2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézdivásárhely: Popică meggátolná a székelyzászló-felvonást

Kertész Melinda Kertész Melinda 2014. július 25. 13:53, utolsó frissítés: 2014. július 28. 08:49

A prefektus bíróságon nyilváníttatná törvénytelennek a zászlófelvonási határozatot. A polgármester nem enged.


Meggátolná Marius Popică prefektus a székelyzászló-felvonási ünnepséget, amelyet Semjén Zsolt jelenlétében tervez megszervezni Kézdivásárhely polgármestere.

A Kovászna Megyei Prefektúra vezetője pénteken átiratban közölte az önkormányzattal: megtámadta a rendezvény megszervezésére vonatkozó, csütörtökön kibocsátott engedélyt a bíróságon. Az is közölte, hogy a per lezártáig az engedélyt fel kell függeszteni, enélkül pedig törvénytelen a szombati rendezvény megtartása.

Marius Popică prefektus megkeresésünkre elmondta, az ünnepség megszervezésével nem lenne semmi problémája, azonban a zászló felvonása törvénybe ütközik. Kérdésünkre, hogy mivel indokolta meg az engedély semmissé nyilvánítására vonatkozó keresetét, Popică elmondta, több indok is létezik: például az, hogy a dokumentumot a polgármesteri hivatal kérésére ugyancsak a polgármesteri hivatal állította ki. Szerinte az sem törvényes, hogy egy helyi hatóság egy nem hivatalos zászlót akar kitenni.

„Ha a zászlók egy nemzeti kisebbségek szimbólumai, akkor azokat lehet használni, azonban csak ideiglenesen, bizonyos alkalmakkor, megemlékezésekkor, ünnepekkor. A törvény viszont nem ad arra lehetőséget, hogy egy nem hivatalos zászlót állandó jelleggel felvonjanak. Ezzel a polgármester úr is tisztában van” - mondta el a Transindexnek Marius Popică.


>> A prefektusi átirat itt megtekinthető >>

Bokor Tibor polgármester ennek ellenére úgy határozott, hogy az ünnepséget megtartják, és arra buzdít mindenkit, hogy még többen jöjjenek el a rendezvényre.

"A tiltás ellenére a székely zászlókat felvonják a régi katonanevelde előtt, július 26-án, szombaton, este nyolckor" - közölte a polgármesteri hivatal.

A polgármester megkeresésünkre elmondta, nem beszélt a prefektussal az ügyről, a prefektus egyoldalúan kommunikált: átküldte az átiratot. "Honnan tudja a prefektus, hogy a zászlók mennyi ideig maradnak kint?" - reagált Bokor a keresetben szereplő prefektusi indoklásra. Szerinte bevett szokás az, hogy az engedélyt a polgármesteri hivatal kéri, és ugyancsak a polgármesteri hivatal bocsátja ki, így van ez számos sport- és egyéb eseménnyel is. "Csak azért nem kifogásolta eddig ezeknek az engedélyeknek a kibocsátását, mert nem vonatkoztak a székely zászlóra" - mondta.

Kérdésünkre, mely szerint keresnek-e arra megoldást, hogy a holnapi rendezvény törvényesen legyen meg szervezve, például úgy, hogy egy új engedélyt bocsátanak ki, Bokor elmondta, nem tudja, mi lesz a következménye annak, hogy megszervezik a rendezvényt, azonban nem fog kiskapukat keresgélni, vállalja a következményeket. Egy dolog biztos, a rendezvényre sor kerül, hiszen több mint ezer meghívók küldtek szét.


A Gábor Áron téren tavaly március 15-én két székely zászlót vontak fel. Codrin Munteanu akkori prefektus pert indított, mert szerinte a zászlók felvonása törvénytelen. A pert utódja, Dumitru Marinescu folytatta, a bíróság pedig a prefektúrának adott igazat, így a végleges bírósági határozat miatt le kellett venni a zászlókat a város főteréről.


A zászlókat május 30-án vonták le, Bokor Tibor már akkor megígérte, hogy ismét ki fogják tenni a lobogókat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS