2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Nemzetárulás” helyett valós igényeket szolgálna a sepsiszentgyörgyi lőtér

hírösszefoglaló 2014. október 30. 16:50, utolsó frissítés: 2014. november 02. 21:31

"Remélem, ma az Európai Unióban senki nem gondolja azt, hogy a román hadsereg tankjai lövik szét az autonómiatüntetéseket" - vélte Antal Árpád polgármester.


Folytatódik a sepsiszentgyörgyi lőtér körüli hercehurca: Mircea Dușa védelmi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, nem létezik olyan kormányhatározat, amely lehetővé tenné, hogy a lőtér az önkormányzat tulajdonába kerüljön.

A lőtér témája nemrég újra a figyelem központjába került, amikor Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester bejelentette:


újra kell kezdeni

azt a procedúrát, amely által a város tulajdonába kerülne, mivel a lőtér 70 hektáros területéből nyolc hektár per alatt áll. Ezért az igénylésből kimarad a kérdéses nyolc hektár, és ilyen formában kezdik újra a folyamatot.

Antal azt is ismertette, a tervek szerint a területből 12 hektárt temetőbővítésre szánnak, a többi részére egészségügyi központot építenének. A történelmi magyar egyházak és az ortodox püspökség ugyanis egyaránt temetőnek megfelelő területet igényel a várostól - Antal az erre vonatkozó kéréseket is bemutatta.

Hétfőn azonban a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) nyílt levében kérte Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a kormány ne engedje át az önkormányzatnak a sepsiszentgyörgyi lőteret. A szervezet szerint


nemzetbiztonsági ügy,

hogy a lőtér a Védelmi Minisztérium felügyeletében maradjon, és az „etnikai alapú szeparatizmus potenciáljával rendelkező régió” stabilitását szolgálja. A szervezet arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy „a magyar szélsőségesek” az elmúlt években számtalan kísérletet tettek arra, hogy kiűzzék a városból a román hadsereget, és birtokukba vegyék a hadsereg ingatlanait.

Erre reagálva Antal Árpád kijelentette: „nem az osztrák-magyar hadseregnek akarom átjátszani az egykori lőteret, hanem közösségi célokra használná a város". Kifejtette, hogy egyfelől a temetkezési helyre is szükség van, tehát valós problémára jelentene megoldást az évek óta használaton kívül álló terület, másfelől az utóbbi tíz évben több száz katonai ingatlan került át önkormányzatok tulajdonába országszerte, ez csak Székelyföldön nem történt meg.

„Abszurd a Románok Civil Fórumának felvetése, hogy számukra a lőtér a román állam jelenlétének a garanciája. Remélem, ma az Európai Unióban senki nem gondolja azt, hogy

a román hadsereg tankjai lövik szét az autonómiatüntetéseket"

- mondta Antal Árpád.

Mircea Dușa csütörtöki nyilatkozatában azt is kijelentette, osztozik a Románok Civil Fórumának félelmeiben, akik szerint a lőtér mindig is a három székelyföldi megye 400 ezer román lakosa védelmezője lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS