2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2x5: Amit Udrea jól csinált, és amit inkább kihagyhatott volna

szerk. 2015. február 11. 17:18, utolsó frissítés: 17:26

Turisztikai miniszterként mondhatni jó munkát végzett, de a kampánykommunikációja miatt felvontuk a szemöldökünket. Itt öt legjobb és legrosszabb pillanata.


Elena Udreat tegnap őrizetbe vették, és elképzelhető, hogy szerda este előzetes letartóztatásba helyezik. A politikai pályafutásának alighanem vége, de ha sikerül is átmentenie magát, nem sok politikai tőkéje maradt, gyakorlatilag pártpolitikai vonalon is egy sor behozhatatlan veszteséget könyvelhetett el az utóbbi időben. A legemlékezetesebb pillanatait gyűjtöttük össze, mert ugyan Udreára jót és rosszat egyaránt lehet mondani, azt nem, hogy a politikai jelenléte felejthető lenne.

Amit Udrea jól csinált


1. Ő vált Románia első markáns női politikusává

Ha másért nem, ezért az úttörő szerepért mindenképpen hálásnak kell lennünk Elena Udreának. Persze, előtte is voltak már női politikusok, helyi vezetők, polgármesterek, tanácselnökök, képviselők, még miniszterek is, csak egy a bökkenő: ma már senki sem emlékszik rájuk. Udrea esetében nem áll fenn ennek a veszélye. Nemcsak határozottságának és politikai karrierjének köszönhetően, hanem azért is, mert ő volt az első női politikus, aki nem nyűgként, hátrányként kezelte női mivoltát, hanem megpróbált előnyt kovácsolni belőle. Ennek következtében rá is zúdult rendesen a nőkkel szembeni előítéletek minden formája, szexizmusból senkinek nem jutott ki közel se annyi, mint neki, de derekasan (nem, nem férfiasan) állta a sarat.
2. Nem hagyta, hogy a szexizmus áldozatává váljon

Megelégelte például azt, hogy nem a munkája, hanem a megjelenése a fő beszédtéma kollégái és az újságírók körében, és úgy helyretette a dolgokat, hogy csak bólogatni tudtunk hozzá. „Akár kövér, akár sovány vagyok, nem az ő bajuk. Az sem az ő bajuk, hogy milyen színű a ruhám, vagy a körömlakkom. Ezek a politikusok és újságírók azzal vannak elfoglalva, hogy mit viselek, hogy meghíztam, vagy lefogytam-e. Miért foglalkoztatja őket a ruhám vagy a körmöm színe, hacsak nem az a probléma, hogy politikai érvek szűkében vannak? Olyan beszédmódot alkalmaznak, amely inkább a fodrászszalonok sajátja, azonban biztosítok mindenkit, hogy ott civilizáltabban folyik a társalgás” – olvasott be a kinézetét kommentáló újságíróknak és kollégáinak a politikus. Gratuláltunk hozzá.


3. Mandátuma alatt legalább volt turisztikai koncepció

Soha nem volt annyira téma a hazai turizmus, mint Udrea fejlesztési és turisztikai minisztersége alatt (2009-2012). Lehet vitatni és bírálni az eredményeket (lásd pl. a negatívumoknál a logó ügyét), lehet azt mondani, hogy nem volt benne semmi innovatív vagy eredeti, de az nem vitatható, hogy energiát és (elég sok) pénzt fordítottak arra, hogy egy országbrand kötelező elemei legalábbis mind meglegyenek. Szlogen, logó, himnusz és imázsfilmek – minden megvolt, ami ehhez kell, és ez el is jutott elég sok emberhez. A támadások ellen, miszerint túl sok pénzt költött az új brandre, Elena Udrea blogjában azzal védekezett, hogy a sajtó egyszerűen nem érti, hogy olyan uniós pénzekről volt szó, amiket más célokra úgysem lehetett volna felhasználni.


4. A különböző turisztikai potenciállal rendelkező régiókat maga népszerűsítette

Nem bízta beosztottjaira a turisztikailag kiaknázható régiók meglátogatását, ő maga járta az országot. Emlékezhetünk számos székelyföldi vagy máramarosi látogatására, amelyek bekerültek a tévébe, és így a Kárpátokon túl élő románok mentális térképére is.


5. A city break program

Ez a projekt a turisztikai koncepciójának az egyik legeredetibb része, amely a belturizmus fellendítésére koncentrált. A projekt arról szólt, hogy nem kell megvárni a nyári pihenőszabadságot a kikapcsolódáshoz, elég egy hosszú hétvégén kiruccanni például Nagyszebenbe és megnézni a Brukenthal múzeum éppen aktuális kiállítását. A reklámokból az is kiderült, hogy mit érdemes meglátogatni, mi történik a bemutatott városban. Noha nem tudjuk, hogy valóban megnövekedett-e a „csak úgy”kirándulók száma az országban, a kezdeményezést azóta is szimpatikusnak találjuk.


Amit kihagyhatott volna


1. Magassarkú cipők az árvízkárosultaknak

Nagy médiapublicitást kapott az az esemény, amikor Elena Udrea többek között csokoládét és fekete magassarkú cipőket osztogatott 2010 júliusában a săuceşti-i árvízkárosultaknak. Itthon is ráharapott a sajtó (mellesleg elég igazságtalanul), de a Daily Telegraph is megírta "Az árvízkárosultak magassarkú cipőt kaptak" címmel, azt állítva, hogy a miniszter botrányt okozott ezzel. Udrea egyébként a replika jogán kérte a brit lapot, hogy közölje le válaszlevelét, amelyben leírja, az ő felhívásának eleget tevő magánvállalatok több mint 100 tonnányi ruhát, cipőt, és főleg élelmiszert adományoztak a bajbajutottaknak – és ezek között véletlenszerűen volt néhány tucat női cipő is. Udrea a blogjában pedig azzal érvelt, hogy a săuceşti-i nők is – főleg a fiatalok – elegánsak, és már nem hordanak gumicsizmát.
2. Nem tudta, hogy Norvégia királyság

Ki ne emlékezne a klasszikus sztorira, amikor Udrea még 2005-ben, Robert Turcescu műsorában belefutott Norvégiába - kétszer? Turcescu azt kérdezte tőle, mit szól ahhoz, hogy a norvég elnök népszavazással akarja eldönteni, maradjon-e Norvégia az EU része Románia csatlakozása után? Udreának nem tűnt fel, hogy Norvégia királyság és nem EU-tagállam, így sablonos protokollválaszt adott, miszerint nem tart ettől a helyzettől, és hisz abban, hogy mindent meg lehet oldani. Annyira kínos baki volt, hogy sokaknak még tíz év elteltével is ez az első dolog, ami Udreáról eszébe jut.
3. A drágán lopott logó

A 2010-ben Shanghajban bemutatott Explore the Carpathian Garden szlogenű turisztikai brand bevezetése is Elena Udrea miniszterségéhez fűződik. Annak idején nagy botrányt kavart az állítólag plagizált logó ügye. Bogdan Brânzaş, a kolozsvári Brânzaş branding és tanácsadó cég kreatív igazgatója szerint egy tucatlogót és egy Románia számára tartalmatlan szlogent választott a minisztérium. A logóban szereplő grafikus elem, a kékszárú zöld levél a jelek szerint vagy egy precíz plagizálás, vagy pár dollárért letöltött grafika az istockphoto.com-ról. Az új turisztikai logót "gyártó" THR-TNS cég természetesen tagadta, hogy stockfotóval dolgoztak volna. Az Udrea vezette minisztérium 890 ezer eurót fizetett ki az új logóért és a szlogenért.
4. Kötött és felmosott

Bárhogy törnénk a fejünket, annál kínosabb pillanatot nem tudunk felidézni Udrea teljes pályafutásából, mint amikor a 2008-as parlamenti választási kampányban, egy beszélgetőműsorban, nekiállt kötögetni, azt bizonyítandó, hogy ugyanolyan házias, mint a romániai nők zöme. Az élő adásban bemutatott performanszát megelőzően Bukarestben, a Drumul Taberei egyik iskolájában felmosta egy osztályterem parkettjét, és letörölte a port a padokról.
5. Az államelnök-választási kampányban a plakátjain túlhangsúlyozta a női mivoltát

Míg korábban számtalanszor azt hangsúlyozta, hogy ne a női mivoltára figyeljenek politikus kollégái, és kikérte magának, hogy kizárólag politikai tevékenységét kommentálhatják, a tavalyi államelnök-választási kampányplakátjain a szexizmusra erősít rá mind megjelenésével, mind a kampányszlogenjével. Ez minimum következetlenségre vall részéről, hiszen a körömlakkos esetből is kitűnik, hogy nem kell a szexizmus témában felvilágosítást tartani neki. Azt sem gondolhatta komolyan, hogy ez az imidzs képes lenne rávenni tömegeket arra, hogy a neve mellé pecsételjenek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS