2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Veszélybe kerülhet az RMDSZ parlamenti bejutása az új választási törvény miatt?

Főcze János 2015. február 26. 09:30, utolsó frissítés: 2015. február 27. 12:41

Illyés Gergő politológust kérdeztük erről a lehetőségről.


A parlamenti többség-ellenzék jelenleg is folyamatban lévő átstrukturálódása közepette dolgozzák ki az új választási törvényt, amely meghatározza majd a 2016-os parlamenti választásokat. Elképzelhető, hogy az RMDSZ lesz a nagy vesztese ennek a folyamatnak. Ennek a lehetőségéről Illyés Gergő politológust kérdeztük.

Láthatáron az új választási törvény megalkotása

Illyés Gergő szerint a mostani romániai politikai erőviszonyok miatt leginkább a szenátusban képzelhető el egy hatalomváltás. Ez azt jelentené, hogy a PNL és a körülötte szerveződő politikai erők alkotják az új hatalmat, miközben a PSD ellenzékbe kerül. Azonban ez a hatalomátvétel nem valósulhat meg az RMDSZ segítsége nélkül.

Ezzel azonban az a probléma, hogy a kormánybuktatáshoz nem elég az, hogy valamelyik politikai erő többségbe kerül az egyik házban.


"Én inkább azt látom, hogy az RMDSZ akkor fog abba a helyzetbe kerülni, hogy támogasson egy ilyen szándékot, amikor már mindkét házban van erre reális esély. Annak az RMDSZ szempontjából nincs sok értelme, hogy a felsőházban leváltsák a házelnököt, Călin Popescu Tăriceanut, mert ez a tulajdonképpeni kormánybuktatáshoz kevés” – magyarázta.


Érdekelt lehet az RMDSZ a PNL kormányra kerülésében?


„Szerintem az, hogy az RMDSZ érdekelt-e a PNL hatalomra juttatásában, leginkább a magyar képviselet számára stratégiai jelentőségű kérdésektől függ.

Ilyen például a választási törvény módosítása, ahol nagyon nehéz dolga van az RMDSZ-nek, ha a magyarság számára kedvező törvénycikkelyeket szeretne bevinni az új, készülő törvénybe.

A kérdés ugyanis ilyenkor az, hogy melyik többség lesz majd képes kialakítani az új választási rendszert. A legnagyobb veszélynek az RMDSZ számára azt látom, hogy ha a PNL és a PSD megegyezik az RMDSZ feje felett, akkor akár olyan hátrányos rendelkezéseket is hozhatnak, mint például az alternatív küszöb eltüntetése, ami az RMDSZ-t nagyon komoly veszélybe sodorná a 2016-os választásokon. Megjegyzendő, hogy alternatív küszöb a listás rendszer esetén is elképzelhető, persze másképp, mint ahogyan az egyéni kerületes rendszerben van.Ezek szerintem a legéletbevágóbb kérdések jelenleg, és éppen ezért itt kellene az RMDSZ-nek keresnie a lehetőségeket a román pártokkal való együttműködésben – valószínűleg ezt is teszi” – magyarázta Illyés Gergő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS