2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megint búcsúzhatunk a schengeni csatlakozástól?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2015. január 21. 08:59, utolsó frissítés: 08:59

A Charlie Hebdo merénylet után bekeményítenének a biztonsági intézkedések terén az EU-s "nagyhatalmak": például az EU-n belüli repüléseinket is monitorizálnák.


A párizsi merényleteket követően felerősödtek a terrorizmus-veszély miatti biztonsági intézkedések bevezetésének fontosságát hangsúlyozó hangok az Európai Unióban. A terrorizmus elleni fellépés az EU külügyminisztereinek hétfői brüsszeli találkozójának is egyik központi témája volt.

Azonban megjelent az ellentábor is, amely a biztonsági intézkedések fokozását az alapvető emberi jogok, uniós polgárjogok csorbítására tett kísérletként értékelte, azt állítva, ebben a kontextusban a terrortámadások csak indokként szolgálnának az erősebb állami kontroll bevezetésére. Románia ebből a vitából is csak veszíthet: a terrorveszély a nyugati tagállamoknak további kifogást szolgáltat arra, hogy a schengeni övezet bővítése lekerüljön napirendről. A franciaországi merényletek után 11 tagállam belügyminiszterei az Európai Unió külső határainak a megerősítéséről folytattak megbeszéléseket, azonban a tanácskozáson Romániát senki sem képviselte a belügyminisztériumból, noha az ország a fekete-tengeri partvonallal együtt több mint 2000 kilométernyi külső határral rendelkezik.

A biztonsági intézkedések fokozást elsők között Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szorgalmazta. Kijelentette, az EU területén is be kell vezetni az utas-nyilvántartási adatállomány (PNR) nevű rendszert, amely összesítené a légitársaságok utasokra vonatkozó adatait. A PNR rendszer bevezetése az EU-n belül eddig is sok vitát váltott ki, hiszen lehetővé tenné, hogy a tagállamok biztonsági hatóságai az EU-n belül repülővel utazók számos és részletes adatához hozzáférjenek. A bevezetést ellenzők szerint a terroristák kiszűrésére a rendszer nem túl hatékony, ellenben indokolatlanul listázna személyes információkat az összes utasról, és itt felmerül az alapvető emberi jogok megsértésének problémája. A PNR-re vonatkozó tervezetet egyébként az Európai Bizottság több ízben is, legutóbb 2011-ben terjesztette az EP elé, azonban a szocialista, a liberális és a zöld frakciók ellenezték azt. Az EB most ismét sürgeti a rendszer bevezetésének a jóváhagyását.

A PNR rendszerre vonatkozó egyezmény az EU és az Amerikai Egyesült Államok, illetve Ausztrália között már érvényben van, a rendszeren keresztüli adattovábbítást Kanada is kérte, azonban az ügyben az észak-amerikai országnak még várnia kell az EU Bíróságának döntésére.

Jan Philipp Albrecht, a polgári jogokra és szabadságjogokra szakosodott németországi EP-képviselő szerint az EU belügyminiszterei Big Brother-jellegű intézkedések bevezetését kérik, amely révén indokolatlanul tárolnák a légi utasok adatait. Ugyanakkor elterelnék a figyelmet azokról a konkrét intézkedésekről, amelyek meghozatala elengedhetetlen a terrorizmusveszély hatékony elhárításához és az unió polgáraiban hamis biztonságérzetet keltenének, miközben megsértenék a polgári jogokat. “Ahelyett, hogy egy vitatott hatékonyságú adatbázist készítenének az utasokról, a tagállamok biztonsági hatóságainak inkább arra kellene törekedniük, hogy a már birtokukban levő, a terrorizmusgyanús személyekkel kapcsolatos adatokat osszák meg egymással” - jelentette ki az EP-képviselő.


Búcsú Schengentől?


A folyamatok fényében Románia EP-képviselőinek egy része úgy értékelte a helyzetet, hogy a terrorcselekmények következtében Románia schengeni csatlakozása is elodázódik.

„Legalább 1-2 évig nem remélheti Románia, hogy csatlakozhat a schengeni övezethez a párizsi merényletek és a nyugat-európai tagállamok vezetőségeiben a kelet-európai tömbbel szemben növekvő előítéletek miatt – vélekedett a Hotnewsnak adott interjújában Traian Ungureanu a PNL-s (EPP) EP-képviselő.

Ioan Mircea Pascu (PSD/S&D), az EP alelnöke úgy nyilatkozott, Románia schengeni csatlakozás annak ellenére kerül le egyelőre napirendről, hogy a merényletek elkövetői francia állampolgárok voltak. Pascu elmondta, az utas-nyilvántartó rendszer egy újabb biztonsági intézkedés, aminek bevezetésével ő maga nem ért egyet. Mint kifejtette, nem lehet feláldozni a szabad mozgás szabadságát a véleménynyilvánítás szabadságának oltárán, hiszen mindkét jog a demokrácia alapjogait képezi, a demokrácia pedig nem lehet alku tárgya.

A várható intézkedésekről Winkler Gyula EP-képviselőt is megkérdeztük. Szerinte a párizsi merényletek nemcsak Románia és Bulgária schengeni csatlakozására, hanem sok más uniós fejleményre – például a biztonságpolitikára, a szomszédságpolitikára, a vallási kisebbségekre stb. – is hatást gyakorolnak.Winkler arról tájékoztatott, hogy a romániai EP-képviselők hétfőn találkoztak Bogdan Aurescu külügyminiszterrel, aki beszámolt arról, hogy melyek lesznek a közeljövőben Románia külügy prioritásai. Eszerint a a Románia schengeni csatlakozása kapcsán Németország, Franciaország és Hollandia megnyerésére fognak koncentrálni, annak reményében, hogy az ügy kimozdul a holtpontról.

A PNR bevezetésére tett nyomások kapcsán elmondta: „Az EP nem szavazott PNR-ügyben, novemberben az EP Kanada részéről érkező PNR egyezmény-tervezetét végszavazás nélkül az Európai Unió Bíróságához terjesztette elő, azzal a kéréssel, döntsön a Bíróság, hogy az egyezmény sérti-e az Emberjogi Charta – amely a lisszaboni szerződés óta része az EU szerződéseknek – által szentesített alapvető jogokat”.

Egyébként Winkler egyetért német kollégájával, szerinte a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságát nem a Big Brother típusú ellenőrzés fokozása által lehet elérni.

„Tagállami szinten már jelenleg is elegendő eszköz van a biztonsági szervek kezében. Ami hiányzik, és amit fokozni kell, az a különféle felügyeleti szervek egymással való együttműködése, adatcseréje, információ megosztása, a létező nemzetközi keretben, tehát a NATO és az EU-s egyezmények figyelembe vételével” – mondta az EP-képviselő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS