2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Üdvözöljük a Cluj Napoca! - a kolozsvári városvezetés ingyen wifije is csak tanul magyarul

F.J. 2015. március 04. 14:38, utolsó frissítés: 2015. március 05. 10:04

A mától elindított rendszert teszteltük is. Kíváncsiak a személyes adatainkra, de legalább működik.


Ingyen wifit biztosít Kolozsvár Polgármesteri Hivatala a Fő téren és a Deák Ferenc (Eroilor) utca egy részén. Emil Boc kolozsvári polgármester sajtótájékoztatóján mutatta be az új rendszert, mi pedig teszteltük is.


„Az egyelőre a Fő teret, valamint a Deák Ferenc (Eroilor) utcát a Meteor Hotelig lefedő ingyen wifi-hálózatot a következőkben ki szeretnénk terjeszteni a Karolina-térre és a Sétatérre is.

Mától minden kolozsvári hozzáférhet az ingyen wifi-hálózathoz, de nemcsak ők, hanem azok a turisták is, akik meglátogatnak minket. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy az adott eszközről – tablet, laptop, okostelefon – megkeressük a Cluj_wifi_free hálózatot, és csatlakozunk rá.

Miután kiválasztjuk az öt rendelkezésünkre álló nyelvből – román, angol, francia, német, magyar - azt, amelyiken szeretnénk használni a rendszert, kell készíteni egy felhasználót, amihez néhány alapinformációt is meg kell adni. Ha ez megtörtént, akkor a létrehozott felhasználóval lehet majd használni az ingyenes hálózatot” – magyarázta Boc. Elmondta azt is, hogy a hálózat egyszerre ezer csatlakozott felhasználót tud kezelni, és hogy félóránként a csatlakozott felhasználók csatlakozásai megszűnnek. Ezután újra kell csatlakozni a hálózathoz.
Boc azt is elmondta, hogy a projektet a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa projekt részeként indították el azért, hogy eleget tegyenek a leginkább a fiatalok részéről jelentkező igénynek az ingyenes wifi hozzáférésre. Boc hozzátette, hogy a projekt célközönsége „természetesen minden kolozsvári, nem csak a fiatalok”.

Teszteltük a rendszert: ha megvan a felhasználó, könnyű kezelni, de magyarul ez a projekt sem tud tökéletesen


A rendszert teszteltük is. Az eszköz, amit használtunk ehhez, egy androidos okostelefon volt. Kissé megizzasztott, de végül működött.

Azonban a magyar nyelvű verziója még mindig csak szavaiban magyar: nem elég, hogy Kolozsvár helyett Cluj Napocát ír az üdvözlőszövegben, a szórend se stimmel: "Üdvözöljük a Cluj Napoca!"


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS