2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Udrea keményen nekiment a SRI-nek

F.J. 2015. február 02. 17:44, utolsó frissítés: 17:44

Annyira sarokba szorulhatott, hogy úgy döntött, kitálal, vagy csak tárgyalási pozíciókat akar szerezni?


Elena Udreának sikerült elérnie azt, hogy a hétvége ne arról szóljon, hogy új PSD alakult Mircea Geoană vezetésével, vagy hogy visszafogadták a PSD-be Dan Șovát, esetleg arról, hogy Klaus Johannis katonákat látogatott meg, vagy hogy egy volt gazdasági miniszter, Adriean Videanu ellen, valamint egy alkotmánybíra, Toni Greblă ellen a DNA bűnvádi eljárást indított.

Udrea, miután két olyan ügyben is vizsgálódik a DNA, amelyekben, úgy tűnik, hogy nyakig benne van - valamint közeli barátnője, Alina Bica volt DIICOT-főnök, volt férje, Dorin Cocoș és volt mostohafia, Alin Cocoș is -, egy olyan interjút adott a Hotnews portálnak, amely számos román politikai elemző szerint game changer lehet. Ebben, vigyázva, hogy ne az egész intézményt vegye célba, nyílt támadást intézett Florian Coldea ideiglenes SRI-igazgató ellen, aki ellen feljelentést is tett a DNA-nál.


Ebben az interjúban arról beszél, hogy Coldea megbízatásokat adott volt férjének, amelyek értelmében annak félmillió euróval kellett támogatnia Sebastian Ghițat, a Romania TV tulajdonosát. Udrea szerint Laura Codruța Kovesi DNA-főnök is a SRI nyomására került vissza az intézmény élére.

Az interjúból kirajzolódó SRI-kép nem sokban különbözik a Securitate-tól: gazdasági és politikai nyomást gyakorló háttérintézményként jelenik meg, amelyik ráadásul tévéadókat finanszíroz és politikai játszmákat űz.A kétrészes interjút itt lehet megtekinteni:

Az interjú rövidebb összefoglalója:Pârvulescu szerint Udrea a Băsescu utáni éra osztozkodási harcának az áldozata

Cristian Pârvulescu politikai elemző az Adevărul megkeresésére annak a véleményének adott hangot, hogy Udrea igazából tárgyalási pozícióin szeretne javítani egy olyan játékban, amelyben a gazdasági és politikai hatalom újraelosztása a tét Traian Băsescu érájának a lejárta után.

„Ez a romániai politikai és gazdasági hatalom feletti harc az államfőválasztás után. Udrea, aki 10 éven át a politikai hatalom középpontja, Traian Băsescu közelében volt, láthatóan érintve van ebben a harcban. Emellett az említett játékból is kiesett. Lehet, hogy durván zárták ki, de ezek a részletek egyszerűen mellékesek. Azok számára, akik érintve vannak ebben a játékban, persze egy tragédia, de igazából csak egy olyan háttérzajnak számítanak, amelyik megismétlődik, valahányszor elnökváltás van” – magyarázta.

Pârvulescu szerint a kérdés most az, hogy a bukaresti politikában járatlan Klaus Johannis, az új államfő hogyan lesz képes kiegyensúlyozni a feleket és az intézmények befolyásért folyó harcát. Pârvulescu szerint 1997-ben és 2005-ben is hasonló helyzet állt elő: „egy titkosszolgálatokon belüli és titkosszolgálatok közötti harc, valamint a DNA és a titkosszolgálatok közötti harc”.

Pârvulescu szerint Udrea a DNA átpolitizálódását és a SRI politikába való beavatkozását igyekezett bizonyítani, hogy ezzel pozíciót harcoljon ki magának egy olyan határhelyzetben, ahol vesztésre áll.

Forrás: Adevarul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS