2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Attila a magyarországi tartózkodásáról és az ügyészségi vizsgálatról

Kertész Melinda Kertész Melinda 2015. február 10. 18:14, utolsó frissítés: 18:14

Az igazságügyi miniszter is nyilatkozott már a képviselő lehetséges kiadatásáról, Markó úgy véli, a lényegről terelődik el a figyelem.


Eugen Iordăchescu szerencsétlen módon fogalmazott meg egy helyes dolgot” – mondta el a Transindex megkeresésére Markó Attila képviselő ügyvédjének február 9-i nyilatkozata kapcsán.

Az ügyvéd ugyanis azt nyilatkozta a Digi 24-nek, hogy a Mikó-ügyben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Markó Attila Orbán Viktor védelmét élvezi, és hogy Magyarországon, Budapesten tartózkodik.

Markó szerint a román média kicsavarta az ügyvédje által elmondottakat. „A magyar kormány nem a személyt (vagy személyeket), hanem az ügyet védi, és ez soha nem volt titok. Arról van ugyanis szó, hogy a magyar kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy a Mikó-ügyet sikerre vigyük Strasbourgban; ennyi, és semmi több” - magyarázta a képviselő.

A román médiában azért ütötte ki a biztosítékot az ügyvéd kijelentése, mert múlt év végén a DNA kérésének eleget téve a parlament engedélyt adott a képviselőként mentelmi joggal rendelkező Markó Attila esetleges letartóztatására. A képviselő ellen ugyanis a Bica-ügyben nyomoz a vádhatóság, hivatalbeli visszaélés gyanúja miatt, azonban elfogatási parancsot nem fogalmaztak meg a hatóságok a képviselő ellen.


A román sajtó képviselői az igazságügyi minisztert is reagáltatták. Cazanciuc elmondta: nem tudja, hol van Markó Attila, és csak akkor lehet a kiadatásáról tárgyalni, ha az álláspontok szigorúan a törvényen alapszanak. Hozzátette: bármely európai állam köteles az európai szabványok szerint eljárni, amennyiben egy másik tagállam részéről kérelem fogalmazódik meg.

Markó a Transindexnek nyilatkozva elmondta, nincs a nevére kibocsátva semmilyen elfogató vagy köröző parancs, nincs is érvényes letartóztatási engedély, sőt, a Bica-dossziétól elkülönítették az ő ügyét.

A miniszter kijelentéseire reagláva elmondta: „Cazanciuc logikája helyes, amennyiben ellenem bármilyen nemzetközi elfogatóparancs létezne, de tárgytalan, mert a miniszter nyilatkozata egy hamis hipotézisre érkezett reakció. Nem Cazanciuccal kell foglalkozni, hanem az érdemi kérdéssel. Az érdemi kérdés pedig az, hogy a magyar kormány nem személyt, hanem ügyet véd és támogat. Továbbá az egész médiacirkuszt ferdítésnek és félrevezetőnek tartom, mert nem a lényegről beszél. A lényeg az én szempontom szerint az, hogy jelen pillanatban egy sorozatos ügyészi visszaéléssel állunk szemben. Egyrészt többszörösen és minden kétséget kizáróan bizonyított az ártatlanságom a Bica-ügyben, ennek ellenére alapos gyanú (emberi jogi terminusban: reasonable suspicion) hiányában kérték az előzetes letartóztatásomat, aztán meg két hónapja jogtalanul nem hajlandók ejteni az ellenem felhozott vádakat.

A Bica-ügyből kivettek, az új dossziéban az égvilágon semmi nincs a mi irataink és a Bica-ügytől az ügyemet elkülönítő döntésen kívül. Többszöri kérésünkre sem hajlandók ejteni a vádakat, ezzel szemben jogtalanul függőben tartanak egy nem létező ügyet, ez pedig visszaélés” - mondta a képviselő. Kérdésünkre, hogy a vádak ejtésére vonatkozó kérés elbírálására van-e a DNA-nak megszabott határidő, Markó elmondta, sajnos nincs, és a vádhatóság emiatt nem is vonható felelősségre.

“Ez nem más, mint emberek életével való játszadozás” - mondta a képviselő. Kérdésünkre, hogy meddig szándékozik Magyarországon maradni, Markó úgy nyilatkozott, arra kéri a teljes magyar sajtót, hogy ha képes egy Neptun-ügy típusú mély oknyomozó elemzésre, akkor legyen képes arra is, hogy végre ne azzal foglalkozzon, hol van Markó Attila, és hogy egy téves információra mit reagált Cazanciuc, hanem azzal, hogy miért van joga egy ügyésznek sorozatosan visszaélni a hatáskörével. „Nem menekülök semmi elől. Pusztán a törvénytelenséggel szembeni küzdelmem szabadsága szempontjából van ez az állapot” - mondta, és hozzátette, a Magyarországon való tartózkodására vonatkozó kérdés fel sem merülne, ha az ügyészség, megbizonyosodva immár két hónapja, hogy semmi köze nincs a Bica-ügyhöz, ejtené a vádakat, és „nem packázna” vele.

Különben ma ügyvédje egy új, előző nyilatkozatával kapcsolatos pontosításokat tartalmazó közleményt küldött el a román sajtónak.

“A Markó Attilával történt egyeztetés után pontosítanunk kell, hogy nem az ő személyes védelme merül fel, hanem a magyar miniszterelnök és a magyar kormány kiemelt figyelme és közvetlen támogatása a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium alapvetően téves és törvénytelen ítélet általi visszaállamosításával kapcsolatban. Nagykövetségeik képviselői által Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormányai figyelemmel követték a teljes ügyet, jelen voltak a per összes időpontján.

Ami a Bica-ügyben hozott vádakat illeti, pontosítunk, hogy a DNA ügyészeinek még a vádak megfogalmazása előtt birtokukban voltak a Markó Attila ártatlanságát igazoló bizonyítékok, éspedig az, hogy nem vett részt a szóban forgó döntésben. Mi több, Markó felmutatta azokat a bizonyítékokat is, amelyek minden kétséget eloszlattak az ártatlanságát illetően. Ezen bizonyítékok ellenére az ügyészek többszörös visszaélést követtek el, egyfelől az előzetes letartóztatást kérve megalapozott gyanú hiányában is, majd abban, hogy két hónapja nem adtak helyet a vád ejtésére vonatkozó kérésének.

A két ügyet a jogállam kisiklásának és az emberi jogok, a magántulajdonhoz való jog és a méltányos igazságszolgáltatáshoz való jog súlyos megszegésének tartjuk” - írta nyilatkozatában az ügyvéd.

Markó Attila Facebook-oldalán is közzétette a kártérítéseket megállapító bizottság (ANRP) azon ülésének a jegyzőkönyvét, amelyen döntöttek abban a kártérítéses ügyben, amelyben ellene is elkezdett nyomozni a DNA.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS