2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milyen tervei vannak az oktatási miniszternek a tanügyi rendszer javítására?

F.J. 2014. szeptember 15. 17:03, utolsó frissítés: 2014. szeptember 16. 13:22

Kevesebb tananyag a tizenegyedikeseknek és tizenkettedikeseknek, több "bani de liceu" és új "100 eurós program" a tanároknak.


Az oktatási miniszter, Remus Pricopie három-négy év alatt csökkenteni szeretné a XI. és XII. osztályosok tanóráinak a számát és növelné a diákok iskolában eltöltött óráinak a számát. De növekedne a kormányzati forrásokból biztosított szociális ösztöndíjak összege ("bani de liceu") és változna az ingázás finanszírozási módszere is, emellett újra lehetne igényelni 100 eurót a pedagógusok könyvvásárlására.


Kevesebb tananyag a sikeres vizsgákért

Pricopie célja a tizenegy és tizenkettedik osztályosok tananyagának a csökkentése és az, hogy a diákok érdeklődésük szerint választhassanak a tanulmányi területek között. A miniszter saját elmondása szerint eltökélt a reform véghezvitelében, akkor is, ha ez strukturális reformmal fog járni és három-négy évbe fog kerülni.Szerinte amiatt, hogy az érettségi egy nagyon fontos vizsga, kisebb kellene legyen a diákok terheltsége az említett években, hogy a fontosabb tantárgyakra összpontosítva sikeresek lehessenek a vizsgákon.

Az idei érettségi kapcsán a miniszter elégedettségét fejezte ki, szerinte az idén végzettek 71%-os átmenési rátája már „decens”.

Pricopie azt is elmondta, hogy az idén is megszervezik a próbaérettségit a tizenegyedikesek számára. A miniszter szerint „ez egy nehéz, komplex vizsga, amire időben meg kell kezdeni a felkészülést”, hogy a diákok megérthessék a vizsga felépítését és megbarátkozhassanak a feladatokkal. A tizenkettedikesek próbaérettségijének szerinte úgy van értelme, ha a tizenegyedikesek próbaérettségijének a központosított eredményeiből már látják a diákok felkészültségét.


Nőne az iskolában eltöltött napok száma

Az oktatási miniszter szeretné, ha a minisztérium az ezt igénylők számára növelné az iskolában eltöltött napok számát, egy olyan hét bevezetésével, amely az „Iskola másként” programhoz hasonlóan lenne megszervezve az iskolakezdés előtt egy héttel.

Pricopie a félreértések elkerülése végett hangsúlyozta, hogy ez nem vonatkozik a 2015/2016-os tanévre. Szerinte a 177 oktatási nap nagyon kevés, de egyelőre azt igyekeznek eredményesen kihasználni.


Növelnék a juttatásokat

Az oktatási rendszer finanszírozásával kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy vannak ugyan problémák, de azokat fokozatosan megoldják majd.

Pricopie a pedagógusok ingázását hozta fel példának, amelyet ezentúl kilométerekben megállapított felső határok szerint finanszíroznának.

A "bani de liceu" ösztöndíj összege 180 lejről 250 lejre növekedne.

A tanügyminiszter emellett újraindítaná a "100 eurós programot" a tanárok számára, amely révén azok könyveket vásárolhatnának, vagy szakmai képzéseken vehetnének részt. Ennek az összegét is növelnék, 100 euróról 150 euróra.

Forrás:Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS