2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cáfolja az RMDSZ, hogy megállapodtak volna a Szatmár megyei PSD-vel

K. M., F. J. 2014. november 11. 13:42, utolsó frissítés: 2014. november 12. 10:37

Kovács Péter szerint a megyei PSD-elnök hazudik: sem az RMDSZ, sem a magyar egyházak nem kötöttek semmiféle megállapodást.


Egy Szatmár megyei PSD-s zártkörű gyűlésen készült, kiszivárgott hangfelvételen rögzítettektől hangos a sajtó hétfő este óta.

A Gândul által közzétett hangfelvételen Mircea Govor, a PSD Szatmár megyei elnöke, aki a megyei tanács alelnöki tisztségét is betölti, minősíthetetlen hangnemben szidalmazza a gyűlésen megjelent személyeket - polgármestereket, tanácsosokat, iskolaigazgatókat, intézményvezetőket - mert elégedetlen azzal, hogy az államelnök-választás első fordulójában Szatmár megyében Klaus Johannis leelőzte Victor Pontát.

Mircea Govor november 4-én hívta össze a gyűlést. A felvétel tanúsága szerint a PSD által politikai alapon kinevezett személyeket elbocsátással és pénzügyi források megvonásával fenyegette meg. „Így ez nem mehet tovább! Ha azt szeretnétek, hogy dolgozzunk együtt, akkor jó, ha nem, akkor ez van. (…) Azok, akik nem fognak eredményeket felmutatni a második fordulóban, ameddig én a megyei tanácsban vagyok, nem fognak kapni egy banit sem. Amikor kiosztják a költségvetést, akkor nulla összeget fogtok belőle kapni. Álltok és meghaltok, ez az élet. (…) És legyen tiszta: ha a politikai alapon kinevezett intézményvezetők, iskolaigazgatók nem vesznek részt a kampányban, akkor mennek haza (...) „Hogy vigye el a bús fene mindannyiukat, nincs szükségem arra, hogy szerencsétlenek vegyenek körül. Azokra van szükségem, akikkel lehet dolgozni, a többi mehet. Menjenek a bús fenébe mindannyian, egyikükre sincs szükségem” – kiabálta a hangfelvétel szerint Govor."

A megyei elnök továbbá kiadta az ukázt, hogy a választás napján a párttagok a szavazókat a szavazókörzetek előtt várják, és meggyőzik őket, hogy Pontára szavazzanak.Az ortodox egyház is a PSD mellett áll?

Govor a felvételen arról is beszél, hogy elnyerte Iustin Sigheteanu, Mármaros és Szatmár vikárius püspökének a támogatását, valamint, hogy „beszélt az összes pópával”, akik be fognak szállni Ponta kampányába.Emellett Govor arról is beszél a kiszivárgott felvételen, hogy minden egyes templomban lesz egy megbízottja, aki majd SMS-t küld neki arról, hogy a papok elmondták-e vagy sem a hívőknek a "helyes" választási opciót.

Sigheteanu sajtószóvivője szerint nem történt ilyen egyezség, és a papok csak a szavazáson való részvételre fognak buzdítani.


Govor: az RMDSZ "smekker" és kétkulacsos politikát folytat

Govor a felvételen azt mondja, hogy megbeszélte a választási stratégiát az RMDSZ-szel is: arról beszélt, hogy létezik egy Szatmár megyei RMDSZ-PSD egyezség, amely szerint az RMDSZ a magyar felekezetek esetében eléri, hogy a papok buzdítsák a magyar híveket Pontára voksolásra az államelnök-választás második fordulójában. Szerinte az RMDSZ "smekker", és mind a két jelöltnek játszik. Hozzáteszi, hogy nem bízik a szövetségi politikusokban, ezért elrendeli, hogy a PSD-sek monitorizálják az istentiszteleteket, hogy megbizonyosodjanak: valóban elhangzik az üzenet.


Kovács Péter szerint a megyei PSD-elnök hazudik

„Hazudik a PSD megyei elnöke, amikor azt állítja, hogy bármiféle egyezség, megegyezés létezne megyei szinten. Az sem igaz, hogy a papokkal, a magyar történelmi egyházakkal lenne bármilyen egyezség. Ha Govor ezt így gondolja, akkor esetében nagyon komoly problémák merülnek fel. Az RMDSZ-nek teljesen egyértelmű az álláspontja, amit a Szövetségi Állandó Tanácson hoztunk meg: azt mondtuk, hogy a szavazóink saját belátására bízzuk, hogy mit csinálnak vasárnap, hogy otthon maradnak, vagy elmennek szavazni, illetve ha szavaznak, akkor kire ütik a pecsétet” – mondta el megkeresésünkre Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.


A Szatmár Megyei RMDSZ vezetője is cáfol

Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ vezetője a Transindexnek úgy nyilatkozott, Govornak elgurultak a gyógyszerei.

"Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy sem a felvétel készülésének időpontja előtt, sem utána nem egyeztettünk a megyei PSD-vel. Közösségünk, egyházaink és érdekvédelmi szervezetünk számára sértő, amit Govor állít, a hangfelvétel teljesen jól leírja az ő primitív gondolkodási módjukat, és nem tudom, hogy mi egyáltalán hogy keveredtünk bele. Egy pártvezérnek saját felelőssége, miket mond, mire hivatkozik a belső gyűléseken. Én viszont határozottan mondom, hogy mi soha nem szerveztünk választást ilyen, a legalitás határait súroló eszközökkel, amiket a PSD elnöke sorolt fel. Megmondom őszintén, engem megdöbbentett, hogy ők így állnak hozzá a választáshoz a kampányban" - nyilatkozta megkeresésünkre Pataki Csaba.

Megjegyzésünkre, mely szerint kívülről szemlélve egy már létező együttműködés egy következő fázisának tűnhet az, hogy a PSD megyei elnöke a belső gyűlésen arról rendelkezik, hogy küldjenek ki PSD-seket a magyar felekezetek miséire, istentiszteleteire, és monitorizálják, hogy a papok valóban Ponta melletti szavazásra buzdítják-e a híveket, Pataki nyomatékosította, hogy a PSD-nek nem volt semmilyen típusú megegyezése sem a magyar felekezetekkel, sem az RMDSZ-szel. "Ez egy ilyen ember, egyeseknek el vannak gurulva a gyógyszereik. A választási kampányokban nem szabad olyan árkokat ásni, ami a választások után – bármi is legyen az eredmény – megnehezíti az együttélésünket ebben a térségben" – mondta a politikus.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS