2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csibi Barna: “Oroszország szövetségeseket keres a Székelyföldön”

2014. július 22. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

A Kárpátalján élő székely gárdás szerint "nagyon gyorsan" meg lehetne alapítani a független, egységes és oszthatatlan székely nemzetállamot.


Vlagyimir Putyin az egyetlen, aki támogatja az önrendelkezéshez való jogot; Oroszország tiszteletben tartja a Donyecki Köztársaság vagy Lunyeck jogát az önrendelkezéshez – véli egy székelyföldi ultranacionalista. A RISE Project oknyomozó újságíró csoport riporterei Csibi Barnával készítettek interjút mindössze két órával a donyecki repülőkatasztrófa után. Az Avram Iancu-bábus akciójáról elhíresült volt pénzügyőr, a Székely Gárda egyik alapítója már több mint egy éve Ukrajnában él, ahol a “Transzkárpáti Rutén Köztársaságon” belül az ott élő magyarok autonómiájáért harcol.

A nemzetközi jog elismeri az önrendelkezési jogot, az államok is ennek alapján alakultak ki; Luhanszk és Donyeck lakói is jogosultak az önrendelkezésre, ezt az igényüket egy referendumon megerősítették, mindent törvény szerint tettek, és kinyilvánították, hogy saját államot szeretnének – közölte Csibi. Erre Ukrajna megtámadta ezt a két országot, és hidegvérrel gyilkolta le lakóit, Amerika pedig félrenézett és annyit mondott, ez Ukrajna belügye; korábban viszont támogatta Koszovó függetlenedését – sorolta az oroszbarát szakadárok sérelmeit.


Csibi nem hiszi, hogy az oroszbarátok lőtték le

az utasszállító gépet. “Nem tudom, nézed-e a CSI amerikai sorozatot, ott ha elkövetnek egy bűntényt, az a fontos, ki nyert abból. És mit nyert volna Novorusia, ha lelövi azt a gépet?” Esetleg tévedésből – tette hozzá.Kijelentette, Oroszország támogatja Székelyföld függetlenségét, “stratégiai okokból”, és a székely nép ugyanúgy vágyik az önrendelkezésre, mint a donyecki nép. Az orosz média intenzíven foglalkozik a székelyek gondjaival, az oroszok többet tudnak erről, mint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki nem tudná felsorolni, melyik településeken vetették le bírósági határozatok alapján a székely zászlót – fejtegette. “Jelenleg Oroszország nem tehet mást, szövetségeseket keres. Szövetségeseket keres Székelyföldön” – jelentette ki.

Ha Székelyföld kinyilvánítaná önrendelkezési jogát, és kérné az ENSZ közbelépését, az ENSZ-nek kötelessége lenne megvédeni ezt a jogot – mondta Csibi. Az ENSZ békefenntartói és a NATO csapatai oda vonulnak be, ahol konfliktus van, akkor majd az ENSZ részéről


néhány orosz csapat bevonulna a Székelyföldre,

hogy garantálja a békét, és létrehozná az állami intézményeket, onnantól pedig megalakulna a Székelyország, a hunok országa – vázolta ennek forgatókönyvét Csibi Barna. A riporterek kérdésére kijelentette, “nagyon gyorsan” meg lehetne alapítani a szuverén, független, egységes és oszthatatlan székely nemzetállamot.

Bírálta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD), amely mindig elutasítja folyamodványait, és szerinte diszkriminálja őt. “Úgy gondolom, a törvény a legértékesebb. Kellenek törvények. Ha nincsenek, anarchia van. Mégis oda jutottam, hogy nem számíthatok a törvényre. Akkor is, ha igazam van, a törvény értelmében, a bíróságon nem adnak nekem igazat. Ez azt jelenti,a bíróság a hibás, a hatóságok a hibásak” – jelentette ki.

Csibi azt nyilatkozta a RISE riportereinek, kezdeményezte, hogy Csíkszereda bejáratánál írják ki rovásírással a település nevét, a helyi tanács ezt megszavazta, de a prefektus megtámadta, és a végeredmény az lett, hogy nem szabad kiírni rovásírással. Most a 16% magyar lakossággal rendelkező Kolozsváron egy holland szervezetnek adott igazat a bíróság, miszerint ki kellene írni magyarul is az intézményneveket – nekem is igazam volt Csíkszeredában, de mégsem ismerték ezt el – magyarázta.

“Bárki előtt mondhatom azt, hogy a bíróság nem volt fair velem szemben. Nem bízhatom benne, és nagyon sok ember fog ugyanebbe a helyzetbe kerülni. Akkor nagyon nehéz lesz. Akkor majd


odakerülhet a helyzet, mint Kelet-Ukrajnában.

Ha nem bízhatok a rendőrségben, nem bízhatok egyetlen intézményben sem, akkor az intézménynek mennie kell” – zárul az interjú.

A RISE Project a magyarországi Átlátszó.hu-val közösen a térség szélsőséges szervezeteit kutatja és tárja fel most induló, Infrastructura urii (A gyűlölet infrastruktúrája) című sorozatában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS