műsort itt lehet megnézni.

A felsorolt észrevételek nagyon hasonló tálalásban megjelentek az Evenimentul Zilei, a Ziua News és a Hotnews hírportálokon is.

Magyar sajtó: romániai a legbefolyásosabb magyar nő

A nol.hu rövid cikkben számolt be a fejleményről, a 444.hu ezzel ellentétben azt emelte ki, hogy az RMDSZ olyan lépést tett, amelyet magyarországi párt nem merne: egy nőt jelölt az elérhető legmagasabb politikai tisztségbe.
Az erdélyi sajtó

Az erdélyi magyar sajtóban a sajtótájékoztatóról szóló tudósítások jelentek meg. A tényközlő címek mellett a Krónikának összejött egy szexista cím is: Csúcsra juttatták Biró Rozáliát. A címadásra sajnos a kommentelők is rátettek egy lapáttal.
A foter.ro szemleportál átvette a szenátor vagyonáról szóló Mediafax cikket, valamint emlékeztetett arra az incidensre, ami a Bíró Rozália nagyváradi alpolgármestersége alatt történt az utcanévtáblák magyarra fordítása kapcsán. A meglehetősen vicces tükörfordításokról itt írtunk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS