2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánybíróságon végezheti Biró Rozália kinevezésének ügye

K. M. K. M. 2014. augusztus 04. 16:39, utolsó frissítés: 2014. augusztus 06. 11:32

Az Alkotmánybíróság akkor kompetens az ügyben döntést hozni, ha valamelyik fél felkéri arra, hogy a konfliktust megoldja.


Ha Biró Rozália kinevezése kapcsán patthelyzet alakul ki az államfői és a miniszterelnöki hivatal között, vagyis Traian Băsescu megtagadja az RMDSZ politikusának kinevezését, illetve Victor Ponta nem jelöl más személyt a miniszterelnök-helyettesi és a kulturális miniszteri tisztségre, az sem kizárt, hogy Alkotmánybíróságon dől el az ügy kimenetele.


Traian Băsescu államfő péntek délutáni sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, nem tartja megfelelőnek Biró Rozáliát a tisztségre, mert el sem tudja képzelni, hogyan zajlana egy Andrei Pleșuval vagy Gabriel Liiceanuval folytatott beszélgetése, és felrótta azt is, hogy nem ismeri eléggé a román nyelvet. Az államfő azt üzente Pontának, konzultáljon Kelemen Hunorral, és keddig-szerdáig javasoljon más RMDSZ-es politikust a tárca élére, hiszen a szövetség keretében számos kultúrszemély tevékenykedik.

Az Alkotmánybíróság akkor kompetens az ügyben döntést hozni, ha valamelyik fél felkéri arra, hogy ezt az alkotmányos természetű jogi konfliktust megoldja. Egy ilyen döntés meghozatala az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik: előbb meg kell állapítania a konfliktus tényét, majd meg kell azt oldania.


Az alkotmány ugyanis nem rendelkezik arról,

hogy mi történik abban az esetben, ha az államfő megtagadja egy miniszterelnök-jelölt kinevezését, a közhatóságokról szóló 3. fejezet 85. szakaszának 2. bekezdése mindössze annyit ír elő, hogy a miniszterelnök javaslatot tesz az államfőnek, az államfő pedig kinevezi a kormány egyes tagjait.

Varga Attila alkotmányjogászt arról kérdeztük, hogy miként oldódhat meg a Biró Rozália kapcsán kialakult helyzet. Elmondta, ha az államfő megtagadja egy miniszterjelölt kinevezését, akkor a miniszterelnöknek legtöbb 45 napon belül újabb javaslatot kell tennie: jelölheti ugyanazt a személyt, de elvileg valaki mást kellene jelölnie.

„Egy miniszter-jelölt kinevezése kapcsán volt már egynéhány vita a miniszterelnöki és az államfői hivatal között, sőt, Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnöki mandátuma idején alkotmánybíróságra került egy ilyen ügy. Tăriceanu Norica Nicolait jelölte Teodor Athanasiu hadügyminiszter helyére, de Băsescu nem akarta Nicolait kinevezni, és nem is nevezte ki. Tăriceanu Alkotmánybírósághoz fordult, a testület pedig elég furcsa döntést hozott, mert azt mondta, hogy az államelnöknek


joga van egyszer visszaküldeni a javaslatot,

a miniszerelnök pedig köteles más személyt javasolni. Ez az alkotmánybírósági döntés véleményem szerint nem levezethető az alkotmány szövegéből. Traian Băsescu most azért nem utasította el azonnal a Biró Rozália kinevezését, mert valószínűleg elejét szeretné venni egy intézményközi konfliktus kialakulásának. Viszont azt szeretné elérni, hogy a miniszerelnök gondolja újra a javaslatát” - mondta az alkotmányjogász.

Varga hangsúlyozta, Biró Rozália esetében nem merül fel semmiféle körülmény, amely gátolná kinevezését. „Ahhoz, hogy valaki kulturális miniszter legyen,


nem kell például költőnek

vagy bármilyen művésznek lennie, hiszen az egészségügyi tárca vezetőjének sem kell orvosnak lennie. „Vannak, akik a román kultúrát féltik Biró Rozáliától, de az csak egy előfeltételezés hogy nem teljesítene megfelelően, lehet, hogy nagyon jó kulturális miniszter lenne” - mondta Varga.

Elmondta, legfennebb 45 napig maradhat vezető nélkül egy tárca, ez idő alatt a miniszerelnök ideiglenesen ellátja a miniszteri teendőket, vagy ha nem, akkor átutalja a feladatkört egy ideiglenes tárcavezetőnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS