2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Traian Băsescu értékelte az elmúlt tíz évet

2014. december 20. 17:55, utolsó frissítés: 20:09

Államfőként utoljára tekintett vissza arra az időszakra, amikor ő állt a kapitányi hídon. Percről percre közvetítettük.


A Cotroceni palotában tart 18 órától sajtótájékoztatót Traian Băsescu hivatalban levő államfő. Amíg megkezdődik, itt lehet olvasni tíz legemlékezetesebb momentumáról, amelyet még 2012-es, második felfüggesztésekor állítottunk össze.

- Băsescu jellegzetes nevetésével lép a pulpitushoz, és egy érthetetlen megjegyzést tesz "mindenki a maga módszereivel". Nem mérleg, hanem mandátumvégi sajtótájékoztató, mondja, azaz nem számokat fog közölni.

- Megköszöni azt, hogy tíz évig elnök lehetett. Ez egy akkora megtiszteltetés, amit élete végéig nem felejt el, de a családja sem. Ugyanakkor folytatnia kell a románok céljainak teljesítését.

- Három témát tart nagyon fontosnak: Románia biztonságát, Románia és az Európai Unió viszonyát és a jogállamot.


- Amikor 2004-ben elnök lettem, azvolt az elvem, hogy az intézményeket és a törvényeket jobbna működővé kell tenni. Azt javítottam, amit szükségesnek láttam.

- A románok biztonságos államban élnek. Egy olyan világban, ahol a terrorista támadások napirenden vannak, ahol a NATO olyan államokból áll, amelyek a terroristák célpontjai, Románia biztonságos ország, az intézmények működésének köszönhetően.

- Ha megnézzük, mi történik körülöttünk, ha a keleti szomszédunk, Putyin és hadseregének agresszivitását nézzük, biztonságban vagyunk, mert nem fenyeget invázió. Nem azt jelenti, hogy Putyin nem érdekelt Romániában, viszont Románia erős szövetségnek a része. Románia más NATO-tagállamok számára is biztonságot biztosított, részt vett különböző akciókban. A hadseregünk háborús körülmények között tökéletesedett.

- A deveselui rakétapajzs által is biztonságot nyújtunk másoknak, ez nemcsak Romániát, hanem más NATO-tagállamokat is véd, ideértve az Egyesült Államokat is.
Románia biztonságosabb, mint valaha, tehát azt üzenem, hogy biztonságban vagyunk. A nemzetbiztonságban az eddig felsoroltak mellett meg kell említenem a román titkosszolgálatokat is, amelyek kapcsolatban vannak a szövetségeseink titkosszolgálataival.

- Meggyőződésem, hogy a törvény, amely a SRI hozzáférését biztosítja az internetszolgáltatók adataihoz és a prepay kártyákhoz, szintén a biztonságot, a kibertámadások megelőzését szolgálja. Viszont nagyon kell vigyázni, hogy ne legyenek visszaélések. Az internet mindenki számára életforma lett, a személyes információkhoz való hozzáférést kontrollálni kell.

- Ha a mandátumom kezdetekor NATO-tagállam lettünk, most megbízható NATO-tagállam vagyunk. Folytatni kell, mindent meg kell erősíteni.

- A második dolog, amit nem látok veszélyben, a jelenlétünk az Európai Unióban. Az EU az egyetlen járható út ahhoz, hogy Románia egyszer jólétben éljen. Nincs más alternatívánk.

- A valóság messze van attól a képtől, amit magunkról alkottunk. Iliescutól egy olyan országot vettem át, amely túl volt a tárgyalási folyamaton a csatlakozásról, és egy sor feltétel volt, amelyet 2004 és 2007 között teljesíteni kellett. 2005-ben én írhattam alá a társulási nyilatkozatot, amely aztán ratifikálási folyamatba került. A kormányok, a diplomácia erőfeszítésének köszönhetően 2007 január elsején EU-tagállamok lettünk.

- Ott volt a gazdasági válság. Németország támogatásával nem váltunk el élesen az eurozónától. Elfogadtuk a híres "six pack"-et majd a "two pack"-et.

- Szerintem két év múlva már nem lesz deficit. Régi tagállamok már 100% fölött el vannak adósodva, például Görögország.

- Románia nagyszerűen áll. Például az infláció 1,4 százalékos, az államháztartási hiány 3% alatt van. Teljesítjük a maastrichti kritériumokat. Olyan államot adok át Johannis elnök úrnak, amely az eurózónához való csatlakozás minden kritériumát teljesíti".

- Băsescu összehasonlítja az infláció, a bruttó nemzeti össztermék, az export 2004-es és 2014-es adatait, a bruttó átlagfizetést és a nyugdíjakat is.

- Kedveseim, ez Románia valós képe. Ezt nem én alkottam a tanácsosaimmal itt a Cotroceni palotában, hanem ez történt tíz év alatt. A románok optimisták lehetnek a gazdaság fejlődésével kapcsolatban.- A 2010-es munkaerőpiaci liberalizáció kihozott a kommunizmusból, rugalmassá tette a munkaerőpiacot.

- A gazdasági válság 4-5 évre terjedt ki, de Románia csak 2009-ben és 2010-ben nem növekedett, a többi nyolc évben a tízből igen. Gazdasági növekedésre van kilátás, amit európai pénzekkel, külföldi befektetésekkel, stb. lehet elérni.

- A tanügyben, a nyugdíjrendszerben is reformok voltak, az utóbbi sokaknak nem tetszett, de csökkentek a különleges nyugdíjak.

- Másik fontos strukturális reform az igazságszolgáltatásban volt. Folytatni kell a működésének konszolidációját és hatékonyabbá tenni, bár az utóbbi időben is egyre hatékonyabb.

- A tanügyi törvény jó volt, bár nem tökéletes. A legnagyobb érdeme az egyetemi képzésben volt, és a duális képzésben, ami lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy az iskola elvégzése után mesterség legyen a kezükben.

- Meg kell reformálni az egészségügyi rendszert, hogy az emberek kerüljenek a középpontba. Az erről szóló vita elbukott, újra kell kezdeni, mert prioritás.

- A politikai osztály modernizációjához a pártfinanszírozás reformjára van szükség, a 2009-es referendum betartásához, amelyen az emberek több mint 80 százaléka a 300 tagú parlamentre szavazott, és a levélszavazat bevezetéséhez.

- Az Európai Bizottságtól jövök, ahol el voltak képedve, hogy hogyan lehetséges, hogy több ezer ember nem tudott szavazni. Ezt meg kell oldani.

- Pénzügyi reformra is szükség van. Túl alacsonyak a tulajdonadók és túl magasak a termelésiek.

- Romániának biztosítania kell energiafüggetlenségét maga és Moldova számára. A sajtó számára is megoldásokat kell keresni, mert a sajtó a tulajdonosoktól túlságosan függ a jelenlegi pénzügyi rendszerben.

- Romániának azonnal csatlakoznia kell az eurózónához, amint minden feltétel teljesül, és a technikai feltételek már teljesültek.

- Az utolsó téma a jogállam, ahol volt fejlődés, és ez nem a törvények változása miatt következett be, hanem amiatt, hogy az ügyészek és a bírók szabadnak érezték magukat, érezték, hogy a politikusok már nem érinthetetlenek. A régi btk. is büntette a lopást, az új is, tehát nem a korszerűsítés miatt működik jobban az igazságszolgáltatás, hanem az emberek miatt.

- Egy politikus azt mondta, hogy nem lesz teljhatalmunk, amíg nem uraljuk az igazságszolgáltatást. Ez az ember más világban élt, szabad igazságszolgáltatás nélkül nincs demokrácia. Ez volt a legnagyobb konfliktusforrás köztem és a politikai osztály között.

- Végig tudtam, hogy beavatkozásaim, támadásaim az olyan intézmények ellen, akik nem végezték a dolgukat, ártani fognak nekem. De ha hallgattam volna, senki se értette volna meg, hogy ez a haladás kulcsa: a mindenki számára érvényes igazságszolgáltatás.

- Reggeltől estig megaláztak ezért, de ezért dolgoztam a legtöbbet a nemzetbiztonság mellett.

- Lehet, hogy a november 16-i eredmény annak is köszönhető, hogy az emberek megértették, mennyire veszélyes, ha újra politikai kontroll alá kerül az igazságszolgáltatás.

- Egy olyan ügy sem volt, amit én kezdtem, vagy én állítottam meg. Az egyetlen ügy, amit végig követtem, az az Omar Hayssané volt, egy másikról sem kértem információkat.

(Az igazságszolgáltatásról beszélve Băsescu többször elkuncogja magát.)

- Mostmár a PSD-sek és a liberálisok diskurzusában is benne van a jogállam, engem meg ezért kétszer függesztettek fel. Íme az elégtételem tíz év mandátum után... vén PSD-sek beszélnek a jogállamról - nevet fel hangosan.

- Én Iliescu után vesszőt tettem, az én elnökségem után is vesszőt kell tenni, nem pontot és újrakezdeni, hanem folytatni, és jobban.

- Nem az intézményeket, hanem az embereket és a célokat kell kicserélni. Az emberekkel még néha mellé is lehet lőni.

- Băsescu itt befejezi, kérdések következnek, de arra kéri az újságírókat, hogy Bercea Mondialról és effélékről ne kérdezzék. A kérdésekből válogattunk.kérdés: Ki szereté pipálni a miniszterelnöki tisztséget is?

válasz: Most csak haza akarok menni, van két kisunokám, ma kereszteltük Raducut. Nem vagyok az otthonülő ember, de politikai terveim még nincsenek. Lesz egy irodám a PMP-nél.

kérdés (a Romania TV-s újságírótól, amelyre Băsescu megjegyzi, hogy akkor két oldalról van támadva): megbánt-e valamit? Băsescu kitérő választ ad.

kérdés: Van-e üzenete Putyinnak Moldovával kapcsolatban?

válasz: Többször beszéltem Putyinnal, de nem Moszkva felé üzenünk. Moldova felé: ha egyesülni akarnak Romániával, szívesen várják, ha nem, akkor támogatják az EU-csatlakozását.

kérdés: Vannak-e olyasmi amit megbánt?

válasz: felvállaltam az egyéni választókerületes szavazást, és az kudarc volt. Kár, hogy nem ment végbe az alkotmánymódosítás.

kérdés: Megbánta-e Alina Bica kinevezését?

válasz: Emberekben nagyon sokszor mellélőttem, ő is ezen a listán van. Nagyon nehéz bírókat, ügyészeket kinevezni, én senkit nem ismerek személyesen.

kérdés: Ön kihirdette volna a Big Brother-törvényt?

válasz: Már mondtam, hogy szerintem kontrollálni kell a hozzáférést az internetszolgáltatók adataihoz.

kérdés: Beleavatkoztak-e a titkosszolgálatok a kampányba?

válasz: Teodor Melescanun keresztül igen. Még SIE-főnök volt, amikor aláírásoka gyűjtöttek neki. Ugyanaz a Melescanu a miniszterelnökkel együtt megtagadta azt a jogomat, hogy információkat kapjak a titkosügynökökről.

(Egy újságíró emlékezteti a "büdös cigányasszonyozásra" annak apropóján, hogy a sajtótájékoztatón Băsescu kijelentette, ő sosem hadakozott az újságírókkal. Az Antena 3 másodjára lép mikrofonhoz, azt a kérdést teszi fel, hogy "itt van az Antena 3?", amire Băsescu azt válaszolta, hogy úgy tudja, csak a sajtó van itt.)

kérdés: Emberként mit nyert és mit veszített?

válasz: Nincs rossz érzésem, az első mandátum végén úgy gondoltam, hogy tíz év után megyek el, akkor lesz vége. Nem voltam zseniális elnök, de mindent megtettem, hogy Románia modernizálódjon. Az elnök sokat nem tehet a kormány nékül. Nekem ott volt a Tariceanu-kormány, aztán a Ponta-kormány három évi, középen pedig a Boc-kormány, amely alatt azzal vádoltak, hogy felelősséget vállaltam, amiért nem kellett volna. Ezt tudatosan tettem, tudatosan voltam szigorúbb és kevésbé demokratikus, mint a parlamenti vita.

kérdés: 2009-ben Klaus Johannist javasolták miniszterelnöknek, ön meg nem fogadta el... (Băsescu nevetve közbevág: és milyen jól tettem, mert ma nem lenne elnök) megbánta?

válasz: Nem, egy olyan kormányt akartam, amivel véghez tudom vinni a reformokat.

(Egy freelancer újságíró megkérdi, hogy ha Johannis elveszíti a mandátumát, indul-e megint a választásokon. Băsescu elképed a kérdésen, majd közli, hogy nincs erre alkotmányos joga.)

kérdés: oda fog-e jutni, hogy a bírók előtt adjon magyarázatot?

válasz: Garantálom, hogy odajutok, és azt is, hogy nem szegtem törvényt. Kihágásokról nem beszélek, én is áthajtottam a piros lámpán.

Băsescu boldog ünnepeket kívánva köszön el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS