2020. október 24. szombatSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézdi: "a fekete zászlókhoz az önkormányzatnak nincs köze"

B. D. T. B. D. T. 2014. december 09. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Nincs megszabva, hány trikolórt kell kitűzni a román nemzeti ünnepen, tavaly is ugyanennyi volt. Bokor Tibor szerint közvetve a feketezászló-ügy miatt büntetik őket.


Rosszindulatról tanúskodik a Kovászna Megyei Prefektúra eljárása, mellyel a kiszabható maximális összegre, ötezer lejre büntette Kézdivásárhely önkormányzatát – vélte mai sajtótájékoztatóján Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere. Marius Popica prefektus bírságot rótt ki Kézdivásárhely polgármesteri hivatalára, arra hivatkozva, a város nem volt megfelelően fellobogózva a román nemzeti ünnepen.

Bokor Tibor felidézte az előzményeket: november 24-én egy kézdivásárhelyi egyesület kérést iktatott be a hivatalban, hogy december 1-jén meg szeretnék ünnepelni a román nemzeti ünnepet. Erre helyszínül a Molnár Józsiás utcai ortodox templom melletti közterületet jelölték meg, és azt is írták, hogy utána a kantai ortodox templomhoz vonulnának át. Ez a kérés szakbizottsági jóváhagyást kapott november 27-én.

Az 1157-es kormányhatározat arra kötelezi a helyi önkormányzatokat, hogy nemzeti ünnep esetében az általuk jóváhagyott helyszínen ki kell tűzni a nemzeti zászlót. A polgármesteri hivatal munkatársai kitűztek 4 zászlót a kért helyszínre, a Molnár Józsiás utcai ortodox templom környékére, ezt fotókkal és jegyzőkönyvvel is bizonyítani tudják. Mivel a program szerint a kantai ortodox templomhoz is elzarándokoltak volna az ünneplők, oda, egy villanyoszlopra is kitűztek egy román zászlót, ám végül a szervezők be sem tartották a programot, nem vonultak oda le – tájékoztatott a polgármester.

A törvényben nincs benne, hogy hány román zászlót kell kitűzni, csak az a kikötés, hogy ott tűzzék ki, ahol a rendezvény zajlik, és ezt megtették – mondta a polgármester.


Ennek ellenére december 2-án anélkül, hogy előzetesen tájékozódott volna, Marius Popica prefektus kiállította a jegyzőkönyvet, miszerint az önkormányzatot 5000 lejre büntetik, amiért nem tartotta tiszteletben a kormányhatározatot – sérelmezte Bokor.

Szerinte a büntetés hitelességét cáfolják a tények, ráadásul aki aláírta tanúként, azaz Sebastian Cucu alprefektus, nem lehetne tanú; egy kézdivásárhelyi román lakost kellett volna keresni, vagy a szervezők közül kellett volna valaki aláírja – vélte. Az alprefektus nem tudni, hogy jelen volt-e személyesen az ünnepségen, a helyszíni fotókon nem szerepel – mondta el a polgármester.

A büntető jegyzőkönyv ellen 15 napon belül lehetett panaszt benyújtani a kézdivásárhelyi bíróságon, ezt megtettük, ezekkel a tényekkel alátámasztva – tette hozzá. Várhatóan csak jövő év elején kerül sor az első tárgyalásra.Amikor új prefektust neveztek ki, azt gondoltam, új szemlélet honosodik meg az intézményben, és a fontosabb dolgokkal foglalkozik majd a prefektúra; Kézdivásárhely és a kormányhivatal között már 2013-tól zászlóháborúk dúlnak, ha ez így folytatódik, külön szakirodát kell létrehoznom, ami jogi szempontból zászlóügyekkel foglalkozik, mert úgy látom, ez a legfontosabb a prefektus szempontjából – fogalmazott Bokor Tibor.

A polgármester újságírói kérdésre megerősítette, szerinte a fekete zászlók kitűzése a város főterén néhány magánház homlokzatára befolyásolhatta a prefektusi döntést, hogy büntetést szab ki; ez a botrány robbanthatta ki az újabb zászlós cirkuszt.

A fekete zászlókat "ismeretlenek" tűzték ki néhány főtéri magánház homlokzatára; a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének erről szóló Facebook-posztjában is szereplő fotó aztán bejárta a romániai sajtót.
A HVIM aznap megemlékezést szervezett (a főtér közelében lévő Kratochvil Károly-emlékműnél, a volt székely katonanevelde épületénél, "az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésre megalakított Székely Hadosztályra" emlékezve), ezt a megemlékezést két órával későbbre tették, mint a románok ünnepségét.

Bár a polgármester nem tartózkodott a városban aznap, követte a tévétudósításokat, és szerinte a román média tendenciózusan filmezett és tudósított a HVIM aznap zajló megemlékezéséről, ugyanakkor hamis információkat is közöltek, például hogy levették a román zászlót a hivatal épületéről, de közben nem a polgármesteri hivatalt mutatták a felvételeken.

„A fekete zászlós ügyhöz az önkormányzatnak nincs köze” – szögezte le a polgármester.

Bokor Tibor a fekete zászlók kitűzéséről úgy véli, az ilyen jellegű megmozdulások nem szolgálják a megbékélést és a normális együttélést, mivel minden konfliktus egy újabb konfliktust szül. „Ha ez a gondja a prefektusnak vagy a román kormánynak, akkor azt kellett volna megnézni, ki tűzte ki, és őket felelősségre vonni” – vélte. Szerinte azonban nem találtak fogást a feketezászló-ügyön, és a legegyszerűbb az volt, hogy az önkormányzatot büntetik meg. Ezt támasztja alá az is, hogy a tavalyi december elsejei ünnepségen sem volt több román zászló, viszont akkor nem voltak fekete zászlók.

A Transindex kérdésére közölte, a december 1-jei román nemzeti ünnep főszervezői kézdivásárhelyi lakosok voltak, akik részéről semmilyen – sem formális, sem informális – megkeresés, panasz, megjegyzés nem érkezett. Ugyanígy egyetlen román nemzetiségű kézdivásárhelyi lakos sem jelezte, hogy elégedetlen lett volna az ünnepség megszervezésével.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS