2022. október 7. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tényleg fürdőruhás lányokban merül ki Románia turisztikai vonzereje?

F.J. 2014. december 31. 10:26, utolsó frissítés: 2015. január 02. 10:09

Egyszemélyes tiltakozásra késztetett egy kolozsvári túravezetőt Románia „bemutatkozása” a World Travel Marketen: videó Radu Mazărevel, alig öltözött lányok és hóra pálinkával.


Ti, akik intézményi szinten nem vesztek részt ebben, tudjátok, hogyan mutatják be külföldön Romániát, mint turisztikai célpontot? – kérdezi vasárnapi Facebook-bejegyzésében Geta Siedmiogródka kolozsvári szabadúszó túravezető.

Siedmiogródka november 3-6. között vett részt a World Travel Market (WTM) 2015-ös londoni rendezvényén, amely a világ második legnagyobb ilyen jellegű vására. Mint leírja, tudott arról, hogy Románia november 5-én fog - a résztvevő 200 országhoz hasonlóan -, egy műsor keretében bemutatkozni. Végül csak kilenc ország népszerűsítette magát, köztük Románia is.

Siedmiogródka azt is leírja, hogy már ezt megelőzően több pletyka is körbejárta a standokat, beszéltek arról, hogy Romániát hiányos öltözetű lányok fogják képviselni, pedig a rendezvény szervezői ezt megtiltották. Végül délután 5 óra körül Románia standjánál felcsendült Mamaia himnusza, amely parangheliáról (kétértelmű szó: mulatság, orgia) szól, és a román pophírességek felvonultatása mellett azért lett híres, mert Radu Mazăre konstancai polgármester is szerepel benne. Nem is akárhogyan: csíkos fürdőruhában, miközben azt énekli, hogy „gyertek, mert meghív egy italra a vízimentő”.Ezután felsorakozva sétáltak körbe a karnevált imitáló ruhákba öltözött lányok, akiket a bemondó Mamaiával azonosított, majd azt mondta, hogy egy híres román divattervező kreációit viselik, akiről a Facebook-bejegyzés írója azonban még nem hallott.Miközben a Romániai Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesületének (ANAT) az elnöke, Corina M. beszédet mondott, a lányok háromszor cseréltek ruhát és vonultak fel a feléjük irányított fényképezőgépek, okostelefonok és tabletek lencséinek kereszttüzében. Az Országos Turisztikai Hatóság (ANT) emberei a show kiegészítéseként népviseletbe öltöztetett babákat és máramarosi kalapokat osztogattak, valamint cujkát töltögettek a résztvevőknek.

A mikrofonnál ekkor elhangzott a felhívás, hogy a műsor résztvevői ne habozzanak képeket készíteni, ugyanis a lányok fotómodellek. Közben Siedmiogródka hallotta azt is, hogy a standjánál egy férfi arra a kérdésre, hogy meg fogja-e ezek után látogatni Romániát, azt mondta, hogy „már meglátogatta, de biztosan vissza fog térni, hisz tudja már, hogy mit kell keresni”.Siedmiogródka - azután, hogy a londoni román nagykövetség egyik képviselőjének panaszkodott a műsor miatt, és válaszként azt kapta, hogy írjon levelet a nagykövetségnek az ügyben – a sikere miatt megismételt műsorra már felkészülten ment: egy A4-es lapra ráírta, hogy Ez a műsor nem Romániát jeleníti meg! (This show does not represent Romania!).

Ahogy elindult a műsor, Siedmiogródka is beállt a felvonuló lányok mellé a kézzel írt üzenettel. Azonnal többen is képet készítettek róla, valamint gratuláltak a bátorságáért. Nem így az ANT és az ANAT képviselői, akik arra figyelmeztették, hogy ezzel rosszat tesz Románia imidzsének.Sőt, egy nő azt kezdte magyarázni, hogy mindenki örült, hogy ezek a szép, mosolygós lányok megjavítják Románia elromlott imidzsét, amit Siedmiogródka gesztusa révén újra elront. Egy férfi azt a kérdést is nekiszegezte, hogy hova valósi, és amikor megtudta, hogy kolozsvári, akkor meg is kapta a vádat, hogy emiatt nem érzi magáénak az országot, meg Mamaiát.

Siedmiogródkával Răzvan Marc is megpróbált beszélni, aki az ANT képviselőjeként volt jelen a rendezvényen. Ő azt mondta, hogy azért nem szép, amit tesz, mert ők megvásárolták a jogot arra, hogy ezt a műsort bemutassák. Marc azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy kik is azok az ők. Később adott egy interjút az Euronewsnek, amiben arról beszél, hogy három hónapnyi bulizásra akarják a turistákat Mamaiára hívni.

Siedmiogródkának később azt is elmondták, hogy nem lett volna szabad tüntetnie, mert a műsort a Fashion TV és az ANAT szervezte közösen, és csak Mamaia városát népszerűsítették általa, nem egész Romániát.

„Addig, ameddig ezt a műsort Románia standjánál mutatják be, és senki nem informál arról, hogy a hiányos öltözetű lányok nem egész Romániát népszerűsítik, az egész minimum félreérthető” – válaszolta.

Miután több hasonló beszélgetésbe is keveredett, elment a standtól.

Később többen üdvözölték a fellépését. Siedmiogródka azt is megtudta, hogy az idei WTM tematikája éppen a felelős turizmus köré szerveződött, olyan kiemelt problémákkal, mint az emberkereskedelem és az ázsiai kiskorúak szexuális kizsákmányolása elleni küzdelem.

Hazatérve Romániában, semmilyen bizonyítékot nem talált arra, hogy a Fashion TV vagy az ANAT fizetett volna a műsora bemutatásáért, sőt, az ANAT hivatalos oldalán azt írja, hogy a helyet az ANT az ANAT rendelkezésére bocsátotta. Siedmiogródka szerint a Fashion TV körül sincs minden rendben: Mirea Ion, a TV főnökének a neve éppen luxus-prostituáltak futtatása miatt indított DIICOT-vizsgálatokban tűnik fel.

„Megéri három hónapnyi bulizásért Mamaián elrontani az egész ország turisztikai imázsát? Megéri mindent lábbal tiporni, amit mások tettek értünk? Tényleg nincs semmilyen más rés a piacon, mint a szexuális turizmus, ami illegális is, hiszen Romániában a prostitúciót nem legalizálták?

Hogy lehet, hogy Törökország nem hastáncosokkal, Hollandia nem vörös lámpásokkal, és Brazília nem allegorikus fesztiválszekerekkel népszerűsítette magát? Hogy lehet, hogy mi vagyunk a legszemérmetlenebbek? És eközben még csak kicsit sem vagyunk konzekvensek. Az a turisztikai szlogenünk, hogy "Fedezd fel a Kárpátok Kertjét”, közben pedig meztelen fenékkel hórázunk, máramarosi kalapokat osztogatunk, és cujkát töltünk, ami időtlen idők óta az éjszakai életet szimbolizálja.

Meg vagyunk szokva azzal, hogy a dolgokat csak úgy megtesszük, hogy legyenek, és nem ahhoz szoktunk, hogy jól megcsináljuk, koherensen végigvigyük és felelősen viszonyuljunk hozzájuk” – zárja bejegyzését Siedmiogródka.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS