2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Többé nem választunk megyei tanácselnököket?

F.J. 2015. április 21. 16:08, utolsó frissítés: 2015. április 23. 12:21

A szenátus már meg is szavazta az önkormányzati választásokra vonatkozó törvényt.


Megszavazta a szenátus azt a törvényt, amely szerint fel fog értékelődni az önkormányzatok jelentősége, ugyanis a megyei tanácsok esetében az elnököt és az alelnököket, valamint a helyi tanácsok esetében az alpolgármestert ezek a testületek fogják megválasztani, titkos szavazással és egyszerű többséggel.

Az érvényben lévő önkormányzati választási törvény szerint a megyei tanácselnököket az adott megye választópolgárai egyenlő, titkos szavazással választják.

A tisztviselők leváltásához minősített kétharmados többség kell. A polgármestereket egy fordulóban fogják választani, ahogy az érvényben lévő törvény szerint is történik.


A pártvándorlást is tovább nehezítik az új törvénybenA jelöltállításhoz szükséges a szavazóképes lakosság legalább a 1%-ának a támogatását igazolni, ez azonban nem lehet kevesebb községenként 100 és városonként 500 személynél. 1000 személy támogató aláírására van szükség ahhoz, hogy egy municípiumban vagy Bukarestben indulhasson valaki a polgármesteri székért.

Emellett a választás költségeit teljes mértékben a központi költségvetésből kellene állni, szemben a jelenleg alkalmazott módszerrel, amikor a költségeket a helyi kasszából fizetik.

A módosítások a pártot váltó tanácsosokat is sújtják: ha a tanácsosok elhagyják a pártot, amelynek a listáján bejutottak, akkor a prefektus fogja a mandátumok megszűntét megállapítani, és nem kell ehhez a tanács szavazása.

A helyi választásokról, a helyi közigazgatás és a helyi választottak jogállásáról szóló törvények módosítását azután, hogy a szenátus megszavazta, a képviselőház választási törvénykönyvi bizottsága is elfogadta. Ahhoz azonban, hogy érvénybe lépjen, a törvénymódosításokat a képviselőház is el kell még fogadja.


Johannis kicsikarta a határidőkre vonatkozó ígéreteket

Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetések után úgy nyilatkozott, hogy májusig a parlament mindkét háza el fogja fogadni és előterjeszti aláírásra a helyi választásokra vonatkozó törvényt, valamint a pártfinanszírozási és a kampányokra vonatkozó törvényeket.


Johannis azt mondta, hogy a parlamenti választásokra vonatkozó törvényt a parlament tavaszi ülésszakának a végéig fogják elfogadni az egyeztetések során vállaltaknak megfelelően. Johannis ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a diaszpóra szavazása kapcsán elfogadandó törvény esetében késlekednek a pártok a megállapodással.

A román lapok által megkérdezett politikai elemzők szerint Johannis azért rendezett ismét konzultációt a választási reformról, hogy újabb nyilvános ígéreteket csikarjon ki a határidők betartásáról, és ne engedje, hogy a kormánykoalíció halogatással lehetetlenítse el a reformcsomag megszavazását.

Az alkotmánybíróság korábbi döntése szerint a választási szabályok már nem változhatnak a voksolást megelőző egy évben, éppen ezért sürgős a törvénycsomag elfogadása: jövő év júniusában önkormányzati, év végén pedig parlamenti választásokat fognak szervezni Romániában.

Forrás: Mediafax, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS