2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Könyvkiadók: szó sincs arról, hogy minden második romániai havonta elolvas egy könyvet

K. M. K. M. 2015. március 19. 07:39, utolsó frissítés: 07:39

A kiadóföderáció szerint ha az állítás igaz lenne, mi költenénk a legtöbbet könyvekre az EU-ban. Ez, persze, köszönő viszonyban sincs a valósággal.


Vitatja a Romániai Könyvkiadók Föderációja azokat a könyvfogyasztásra vonatkozó megállapításokat, amelyeket a Kulturális Kutatási Intézet tett közzé a kultúrafogyasztásra vonatkozó felmérés eredményeinek kiértékelését követően. A Kulturális Minisztériumnak alárendelt intézet ugyanis az állapította meg, hogy a romániaiak 47%-a havonta elolvas egy könyvet.

A kiadók szerint lényeges különbség van aközött, hogy a megkérdezettek "havonta olvasnak" és "havonta elolvasnak egy könyvet".


RKSZ: a minisztérium intézete szerint egy év alatt 12-szeresére növekedett a könyvek iránti kereslet

A Romániai Könyvkiadók Föderációja szerint a minisztérium intézete által elkészített kultúrafogyasztási barométer eredményei szöges ellentétben állnak azzal, ami az egy évvel korábban készült Eurobarométer adataiból kiderült, éspedig, hogy minden második romániai évente egy könyvet olvas el.A könyvkiadó szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy súlyos következményei lehetnek a tévesen kiértékelt eredményeknek. „Téves az a megállapítás, mely szerint a megkérdezettek 50%-a havonta elolvas egy könyvet, hiszen a városi lakosoknak mindössze a 48%-a – akik könnyebben hozzáférnek a kulturális termékekhez – nyilatkozta azt, hogy havonta olvasnak el egy könyvet.

A föderáció szerint az adatok értelmezésének helyességére annál inkább figyelni kell, hogy a kutatás bemutatásakor, amelyet Ionuț Vulpescu kulturális miniszter jelenlétével hitelesített, az is elhangzott, hogy ez az adatsor szolgál a kultúrpolitikák alapjául, amelyeket a következő periódusban fog kidolgozni a minisztérium.

A föderáció felidézi az Európai Bizottság Statisztikai Intézete, az Eurostat 2013-ban kiadott tanulmányának eredményeit, amelyben az szerepel, hogy Romániában az írott kulturális termékek fogyasztása aggasztóan csökken, ugyanis a megkérdezett romániaiak 51%-a azt nyilatkozta, hogy az előző évben elolvasott egy könyvet, ez az arány pedig 7%-kal rosszabb, mint a 2007-es Eurobarométer eredménye.


12-szeres növekedés?

Az Eurobarométer adatait – amelyeknek hitelességét senki sem kérdőjelezte meg – nyilvánvaló módon cáfolják a Kultúrafogyasztási Barométer adatai, amelyek gyakorlatilag azt állítják, hogy egy éven belül 12-szeresére nőtt az írott kulturális termékek fogyasztása.

„Ha az a kijelentés igaz lenne, mely szerint minden második romániai havonta elolvas egy könyvet, akkor a hazai könyvpiacnak majdnem 500 millió eurós kellene legyen az éves forgalma, a jelenlegi 100 millió euróshoz képest, amelybe egyébként beleszámítanak a tankönyvek és az iskolai kézikönyvek is. Tehát ha a Kulturális Barométer adatai megfelelnének a valóságnak, akkor egy hozzávetőleges számítás alapján évi 6 könyv megvásárlását lehetne elkönyvelni minden lakos esetében, ez 20 millió állampolgár esetében átlag 4 eurós könyvárral számolva 480 millió eurót eredményezne, így a könyvekre elköltött összeg tekintetében Romániát Európa-szinten az elsők közé lehetne sorolni, ez pedig nyilván messze áll bármiféle realista forgatókönyvtől. Nyilvánvaló tehát a felmérést készítők tévedése, éspedig az, hogy összekeverték a havonta történő olvasás aktusát azzal, hogy a megkérdezettek havonta elolvasnak egy könyvet” - áll a Romániai Könyvkiadók Föderációja által megfogalmazott közleményben.

A könyvkiadók felkérik a Kulturális Kutatási Intézetet, hogy értékelje újra a sajtónak kiküldött közleményében szereplő adatokat, és a kultúrpolitikák kidolgozása során vegye figyelembe a közleményben jelzetteket.

A Romániai Könyvkiadók Föderációja a Romániai Könyvkiadók Egyesülete és a Romániai Könyvkiadók Szövetségéből álló szervezet, amely a könyvkiadók legfontosabb romániai érdekképviseleti szervezete, és 2011 óta az EU 28 országban tagokat számláló Európai Könyvkiadók Föderációjának teljes jogú tagja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS