2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Minimum négy év letöltendőt jelent Nagy Zsoltnak a két ítélet

F.J. 2015. január 27. 12:56, utolsó frissítés: 12:56

A Román Posta ügyben felfüggesztett, a stratégiai privatizáció ügyében letöltendő börtönbüntetést kapott. Mi történik ilyenkor?


Kádár Hunor büntetőjogászt, a Sapientia EMTE jogi karának oktatóját kérdeztük arról, hogy mi a jogi procedúra Nagy Zsolt volt RMDSZ-es miniszter esetében, aki négy év letöltendőt kapott a stratégiai privatizáció ügyében, a Román Posta ügyben meg négy év felfüggesztett börtönbüntetést.

Kádár Hunor az ítélethozatali procedúrát magyarázva elmondta, a két ítéletet kötelező módon összevonják úgy, hogy a súlyosabb büntetést alkalmazzák.”Ez ebben az esetben négy évet jelent. Az új büntetőjogi törvénykönyv szerint ugyan kötelezően ki kellene szabni rá a két ítélet összevonása után a második ítélet egyharmadát – ami jelen esetben egy év és négy hónap -, azonban valószínűleg kérni fogja, hogy a régi btk. szerint állapítsák meg a büntetését. A többletbüntetés kiszabása csak az új törvénykönyv szerint kötelező. A régi szerint a bírónak lehetősége van arra, hogy többletbüntetést szabjon ki, amennyiben belátása szerint az ügy súlyossága ezt megkívánja. Ez egy ritkábban alkalmazott forgatókönyv, a régi btk. szerint nem kötelező a többletbüntetés kiszabása, legfennebb hat hónap-egy év többletbüntetést szokott kiszabni a bíró” – magyarázta Kádár.

Nagy Zsolt ellen a Román Posta ügyében 2014 január 24-én született egy négy év felfüggesztett börtönbüntetést kimondó ítélet.

A Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz benyújtott fellebbezés nem jár az ítélet felfüggesztésével

Tavaly készült anyagunkban Kádár Hunor azt mondta, hogy Nagy Zsoltot abban az esetben is elzárják, ha a Strasbourgi Emberjogi Bíróságra tereli ügyét.

Egy Romániában született jogerős és végleges bírói ítéletet meg lehet támadni a Strasbourgi Emberjogi Bíróságon, erre készül Nagy Zsolt is. Ilyenkor lehet procedurális, valamint megalapozottsági kifogása is a felperesnek.

Kádár Hunor elmondta, amennyiben erre sor kerül, a procedúra szerint a román állam elküldi az ügy iratcsomóját az emberjogi bíróságra, és megpróbálja megvédeni az ítélet jogosságát.

Ha az emberjogi bíróság az elítéltnek ad igazat, akkor az illető perújítást kérhet, és beperelheti a román államot jogtalan fogva tartásért, az elnyerhető kártérítés összege leginkább a leült évektől és az ítélőszék szintjétől függ, és pár tízezer eurótól pár millió euróig terjedhet.

Az emberjogi bíróságon beindított procedúra a nagy számú folyó ügy miatt legkevesebb három évig tart, de van példa tíz évig tartó ügyre is. A Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz való fellebbezésnek nincs ítéletfelfüggesztő hatása, így a felperes vagy a győzelméig, vagy büntetése leteltéig marad börtönben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS