2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak három párt jutna be a parlamentbe jövő vasárnap

2015. február 23. 10:51, utolsó frissítés: 10:51


Tovább nőtt az "új" PNL támogatottsága: az INSCOP közvélemény-kutató újabb felmérése hozta ki győztesnek abban az esetben, ha jövő vasárnap szerveznék a parlamenti választásokat.

Az INSCOP az Adevărul megrendelésére készítette 2015 első ilyen jellegű felmérését, és eszerint a szavazók 44,2% százaléka voksolna a PNL-re. Ez az arány még tavaly decemberhez képest is nőtt, akkor a "régi" PNL és a PDL fúziójából létrejött pártot 41,7% százalékon mérték.

A második helyen változatlanul a PSD-UNPR-PC választási szövetség áll 37,4%-kal, enyhe csökkenést mutatva a 38,8%-hoz képest.


A harmadik helyen azonban meglepetés van:a decemberben 5,6%-kal itt álló Népi Mozgalom Pártja (PMP) bejutási küszöb alá, 4 százalékra csökkent. Most a harmadik helyet az RMDSZ foglalja el, amelyet az INSCOP kerek 5 százalékos bejutási küszöbön mért.

Melyik pártot választanád, ha vasárnap lenne parlamenti választás? | Create infographics


A többi párt mind a bejutási küszöb alatt található; a Dan Diaconescu Néppártja történelmi mélyponton, 1,4 százalékot ért el.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy hajlandók lennének-e a választók egy újonnan létrehozott pártra szavazni, és meglepő módon a válaszadók egynegyede (25,9 százaléka)


igennel válaszolt erre,

majdnem ugyanennyien (24 százalék) mondták azt, hogy bizonytalanok ebben a kérdésben.

Ami a pártfinanszírozást illeti, a válaszadók 69,8%-a szerint a pártokat mind az állami költségvetésből, mind magánforrásokból is támogatni kell.

A felmérésben résztvevők 70,9%-a egyetértett azzal, hogy a külföldön élő választópolgárok levélben is leadhassák szavazatukat. 54,2% pedig visszatérne a listás szavazáshoz az egyéni választókerületes rendszer helyett.

A felmérés február 5-10. között készült 1065 személy megkérdezéssel, 3 százalékos hibahatárral.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS