2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orwelli módszerrel büntet egy osztályt a kolozsvári unitárius kollégium?

Főcze János 2015. március 13. 17:20, utolsó frissítés: 2015. március 16. 09:39

A János Zsigmond Unitárius Kollégium XI. osztályát térfigyelő kamerával szerelték fel egy leköpött szék miatt. Az igazgató szerint a diákok biztonságáról van szó.


Térfigyelő kamerát szereltek fel a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium XI. H. osztályába, amelyen az iskola kapusa napi 8 órán keresztül követheti az osztályt. A lépésre azután került sor, hogy az osztályban valaki leköpte a tanári széket, és az elkövető kilétére nem derült fény. A szülőket még nem értesítették, így ők még nem tudják, hogy a gyerekeik folyamatos megfigyelés alá kerültek.

A diákok elégedetlenkedéssel fogadták, és igazságtalannak értékelték az iskola Fegyelmi Bizottsága által hozott döntést, ami ellen többféleképpen is tiltakoztak: többek között a farsangi ünnepségen levetítettek egy paródiavideót, ami a Youtube-ra is felkerült.

Azonban az osztályt teljesen bizonytalanságba tartják azzal kapcsolatban, hogy ez a lépés ideiglenes-e, mivel jár és pontosan mit is jelent. Az egyetlen jelzés, amit az osztály arra vonatkozólag kapott, hogy mi a feltétele a megfigyeltség megszüntetésének, az volt, hogy levélben vallja be az, aki a tanári széket leköpte.

Popa Márta igazgató megkeresésünkre azt mondta, hogy kikérte a tanfelügyelőség véleményét és engedélyét az ügyben. Szerinte a diákok és az iskola humán erőforrásának a biztonsága követeli meg ezt a lépést.


Schneider-Lőnhárt Csenge: szerintem a bizalmi problémákat nem így kell kezelni

„Úgy érzem, a bizalmi problémákat nem így kell kezelni, főleg egy egyházi iskolában. Nem hiszem, hogy az iskola egy olyan hely kellene legyen, ahol félnem kellene bármit tenni, vagy mondani’” – mondta a Transindexnek Schneider-Lőnhárt Csenge, a XI. H. osztály egyik tagja, aki a problémára felhívta a figyelmünket.

Schneidertől megtudtuk, hogy első körben, miután több rendben sem sikerült kideríteni a tettes kilétét, mindenkinek le akarták vonni a magaviseletét. Végül úgy döntöttek, hogy térfigyelő kamerát szerelnek fel az osztályban, amely 8 órán keresztül, szünetben és órák alatt is rögzíti az osztályban történő eseményeket.

„Az incidens február 17-én történt, a kamerát 25-én szerelték fel. Én úgy tudom, hogy egy Fegyelmi Bizottság döntött úgy, hogy ez legyen végül a büntetés. Amiatt, hogy nem került elő a tettes, azzal vádoltak, hogy az osztály cinkosa az elkövetőnek/elkövetőknek, valamint hogy a közösség falazik az elkövetőnek” – mesélte, hozzátéve, hogy a kamera felszerelése előtt komoly nyomozás folyt, gyűléseket tartottak, valamint az osztály több tagját is kihallgatták az ügyben. Schneider elmondta, hogy abban a szünetben, amikor az incidens történt, ő nem tartózkodott az osztályban, így nem hallgatták ki.

„Velünk az osztályfőnökünk közölte az ítéletet, amit nem tett vita tárgyává. Nyilván nem vagyunk angyalok, sok csínytevést követtünk el, de mi is ismerjük a határokat, és még sosem fordult elő, hogy ne vállaljuk fel, amit tettünk. Ezért én igazságtalannak érzem mind a bizalmatlanságot, amit éreztettek, mind a kollektív büntetést, amit kiróttak” – mondta.

Schneider szerint az sincs rendben, hogy a szülőket semmilyen formában nem értesítették a kamera felszereléséről. Kérdésünkre elmondta, hogy nem fordultak az iskola diáktanácsához, mert nem bíznak abban, hogy a szervezet tudna nekik segíteni a kérdésben.

„Amikor az osztály megtudta, akkor mindenki háborgott. Tenni azonban senki nem mert semmit, azonban az osztály tagjai tisztában vannak azzal, hogy akármennyire csúnya dolog legyen egy szék leköpése, nem egyenrangú azzal a büntetéssel, amit kollektíven kaptunk. Azt ráadásul mindezidáig nem mondta el senki, hogy a kamera hangot is vesz-e. Erre a tanárok sem akarnak választ adni” – mondta.


Senki nem örül a megfigyeltségnek

Kérdésünkre, hogy hogyan reagált az iskola, Schneider elmondta, hogy akikkel erről beszélt, senki sem értett egyet a rendelkezéssel. „Mindenki ki van akadva tőle. Olyan érzés, mintha akaratunk ellenére belecsöppentünk volna egy valóságshowba, ezt a többiek is át tudják érezni” – magyarázta.

Schneider azt mondta, hogy csak ezen a héten hétfőn mondták el nekik azt, hogy ez csak egy ideiglenes lépés. Ha valaki vállalja a tettet, akkor leszerelik a kamerát. „De erről most esett szó először. Gondolom, hogy amiatt, hogy nagy lett a nyomás a szülők felháborodása miatt, amikor megtudták a döntést. Volt, aki kereste az osztályfőnököt is az ügyben” – monda.

Kérdésünkre, hogy hogyan értékeli a feltételt, amit megfogalmaztak a kamera leszerelése érdekében, Schneider azt mondja, hogy szerinte értékelhetetlen, ugyanis az ő véleménye szerint nem volt jogos a büntetés, ami alól feloldást nyerhetne az osztály a feltétel teljesítése által.


Schneider úgy tudja, hogy a szülők szülői értekezletet szerettek volna, de „erre még nem volt idő”. Az osztályfőnök megígérte, hogy lesz egy szülői értekezlet ebben a témában, amint lesz ideje erre. „Van egy közös levelezőlistája a szülőknek, ott tárgyaltak erről. Az egyik osztálytársam édesapja beszélt is az osztályfőnökkel, de az én szüleim is nagyon dühösek emiatt” – mondta.

Schneidert arról is megkérdeztük, hogy fél-e attól, hogy valamilyen büntetéssel sújtják azért, mert vállalta a nevét, amikor megfogalmazta a kifogásait az iskola által alkalmazott módszer ellen.

„A szabadságunk az egyetlen olyan jogunk, amiért kötelességünk kiállni. Ha ezért büntetnek, azt vállalom. Ezért nem szeretnék anonimként nyilatkozni” – mondta.


Paródiavideó is készült, amit ráadásul levetítettek az iskolában

„Farsangkor készítettünk egy paródiavideót, amit a Youtube-ra is feltöltöttünk. Amikor vetítettük, akkor kissé akadozott, de nem hiszem, hogy ne látták volna a Youtube-on a videót. Az osztályfőnökünk biztosan látta. Mondjuk a videó nagyon hamar ezres nézettség fölé ugrott” - mondta Schneider.Popa Márta: a diákok biztonságáért történik mindez

Elsősorban az szeretném leszögezni, hogy ez nem egy büntetés – nyilatkozta megkeresésünkre Popa Márta, a János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatója. Mint kifejtette, olyan incidensek történtek az osztályban, amelyek miatt a tanári kar úgy döntött, hogy egy ideig megfigyelés alatt tartja a teremben zajló tevékenységeket. „Egyetértettünk abban, hogy ameddig tisztázódnak az említett incidensek, addig megfigyelés alatt tartjuk az osztályt” - foglalta össze a döntést, amelybe minden kolléga beleegyezett. A kamera nem vesz hangot, visszanézhető, a felvételek pedig az igazgatói irodában követhetők - állítja.

A kamera kihelyezésére a főtanfelügyelőségtől kértek és kaptak engedélyt, tudtuk meg. Mint kifejtette, úgy gondolják, hogy a humán erőforrásaik szempontjából, a gyerekek és a tanárok védelmében kellett ennek megtörténnie, és remélik, hogy amint az ügy tisztázódik, megszüntethetik az osztály megfigyelését. Az iskolában egyébként ilyesmire korábban még nem volt példa. A belső rendszabályzatban a kamera használata nincs leszabályozva, csak az, hogy a diákok biztonsága nagyon fontos. „Úgy érezzük, hogy van valaki az osztályon belül, aki veszélyt jelent erre a biztonságra” - tette hozzá.


Popa Márta ugyanakkor hangsúlyozta, hogy éppen az volt a cél, hogy ne kelljen büntetni az egész osztályt. Az igazgató reméli, hogy már a következő héten fény derül arra, ami az osztályban történt, és akkor eltávolíthatják a kamerát. Az ügy részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni, mert mint mondta, most éppen vizsgálat alatt van.

Fontosnak tartotta még megjegyezni, hogy ezeket a felvételeket nem teszik közzé, és nem használják fel. „A kölcsönös bizalom volt az, ami hiányzott. Egy olyan helyzettel találtuk itt szemben magunkat, amire még nem volt példa” - mondta.

Az igazgató szerint a gyerekek sem büntetésként élik meg a helyzetet, úgy látja, hogy ők is azt akarják, hogy fény derüljön a történtekre. "Sokan együttműködtek velünk, és próbálták együtt kideríteni. A jóindulat az osztályban megvolt" – tette hozzá.

A szülőkkel egyelőre még nem konzultáltak a kérdésről, mert a vizsgák miatt még nem volt szülői értekezlet az osztályban. Hétfőre tervezik az összehívását, de az osztályfőnök már beszélt pár szülővel, és nem merült fel ellenvetés részükről. Felvetésünkre, hogy az intézkedés nem sérti-e a magánélethez való jogot, az igazgatónő azt mondta, hogy az osztályterem nem a magánügyek lebonyolítására való. „Sokan járnak abban az osztályban, semmi titkos dolog nem történik ott. Nem egy mosdó, egy intim hely, mindenki számára nyitott” - érvelt.


Főtanfelügyelő-helyettes: indokolt esetben fel lehet szerelni kamerákat

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes a Transindex megkeresésére elmondta, hogy a főtanfelügyelőség szempontjából abban az esetben rendben van egy ilyen lépés, ha a tanárok nem emelnek kifogást a kamera ellen.

„A kolléganő még a múlt hét előtt hívott fel telefonon, megkérdezte, hogy lehetséges lenne-e bekamerázni az egyik osztályt, ahol kellemetlen esetek fordultak elő. Én konzultáltam a főtanfelügyelő úrral, aki azt mondta, hogy igen, lehet, de csak abban az esetben, ha a tanároknak nincs a kamerák felszerelése ellen kifogása.

Amit tudok az az, hogy tényleg egy kellemetlen esetről van szó. A Kolozs megyei főtanfelügyelőség írásban is megkapta az igénylést, azonban a főtanfelügyelő úr elfoglalt volt az utóbbi időben, ezért csak jövő héten fogunk eljuttatni egy írásos választ az iskola vezetőségének”- mondta Török.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS