2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

5 évnél is hosszabb börtönbüntetéssel sújthatják Péter Tündét

K. M. K. M. 2014. szeptember 02. 19:27, utolsó frissítés: 2014. szeptember 03. 10:46

A DNA vádirata szerint a főtanfelügyelő-helyettest figyelmeztették, hogy tudnak a csalási szándékáról, azonban ez nem állította meg Pétert.


Noha minisztériumi rendelettel távolították el a nyári érettségi alkalmával a vizsgáztató bizottságból, mivel azt feltételezték, hogy csalásra készül, Péter Tünde az adminisztratív intézkedés ellenére sem tett le tervéről, hogy befolyását használva, csúszópénzért közbejárjon azért, hogy több diák a megérdemeltnél magasabb jegyet kapjon az érettségin, így sikeresen tegye le a vizsgát – derül ki a DNA a szerkesztőségünknek eljuttatott vádirat-kivonatából.

>> A vádirat-kivonat itt olvasható >>

A vádiratot az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály Kolozs Megyei Területi Szolgálata állította össze, amelyben folytatólagosan elkövetett befolyással való üzérkedés miatt kérte a Kolozs Megyei Főtanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettesének előzetes letartóztatásba való helyezését szeptember 2-tól kezdődően. A Kolozs Megyei Törvényszék kedden helyt adott az ügyészség kérésének.


A vádirat szerint Péter Tünde idén június és szeptember között, az érettségi és a pótérettségi előtti időszakban 9600 eurót kért és kapott több szülőtől annak érdekében, hogy befolyását hasznosítva közbejárjon a vizsgáztató bizottság tagjainál, hogy azok a megérdemeltnél magasabb osztályzatot adjanak egyes diákok dolgozatára.
A módszer

Mivel a vizsgalapon a nevet tartalmazó sarok le van ragasztva, a diákoknak az volt a dolguk, hogy a harmadik oldalon hagyjanak egy jól felismerhető jelet, egy jelszót, ami alapján a javítást végző tanárok beazonosíthatták dolgozataikat. Emellett a vizsgáról kijövet a diákoknak sms-ben kellett közölniük Péterrel, hogy hány oldalas dolgozatot írtak.


Több szülő is bebiztosította volna a sikeres érettségit gyerekének

Az ügyészek a vádiratban továbbá azt is megállapították, hogy Péter Tünde összesen öt hozzá forduló szülőtől kért és kapott pénzt. A hozzánk eljuttatott dokumentumból a szülők neve hiányzik, azonban az összegek szerepelnek benne. A kért és kapott, összesen 9600 euróra rúgó összegek 3400 eurótól 600 euróig terjednek.


A vádirat szerint további bizonyítékok léteznek arra is, hogy Péter nemcsak ebben az öt esetben kapott csúszópénzt az idei érettségi két fordulója alkalmával. Az ügyészek továbbá azt is kiderítették, hogy néhány esetben Péter Tündének köze volt a júliusban lezajlott tanári véglegesítő vizsgák sikeres kimeneteléhez is, ezekben az esetekben is hasonló módszerekkel élt a főtanfelügyelő-helyettes.


Hogy bukott le Péter?

Az egyik érettségiző diák a vádiratban meg nem nevezett hozzátartozója 2200 eurót fizetett Péternek, két részletben. Az első részletet – 1200 eurót – a főtanfelügyelő-helyettes augusztus folyamán kapta meg, a második részletet pedig szeptember 1-jén kézbesítették neki. Az 1000 eurót tartalmazó borítékot a DNA ügyészei szeptember 1-jén, a főtanfelügyelő-helyettes irodájában végzett házkutatáskor találták meg, irodai asztalának fiókjában. Az irodában további 1000 eurót találtak az ügyészek, Péter Tünde bevallotta, hogy ez az összeg is csúszópénz gyanánt jutott a birtokába.


Ha bűnösnek találják, 5-nél több évet is ülhet Péter

Az ügyészek a letartóztatási kérésben úgy érveltek, hogy példaértékű és elrettentő erejű lenne Péter előzetes letartóztatásba helyezése, tekintettel arra, hogy magas rangú közhivatalnokként követte el a befolyással való üzérkedés bűntényét. Amennyiben bűnösnek találják, Péter Tündét akár 5 éves vagy hosszabb ideig tartó szabadságvesztéssel is ítélhetik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS