2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Máris téma lett, hogy Johannis nem elég jó román?

F.J. 2014. július 31. 16:59, utolsó frissítés: 17:00

Az egyszerű választók szemei előtt egy román-nem román, ortodox-nem ortodox párharc kezd kirajzolódni.


Úgy látszik, hogy Klaus Johannisnak, a PNL elnökének és a felmérések szerint Victor Ponta miniszterelnök legesélyesebb kihívójának mégis hátrányt fog jelenteni a kisebbségi származása. Ponta államfőjelöltségének a bejelentésekor jelenlévőket kérdezték meg arról, hogy mit gondolnak Johannisról és az derült ki, hogy a rejtett üzenet, amit Ponta úgy fogalmazott meg, hogy büszke arra, hogy román és ortodox, hamar célt ért.Ponta tegnapelőtt jelentette be Craiován, a PSD országos küldöttsége előtt, hogy miután azokat meglátogatta azokat az embereket, akiknek az áradások miatt szükségük volt rá, és meggyőzte a gyermekeit is, hogy több ideje lesz rájuk államelnökként, elvállalja a párt színeiben az államelnöki megmérettetést. A bejelentésben Ponta minden lehetséges érzelmet megpendített, így feltűnt az árvízkárosultak segítőjeként, valamint a jó, családjára figyelő apaként is. Emellett támogatásáról biztosította a hadsereget és az ortodox egyházat, azokat az intézményeket, amelyekben a romániaiak a legjobban bíznak. A beszédből nem maradhatott ki egy Traian Băsescunak címzett beszólás sem, amelyben a saját átvilágított és tiszta múltjára utalt.

Azonban a legérdekesebb bejelentését csak ezután tette. Ponta beszédét egy Tudor Gheorghe-dalból vett idézettel zárta: "Aicea-i neamul meu cel romanesc,/ Aici as vreau sa mor si sa traiesc!" (Itt az én román népem, itt akarok élni és meghalni). Ezt azután mondta, hogy az Adevărul Live műsorában arról beszélt, büszke arra, hogy ortodox és román, és, hogy ne várja el tőle senki azt, hogy ezért rosszul érezze magát. Ennek ellenére szerinte semmi baj nincs azzal, hogy Klaus Johannis protestáns és német nemzetiségű, sőt, elmondta, hogy felmenői között találhatóak olaszok is.


A burkolt nemzeti és vallási identitásra hatni akaró kijelentésnek, valamint a tájékozatlanságnak meg is lett az eredménye, ugyanis az esetenként kevesebb információval rendelkező, egyszerű választók szemei előtt máris egy román-nem román, ortodox-nem ortodox párharc kezd kirajzolódni.A gandul.info hírportál kérdezte körbe a PSD Craiován tartott országos küldöttségének résztvevőit arról, hogy mit gondolnak Klaus Johannisról, Ponta lehetséges ellenfeléről az államelnöki tisztségért folyó magmérettetetésben.

Ilyen és ehhez hasonló válaszok hangzottak el:

„Nem román a neve!”
„Nem idevalósi, Olt megyei!”
„Nem romániai, más országból származik, nem tudom, hogy mit keres az államelnökjelöltek között!”
„Egy dolog az, hogy anyád ideszült, ebbe az országba és más az, hogy idejössz és állampolgárságot kapsz. Nem ugyanaz!”
„Német. Egyáltalán tudunk arról, hogy Romániába született? Mondott volna ilyet? Nem mondott. Ha mondott volna, akkor még elgondolkodnék.”
„Mi, a románok nem elég okosak?”
„Nem román, idegen, nekünk márpedig a mi románjaink kellenek!”
„Csak egy román képes minket odavezetni, ahová megérdemeljük, hogy jussunk!”
„Johannist kívülről segítik, német alapítványok támogatják és románként keveset bizonyított.”
Klaus Johannis: román meggyőződésű vagyok

Klaus Johannis német nemzetiségű román állampolgár. Szebenben született 1959-ben. Johannis lutheránus vallású. Egyik televíziós műsorban így nyilatkozott: "Német etnikumú, román meggyőződésű, román állampolgár vagyok. Az etnicitás egy fontos és elfogadott tényező Romániában, minden kisebbség számára, mindannyiunk megelégedésére."”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS