2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannist senki se meri támadni, de a PNL-lufi kipukkanhat

Főcze János 2015. február 25. 15:59, utolsó frissítés: 2015. február 26. 16:47

Lesz-e kormányváltás 2016 előtt? Hogyan maradhatott Johannis népszerű? Kiknek lehet mentőcsónak az új PSD? Illyés Gergő politológust kérdeztük.


Klaus Johannis népszerűsége, úgy tűnik, átragadt az új PNL-re is, miközben lassan körvonalazódik egy új hatalom-ellenzék erőviszony a parlament két házában. Hatalomra kerülhet 2016 előtt a PNL?

Illyés Gergő politológussal beszélgettünk a romániai belpolitikai helyzetről.

Mi Klaus Johannis népszerűségének a titka?

Illyés Gergő azon a véleményen van, hogy az a tény, hogy a decemberben beiktatott államfő népszerűségén nem esett csorba azóta, annak köszönhető, hogy Johannis igyekszik megosztó kérdésekben óvatosan reagálni. Ezáltal az államelnök elkerüli, hogy a megosztó kérdésekben szemben álló felek valamelyikét elidegenítse magától.


Emellett igyekszik olyan politikai vállalásokat és nyilatkozatokat tenni, amelyekről tudja, hogy olyan ügyek, amelyekkel nem lenne népszerű szembemenni.

„Ma Johannist támadni politikusként nem számít népszerű lépésnek. Igazából - éppen azért, mert igyekszik a megosztó kérdéseket elkerülni -, nem is igazán van, amiért támadni. Sőt, az figyelhető meg, hogy a politikusok egy része úgy próbálja a saját népszerűségét növelni, hogy a Johannisszal való jó viszonyát hangsúlyozza.

Johannis eddigi kijelentéseiben gyakorlatilag megerősítette a kampányban elhangzottakat, de nem ígért semmit azokon túl
. Ez a helyzet a regionalizációval kapcsolatos kijelentésével is. Az önkormányzatok országos gyűlésére küldött levelében kijelentette, hogy szükség van regionalizációra, de nem ígért semmi további lépést ennek elérése érdekében” - mondta Illyés.

„Johannis nagyon vigyáz arra, hogy ne mondjon semmi olyat, ami valakinek nem tetszhet, és ebben egészen mostanáig nagyon sikeres. Egyszerűen nem lehet nem egyetérteni azzal, amit mond. Traian Băsescu volt államfő ezt például egy napig nem bírná, és a kérdés az, hogy ő ezt meddig tudja fenntartani.

Vannak olyan fontos kérdések, amelyekben igenis állást kell foglalnia egy államfőnek. Még nem jött el az a pillanat, de nem hiszem, hogy ezt sokáig lehet csinálni” – magyarázta.

Illyés elmondta, hogy Johannist sem a miniszterelnök, sem a PSD-sek nem merik kritizálni, ugyanis feltehetőleg félnek attól, hogy egy ilyen lépés a választók további elidegenedéséhez vezet.

„Itt érdekes Traian Băsescu és a PMP esete. Băsescu pár napja adott egy interjút a közmédiának, ami a mandátuma lejárta utáni első nyilvános megjelenése volt. Băsescu is tartózkodott Johannis kritizálásától, azonban egy apró ponton mégis megengedte magának: kijelentette, hogy szerinte az államfő nem lesz képes a politikáját véghezvinni addig, amíg a PNL nem lesz kormányon. Kifejtette, hogy szerinte Victor Ponta miniszterelnökkel együttműködve Johannis nem lehet sikeres a tervei megvalósításában. Éppen ezért nem együttműködnie kellene, hanem nyomás alá helyeznie a miniszterelnököt” - mondta.


Illyés elmagyarázta, hogy a volt államfő védnökségével alakult párt, a PMP népszerűségének a növekedése csak úgy képzelhető el, ha ez a növekedés a jelenlegi PNL kárára történik. Így Băsescunak paradox módon az az érdeke, hogy a PNL népszerűsége csökkenjen a PMP javára, és éppen ezért érdekelt egy Johannis és Ponta közötti konfrontációban.

„Johannis még túl friss, túl tiszta ahhoz, hogy támadni lehessen” – mondta.

Kisugározhat Johannis népszerűsége az új PNL-re?


Illyés elmondta, hogy úgy tűnik, a PNL-n belül azt várják Johannistól, hogy Băsescuhoz hasonlóan támogassa az államfői tisztségből a pártot, amelyik hatalomra juttatta, vagyis, hogy helyezzen nyomást a PSD-re.

Pártok népszerűsége februárban | Create infographics


„Kérdés, hogy ezt Johannis meg fogja-e tenni. Ezt láttuk Băsescutól, aki, amikor tehette, kiállt a PDL mellett. Eduard Hellvig, azaz egy pártpolitikus kinevezése a belügyi hírszerzés vezető tisztségébe mindenesetre fontos jelzés ezen a téren” – magyarázta.

Illyés szerint érdekes, hogy a PNL – miközben a népszerűsége, nagyrészt Johannisnak köszönhetően nagyobb lett, mint amekkorának a PSD-t mérték – igyekszik megbecsülni ezt a könnyen jött népszerűséget.

„Ilyen húzás volt például az, hogy azt az Alina Gorghiut emelték a PNL társelnökévé, aki előzőleg a PNL szóvivője volt, és a nagy előnye az, hogy egy fiatal, üde figura. Gorghiu pontosan ezt a „másféle politikát” próbálja képviselni, amit Johannis is ügyesen meglovagolt. A cél az, hogy ezt a hirtelen jött népszerűséget minél tovább fenntartsák, azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez fenn is marad.


Nagyon könnyen megtörténhet, hogy bizonyos politikai lépésekért a Johannist támogatók egy része elfordul tőle. Ez akár közvetlenül kihathat a PNL-re is” – magyarázta, hozzátéve, hogy annak ellenére, hogy egy ideje a PSD erodálódásáról beszélhetünk, ez a folyamat lassan megállt.

„Pártként valószínűleg a PSD kapná még mindig a legtöbb szavazatot, ugyanis a PSD-nek nagyon erős a szavazóbázisa. Az elnökválasztáson is azt láttuk, hogy Johannis csak úgy tudta behozni a lemaradását ezzel a stabil szavazóbázissal szemben, hogy olyan szavazókat sikerült mozgósítania, akik azt megelőzően nem számítottak egyik párt törzsszavazóinak sem.

A PNL-nek nincs ilyen nagy szavazóbázisa, és az sem biztos, hogy mondjuk fél év múlva képes lesz azokat a szavazókat mozgósítani, akik eldöntötték az elnökválasztást. Ezek a választók könnyen visszasüllyedhetnek eddigi politikai inaktivitásukba. Ráadásul nem egy államelnök-választásról lesz szó, hanem parlamentiről, ami általában kisebb számú választót mozgósít” – mondta, hozzátéve, hogy a helyzetet az is bonyolítja, hogy nem tudjuk, hogy pontosan milyen lesz az új választási rendszer.

„Én úgy gondolom, hogy az új választási rendszer megalkotására van idő – május-júniusig kellene megjelenjen a Hivatalos Közlönyben –, és van politikai akarat is. A mostani választási rendszer túl kiszámíthatatlan, és egyetlen párt sem szereti a kiszámíthatatlanságot.

Legnagyobb esélyét most annak látom, hogy vissza fognak térni az országos listás választási rendszerhez. Ez meg közvetve azt fogja jelenteni, hogy az országos pártközpontok fogják eldönteni, hogy ki kerül a listára. Tehát az országos pártközpontok szerepe fel fog értékelődni, hiszen nem lesznek egyéni kerületek, ahol a jelöltek egyéni kampányt kell folytassanak, és ez sok mindent le is egyszerűsít” – magyarázta Illyés.

Kormányozni fog a PNL 2016 előtt?


„Johannis győzelme óta egyre többet beszélnek arról, hogy az új PNL megpróbál egy parlamenti többséget kialakítani maga körül, és ezzel megbuktatni a jelenlegi kormányt.

Én annak ellenére, hogy februárban még nem látom valószínűnek a Ponta-kormány bukását, azt elképzelhetőnek tartom, hogy Pontáék nem fogják 2016 végéig, a parlamenti választásokig húzni.

Most az látszik, hogy a szenátusban van jelenleg reális lehetőség arra, hogy megváltozzon a többség, ott sokkal könnyebben megvalósítható ez, mint a képviselőházban. Az RMDSZ segítségével esetleg elképzelhető egy olyan helyzet, hogy megváltozik a felsőházi többség. Csak az a probléma ezzel, hogy nem elég a kormánybuktatáshoz az, hogy valamelyik politikai erő többségbe kerül az egyik házban" - magyarázta.


Illyés szerint a PNL érdeke az lenne, hogy a Johannis győzelme után megnövekedett népszerűségüket fenntartsák a választásokig.

„Csakhogy ez majdnem két év, tehát elég hosszú idő. Mint mondtam, kérdéses, hogy ez a könnyen jött népszerűség csökkenhet-e addig, én mindenesetre látok rá esélyt” - mondta Illyés.

Miért lenne érdeke a PNL-nek kormányra kerülni 2016 előtt?


Illyés elmondta, hogy a PNL-sek retorikailag támadják ugyan a kormányt, miközben azt hangoztatják, hogy kellene egy új kormány, azonban szerinte ez még nem jelenti azt, hogy biztosan szeretnék ezt a lépést a közeljövőben megtenni. Illyés szerint ennek gazdasági okai is vannak, ugyanis nem tiszta még, hogy végül áprilisban miben fognak megállapodni az IMF-fel. A Ponta-kormány új adócsökkentési tervei ebből a szempontból érdekes következtetésekre adhatnak okot.

„Nem vagyok benne biztos, hogy a PNL-nek rövid távon megérné átvenni a kormányrudat, sokkal inkább azt látom, hogy még várakozó állásponton vannak.

Hogyha ez a jelenlegi trend folytatódik, amit a közvélemény-kutatások mutatnak - a PNL népszerűbb, mint a PSD -, az lenne a normális, ha megvárnák a parlamenti választásokat 2016 végén. Számomra azonban kérdéses, hogy meg tud-e maradni ezen a népszerűségi fokon, vagy hogy meddig fog erősödni a PNL. Az látszik, hogy Johannis győzelme egy óriási felhajtóerőt jelentett, és ez ideig-óráig az új PNL-re is átszállt, azonban, mint mondtam, ez elpárologhat, főleg ha Johannisnak lesznek vitatott és megosztó lépései” – magyarázta.

Sikeres projekt lehet az „új PSD”?

Illyés elmondta, hogy a Mircea Geoană és Marian Vanghelie által kezdeményezett projekt sikerességéről még ugyan korai lenne nyilatkozni, azonban ha a PNL esetleg megpróbál egy új többséget kialakítani, akkor a jelentősége fel fog értékelődni.


„Ha a hatalomátvétel esélye még jobban megnő, akkor valószínűleg a PSD-ben, valamint a szatellitjeiben az emberek majd megijednek, hogy hirtelen ellenzékbe kerülhetnek a választások előtt. Erre az esetre lesz ott a mentőcsónak, amit Mircea Geoană úgynevezett új PSD-je jelent. Oda kényelmesen át lehet majd igazolni, anélkül, hogy a PNL-be kellene menni.

Látok erre is esélyt, de ez nyilván a parlamenti belső mozgásokban nyilvánul meg, a párt választáson való szereplését egyelőre korai latolgatni”- mondta.

Illyés szerint Mircea Geoanáék pártja azért sem egy egyszerű történet, mert, attól függetlenül, hogy éppen milyen pártot szeretnének létrehozni, jelen pillanatban jogi szempontból csak független képviselőknek és szenátoroknak számítanak.

A képviselők és szenátorok átülése Illyés szerint azért lett az általánosnál rizikósabb, mert az új választási törvény szerint nagy valószínűséggel 300 képviselő lesz az alsóházban, és a szenátusban is jóval kevesebben fognak ülni.

„Amennyiben ez a választási törvény megszületik, akkor a jelenlegi parlament durván fele nem lesz visszaválasztható, ugyanis a legutóbbi választások után 588 képviselő van a két házban. Így gyakorlatilag olyan képviselőket kell a pártváltásról meggyőzni, akiknek nem tudják megígérni, hogy 2016 után is képviselők lesznek.

Érdekes kérdés, hogy miért éri meg valakinek átülni egy másik pártba, ha tudja, hogy még van egy év a mandátumából, és a következő parlamentbe valószínűleg nem fog bekerülni. Most már nem lesz olyan egyszerű megígérni ezt, mert nem lesz annyi hely, mint ahány most el van foglalva” – magyarázta.

A „régi” PSD-ben további rengések várhatóak

„Ha a különböző ügyészségek elérnek a PSD-s vezetőkhöz, akkor az még jobban megrengetheti a PSD-t. A pártkongresszust sem tartották meg, habár többen is voltak, akik ezt követelték. Az sem dőlt el, hogy kit tart a párt felelősnek – Pontát, Liviu Dragneát vagy a helyi bárókat – az államfő-választási vereségért. Tehát egészen nagy a forrongás még a párton belül.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy Vanghelie és főleg Geoană kizárásával nem maradt a Ponta és Dragnea vezetésének leváltására valós alternatíva.


A helyzetet bonyolítja, hogy Ponta egyik legfontosabb támogatója, Sebastian Ghiță ellen eljárás indult, ahogyan a sógorát is előzetes letartóztatásba helyezték, tehát egyre közelebb érnek a szálak Pontához” – magyarázta Illyés Gergő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS