2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A volt német kancellárig nyúlhat a legnagyobb román korrupciós botrány

szerk. 2014. október 29. 15:40, utolsó frissítés: 2014. november 04. 13:59

A német sajtó robbantott: Gerhard Schröder is érintett lehet a román szoftverbotrányban. Udrea nevét is emlegetik.


Többek között Gerhard Schröder volt német kancellár, Elena Udrea államfőjelölt és Ion Ţiriac üzletember nevét megemlítő írás jelent meg a Huffingtonpost.de-n az EADS dossziéval kapcsolatosan. Az ügy részben a Microsoft-licencbotrányhoz kapcsolódik, amelyben éppen tegnap tartóztattak le több szereplőt, közöttük Dorin Cocoş üzletembert, Elena Udrea volt férjét. Az ügy "EADS-fele" a határok biztonságáért felelő integrált rendszer kiépítésére és az ekörüli korrupciógyanúra vonatkozik.

Schröder pontos implikáltsága az ügyben nem teljesen tiszta. Vlad Georgescu, a cikk szerzője azt írja, az akkori kancellár "segítséget nyújtott" ahhoz, hogy a román állam a belügyminisztérium által számára káros szerződést kössön - akárcsak Klaus Mangold, a DaimlerChrysler cég akkori vezetője és Ion Ţiriac. Ők hárman több ízben folytattak tárgyalásokat a bukaresti kormánnyal, írja a szerző, megemlítve, hogy ezen személyek érintettsége azután merült fel, hogy a DNA az FBI-tól is kapott információkat.


A visszatérő kulcsszó: a DaimlerChrysler

Az EADS ugyanis a DaimlerChrysler és a Lagardere csoportok közös konszernje, a Daimler 2007-ben a Ţiriac Holdinggal közösen megalapította a Mercedes-Benz Romania SRL vállalatot (2009-ben a DaimlerChrysler kivásárolta a Ţiriac Holding részesedését is); Ioan Rus volt belügy-, jelenlegi szállítási miniszter 2000-ig a DaimlerChrysler erdélyi regionális igazgatója volt, és ugyancsak a DaimlerChrysler kapcsán jön be Schröder szerepe is:


"Jogilag pusztán egybeesésnek is tekinthető a volt német kancellár, Gerhard Schröder szerepe, aki 2004-ben az EADS Deutschland GmbH és a román állam közötti szerződés aláírása érdekében hevesen kampányolt. A Klaus Mangold által kifejtett jelentős lobbitevékenység után a szerződést 2004-ben írták alá. Gerhard Schröder 2006-ban kapott "tanácsadói" állást a Rotschildnál, amelynek a németországi vezetője éppen a korábbi Daimler Chrysler igazgató, Klaus Mangold" - áll a cikkben.

Az EADS a határok biztonságáért felelő integrált rendszer romániai kiépítését közbeszerzési eljárás nélkül nyerte el. "Legalábbis érthetetlen", hogy ezt Schröder miért tolerálta nyilvánvaló módon - jegyzi még meg a cikk.


Udrea nem tud semmiről

Elena Udreát volt férjével közösen hozzák összefüggésbe az üggyel. A cikk szerint 9 millió eurónyi kenőpénzt kaphattak, cserébe szemet hunytak minden EADS-érdekeltség fölött.

Udrea tegnap este a Digi24 csatornának azt nyilatkozta, ő sem tud többet erről, "mint ami a sajtóban megjelent", azaz hogy létezik az ügy, voltak házkutatások egyes üzletembereknél. Azt mondta, megvárja, hogy kiderüljön, pontosan kik érintettek.


Korrupcióbajnok ügy

Emil Hurezeanu elemző szerint a Microsoft-EADS ügy a legsúlyosabb lehet az informatika történetében. Soha nem fordult még elő ekkora cégek ilyen szintű cinkossága, amely által többszáz millió eurónyi kár keletkezett - mondta a Digi24-nek.

A Microsoft-EADS bizniszt már korábban is úgy említették, mint a Bechtel-szerződés után az államot leginkább megkárosító ügyletet. Az ügyészek szerint csak a három tegnap letartóztatott személy mintegy 18 millió euró csúszópénzt kapott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS